Sałatka choinkowa: przepisy

Łatwo zaskoczyć swoich gości i sąsiadów tym prostym przepisem na "Sałatkę z choinką". Dzięki swojej niekonwencjonalnej prezentacji, to danie będzie wspaniałym dodatkiem do noworocznego stołu. Przepis tematyczny jest idealny na uroczystość, jak również stworzenie świątecznego nastroju. Obfita sałatka o delikatnym smaku i, oczywiście, jaskrawym, odważnym wyglądzie.

Przepis 1: Z gotowaną kiełbasą

Sałatka sylwestrowa

To danie jest łatwe do przygotowania, ale błyskawicznie się je zjada. Można ją przygotować nie tylko na święta, ale również na każdy inny dzień, można również udekorować sałatkę na różne sposoby.

Do przygotowania jest to konieczne:

  • groszek konserwowy - 200 gramów;
  • gotowana kiełbasa - 350 gramów;
  • ser - 110 gramów;
  • jajka - 4 szt;
  • koperek - 1,5 pęczka;
  • ogórki - 2 szt;
  • majonez - 110 gramów;
  • pomidorki koktajlowe - do dekoracji;
  • Ziarna kukurydzy z puszki - do dekoracji.

Przezsekwencja gotowania:

  1. Najpierw przystępujemy do najbardziej czasochłonnego przygotowania składników - ugotowania jajek.
  2. Ugotowaną kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
  3. Ser zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę.
  4. Ogórki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Ugotowane na twardo jajka na twardo posiekać nożem, grubo szatkującym bębnem lub krajalnicą do jajek.
  6. Wymieszać wszystkie składniki, nie zapominając o zielonym groszku z puszki.
  7. Sałatkę ułożyć na talerzu w jodełkę.
  8. Drobno posiekać koperek i posypać nim sałatkę, aby imitował zioła.
  9. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i udekorować nimi danie. Na wierzchu posypać ziarnami kukurydzy z puszki. Choinka będzie wyglądać elegancko i świątecznie na stole w Sylwestra.

Możesz udekorować go nie tylko wiśniami i kukurydzą, ale także jasnymi jagodami. Sałatka będzie świetnym dodatkiem do każdego dania.

Przepis numer 2: z filetem z kurczaka

Możliwe są różne sposoby podawania świątecznych potraw

To danie wydobywa harmonię smaków. Smakosze z pewnością docenią połączenie delikatnego filetu z kurczaka i soczystego, słodkiego ananasa. Sałatka jest umiarkowanie soczysta, wydaje się rozpływać w ustach. W razie potrzeby majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub białym sosem przygotowanym samodzielnie.

Do gotowania potrzebujesz:

  • filet z kurczaka - 350 gramów;
  • grzyby marynowane - 240 g;
  • ananasy w syropie - 200 gramów;
  • jajka - 4 szt;
  • Kukurydza z puszki - 110 gramów;
  • cebula - 70 g;
  • koperek - pęczek;
  • majonez - 120 gr.

Kolejność przygotowania:

  1. Umyj filet z kurczaka i włóż go do rondla z zimną wodą. Postawić na małym ogniu, gotować aż do wrzenia. Po zagotowaniu, posolić wodę i gotować na wolnym ogniu aż do ugotowania, trzeba odczekać 20-25 minut.
  2. W czasie, gdy filety z kurczaka gotują się na parze, pokrój ananasa w kostkę w syropie i przełóż na sito, aby odsączyć nadmiar syropu.
  3. Zamarynowane grzyby pokroić w średniej wielkości plastry i przecedzić, aby wypłynęła z nich zalewa. Jajka gotujemy do miękkości i obieramy ze skorupek.
  4. Po ugotowaniu i ostudzeniu do temperatury pokojowej, pokroić filety z kurczaka w drobną kostkę.
  5. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Można je również namoczyć w occie.
  6. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, można przygotować sałatkę. Wymieszać mięso, pieczarki, posiekane jajka, kukurydzę z puszki i cebulę. Pokryć masę majonezem i dobrze wymieszać. Za pomocą łyżki, widelca lub rąk uformuj choinkę na talerzu. Drobno posiekać koperek i udekorować nim sałatkę. Będzie on imitował igły.

Danie jest soczyste i sycące - nikogo nie pozostawi obojętnym.

Przepis 3: z rybą z puszki

Sylwestrowa sałatka z konserwą rybną

Nigdy nie można mieć za dużo choinek. Dlatego oprócz dużej jodły, pod którą Mikołaj przynosi prezenty, nie jest zbyteczne i iglaste drzewo na świątecznym stole. Przepis jest zarówno prosty, jak i niezwykły. W końcu to właśnie w ten niezwykły sposób powinny wyglądać potrawy na stole w Sylwestra.

Do gotowania potrzebujesz:

  • ziemniaki - 250 gramów;
  • marchew - 50 gramów;
  • Szprotki, konserwowane w oleju - 140 gr;
  • zielona cebula - pęczek;
  • jajka - 2 szt;
  • majonez - 130 gramów;
  • koperek - 1,5 pęczka.

Sekwencja przygotowania:

  1. Opłucz warzywa korzeniowe i ugotuj marchew i ziemniaki w samej skórce. Woda powinna być osolona. W ten sposób warzywa zachowują więcej witamin, a ich smak pozostaje bogaty i smaczny. Po ugotowaniu obrać i posiekać nożem lub zetrzeć na tarce.
  2. Jajka ugotować, po ostygnięciu obrać i albo pokroić nożem w kostkę, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Szprotki z puszki, mogą to być kiełbie, makrele lub inne ryby, wkładamy ze słoika do miski razem z olejem. Rozdrobnij rybę widelcem, mieszając ją z olejem.
  4. Teraz można przystąpić do układania sałatki. Pierwszą warstwę zawsze muszą stanowić ziemniaki polane majonezem, następnie można ułożyć marchewkę i rybę, a na końcu jajka. Każdą warstwę posmarować majonezem.
  5. Zioła drobno posiekać i posypać nimi jodełkę. Za pomocą rąk lub noża i widelca zrób z nich jodełkę.

Wytrzyj naczynie przed podaniem, aby sałatka wyglądała idealnie. Można go przyozdobić lub pozostawić bez żadnych jadalnych dekoracji. Tak czy inaczej wygląda idealnie i świątecznie.

Przepis numer 4: z wołowiną

Sałatka noworoczna z wołowiną

Wyważony smak składników trafia w każdego. Przeplatają się one ze sobą tworząc wspaniałą harmonię i niepowtarzalny smak. Jodełka jest pięknie zdobiona, jej żywa strona zewnętrzna przyciąga wzrok i wzbudza autentyczne zainteresowanie.

Aby przygotować niezbędne:

  • ryż gotowany na parze - 200 g;
  • Pulpa wołowa - 200 gramów;
  • mozzarella lub feta - 110 gramów;
  • burak - 1 mały kawałek;
  • zielona cebula - 1,5 pęczka;
  • majonez - 100 gr.

Kolejność gotowania:

  1. Mięso wołowe gotujemy w wodzie z przyprawami i solą do miękkości.
  2. Ryż ugotować w tym samym bulionie lub ugotować w czystej, osolonej wodzie.
  3. Buraki zawinąć w folię i piec w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180°C.
  4. Zetrzeć buraki na grubej tarce, gdy będą gotowe.
  5. Ser pokroić w kostkę. Oprócz miękkiego sera można wziąć dowolny inny twardy ser, który się lubi.
  6. Pokroić wołowinę na małe kawałki.
  7. Jako pierwszą warstwę w naczyniu ułożyć ryż, tworząc kształt choinki, a następnie posmarować go majonezem. Następnie położyć mięso, buraki i ser. Każdą warstwę posmarować obficie majonezem.
  8. Drobno posiekaj zieloną cebulkę i posyp ją na wierzchu, aby imitowała zieleninę.

Sałatka jest szczególnie dobra, gdy układa się ją warstwami. Można go również wymieszać tak, aby smakował równie dobrze, a gospodyni nie musiała wykonywać wiele pracy. Najważniejsze to nie rozlać majonezu, danie nie może być suche. Sałatkę można udekorować pestkami granatu lub kukurydzą, doda to jej jasnych kolorów.

Przepis numer 5: Balak

Sałatka sylwestrowa z peklowanym filetem

Jadalna choinka, podobnie jak prawdziwa, to dekoracja stołu, która doda mu jasnych kolorów. Pikantny smak sardynki dobrze komponuje się z ryżem i przyprawami.

Do przygotowania dania potrzebujesz:

  • ryż gotowany na parze - 100 g;
  • Ugotowany filet peklowany - 150 g;
  • jajka - 3 szt;
  • marchew - 70 gramów;
  • słodko-kwaśne jabłko - 120 g;
  • ogórki - 50 gramów;
  • zielona cebula - pęczek;
  • koperek - pęczek.

Sekwencja przygotowania:

  1. Pierwszą czynnością jest najdłuższe przygotowanie, czyli ugotowanie ryżu, jajek kurzych i marchewki. Oczywiście należy je gotować oddzielnie, aż do całkowitego ugotowania.
  2. Podczas gdy składniki się gotują, pokrój w kostkę lub julienne ogórek i świeży ogórek. Zetrzyj ogórek na grubej tarce, aby ułatwić jego krojenie.
  3. Jajka pokroić w kostkę za pomocą krajalnicy do jajek lub noża.
  4. Ugotowaną marchew zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. W ten sam sposób wymieszać jabłka.
  5. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, możesz złożyć sałatkę. Ugotowany ryż powinien być położony jako pierwsza warstwa, a kolejność składników zależy od Ciebie. Na każdą warstwę nałożyć majonez.
  6. Zioła drobno poszatkować i udekorować nimi sałatkę na wierzchu, imitując igiełki.

Możesz udekorować sałatkę jadalnymi jagodowymi "ozdobami" lub pozostawić ją w takiej postaci. Sałatka wygląda bardzo apetycznie. Choinka może być wykonana w dowolnym kształcie: kształtnym lub trójkątnym, niezależnie od wyobraźni gospodyni i jej małych pomocników.

Przepis numer 6: z jabłkiem

Sylwestrowa sałatka z jabłkami

Proste produkty splatają się w delikatną symfonię. A jego wygląd wywołuje w duszy świąteczny nastrój i dziecięcy zachwyt.

Aby go przygotować, potrzebujesz:

  • filet z kurczaka - 450 gramów;
  • Kapusta pekińska - 180 gramów;
  • ser - 160 g;
  • słodko-kwaśne jabłko - 100 gramów;
  • Ziarna kukurydzy z puszki - 110 gramów;
  • jajka - 4 szt;
  • cebula czerwona - 90 g;
  • majonez - 220 gramów;
  • koperek - pęczek;
  • zielona cebula - 0,5 pęczka.

Kolejność gotowania:

  1. Mięso z kurczaka musi być ugotowane. Mięso włożyć do gotującej się, osolonej wody. Gotować przez 20-25 minut.
  2. Podczas gdy filet się gotuje, obierz i wydrąż jabłko, a następnie pokrój je w kostkę.
  3. Do jabłek dodać drobno posiekaną kapustę pekińską.
  4. Ser zetrzeć na tarce i dodać do jabłek i kapusty.
  5. Dodać posiekaną czerwoną i zieloną cebulę.
  6. W tym czasie filet ugotuje się i ostygnie. Pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników.
  7. Dodać ziarna kukurydzy.
  8. Ugotuj jajka, tylko 5-7 minut i będą gotowe. Po ostygnięciu posiekaj je za pomocą krajalnicy do jajek lub grubego rozdrabniacza.
  9. Na sam koniec dodajemy majonez i delikatnie mieszamy sałatkę.
  10. Weź prostokątny lub owalny talerz do sałatek, dzięki czemu jodełka będzie idealnie pasować. Zacznij formować sałatkę, najlepiej robić to czystymi rękami. Na koniec wytrzyj talerz suchą serwetką, aby usunąć nadmiar majonezu.
  11. Teraz możesz zamienić sałatkę w choinkę. Poszatkować koperek i posypać nim sałatkę.
  12. Pokrój marchewki w zgrabne kółka i udekoruj nimi choinkę.

Ty możesz angażować dzieci w dekorowanie sałatki i robić mię zabawa aktywność. Jądra kukurydzy lub granatu, żurawiny, borówki lub zrobić girlandy z ogórka mogą być użyte do jego dekoracji.

Przepis nr 7: z owocami morza

Sałatka noworoczna z owocami morza

Każdemu miłośnikowi owoców morza lub prawdziwemu smakoszowi z pewnością spodoba się morska odmiana choinki. Owoce morza dobrze się komponują, a koperek i czosnek dodają sałatce pikanterii, ujawniając swój smak. Sałatka jest również bardzo zdrowa, zawiera wiele witamin i mikroelementów potrzebnych do wzmocnienia osłabionego przeziębieniem układu odpornościowego.

Do przygotowania potrzebujesz:

  • mięso kraba - 240 gramów;
  • mrożone mięso kałamarnicy - 300 gramów;
  • czosnek - 3 ząbki;
  • jajka - 4 szt;
  • majonez - 110 gramów;
  • kawior czerwony - 20 gramów;
  • koperek - pęczek;
  • ser - 210 gr.

Sekwencja przygotowania:

  1. Jajka gotujemy do miękkości.
  2. Włóż tusze kałamarnic do rondla z zimną wodą i gotuj przez 10 minut. Mięso będzie miękkie, soczyste i dobrze się ugotuje.
  3. Podczas gdy jajka i kalmary gotują się, pokrój mięso kraba w paski i kostkę, 50/50.
  4. Ser zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę.
  5. Ugotowane i ostudzone jajka posiekać nożem, krajalnicą do jajek lub tarką.
  6. Ugotowane i ostudzone kalmary pokroić w paski julienne.
  7. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy posiekany czosnek i doprawiamy majonezem.
  8. Drobno posiekać koperek. Będzie to imitacja zieleni na naszej choince.
  9. Łyżeczką nakładać sałatkę na talerz, stopniowo formując jodełkę.
  10. Posypać koperkiem na wierzchu sałatki i udekorować czerwonym kawiorem. Opcjonalnie kawior można zastąpić nasionami granatu lub kukurydzą z puszki.

Danie jest gotowe w kilka minut. Można ją przygotować nie tylko na świąteczny stół, ale także na co dzień. Na przykład, gdy nagle pojawiają się goście, a w lodówce panuje bałagan.

Istnieje wiele sposobów, aby go udekorować. Najważniejsze jest to, aby użyć kopru do zrobienia schludnej i realistycznej imitacji igieł. Zarówno dorośli jak i dzieci będą zachwyceni tym daniem. Każda gospodyni domowa może zrobić choinkę na bazie swoich ulubionych produktów i sprawić radość sobie i swoim bliskim.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan