Sałatka z ananasem: przepisy ze zdjęciami

Jeśli masz już dość robienia tych samych sałatek na każde święta, czas urozmaicić swoje menu. Dziś porozmawiajmy o sałatkach z ananasem.
Miąższ ananasa zawiera makro- i mikroelementy, witaminy z grupy B, A i C. Przede wszystkim jednak zawiera enzym bromelainę, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, immunomodulacyjne i przeciwzakrzepowe, a także poprawia trawienie poprzez rozkład tłuszczów. Możesz użyć miąższu z dojrzałego ananasa lub kupić ananasa w puszce.

Porady, jak wybrać odpowiedniego ananasa

Jak więc wybrać odpowiedniego ananasa w puszce? Jest kilka zasad, których należy przestrzegać:

  1. Kształt owoców w słoiku. Na rynku produkt ten dostępny jest w postaci pierścieni oraz w małych kawałkach. Uważa się, że drugą wersję robi się z zepsutych owoców, odcinając zgniliznę, dlatego wielkość kawałków jest niewielka. Mają one również tendencję do obniżania kosztów. Dlatego polecamy wybierać ananasy w formie krążków.
  2. Metody konserwacji. Ananasy można konserwować w ich własnym soku lub w syropie cukrowym. Sugerujemy pierwszą metodę, ponieważ zachowuje ona maksymalną ilość składników odżywczych i witamin.

Jeśli chcesz zrobić sałatkę ze świeżym miąższem ananasa, jest kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę:

  1. Zapach owoców. Pamiętaj, aby powąchać ananasa przed zakupem - słodki zapach świadczy o tym, że owoc jest dojrzały. Kwaśny lub alkoholowy zapach wskazuje, że owoc jest zgniły.
  2. Zielona góra. Wybieraj owoce o ładnym zielonym wierzchołku, bez oznak gnicia, pleśni czy zepsucia. Dopuszczalne są brązowe, ciemne i suche plamy na końcówkach liści.
  3. Wygląd owoców. Dojrzały ananas może być brązowy, złoty lub nawet zielony w zależności od odmiany, dlatego należy wybierać zdrowe, równe i piękne okazy bez uszkodzeń, pęknięć i oznak gnicia. Im większy owoc, tym jest słodszy.
  4. Mobilność liści. Jeśli spróbujesz wyrwać pojedynczy liść z łodygi, dojrzały ananas wyciągnie go z łatwością.

Dzisiaj mamy dla Was 9 przepisów na sałatkę z ananasem do wyboru.
Wybierz przepis, który Ci się podoba i do dzieła! Przygotuj swoje kulinarne arcydzieło.

Sałatka Ananasowa Rozkosz

Do przystawki polecamy dodać świeży jogurt domowej roboty, bez dodatku cukru. Jeśli chcesz, możesz zastąpić jogurt zwykłym majonezem.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka - 2 szt;
  • Posiekane orzechy laskowe - 1-2 łyżki stołowe;
  • Jogurt biały niesłodzony - 200 ml;
  • Ananas - 200 gr;
  • Ser twardy - 200 gr;
  • Jajka gotowane - 5 jajek;
  • Sól i pieprz - do smaku.
Sałatka z ananasem i piersią kurczaka

Przygotowanie:

  1. Umieść kurczaka w rondlu z wrzącą wodą, poczekaj aż bulion ponownie się zagotuje i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Kurczak jest gotowy, gdy mięso jest białe w przekroju, a płyn jest klarowny. Nie gotuj kurczaka zbyt długo, po ugotowaniu wyjmij go natychmiast na talerz. Zaleca się również, aby nie oddzielać skóry od tuszy przed gotowaniem. Po schłodzeniu w temperaturze pokojowej pokroić w kostkę.
  2. Zetrzeć jajka na tarce o grubych oczkach.
  3. Mięso schładzamy, a następnie kroimy w kostkę.
  4. Pokrój miąższ ananasa w kształcie pierścienia na około 4-5 kawałków, wystarczająco grubo.
  5. Zetrzeć ser na tarce o najmniejszych dostępnych oczkach.
  6. Wszystko przełożyć do salaterki, posypać ulubionymi przyprawami, dodać majonez i wymieszać. Udekorować orzechami laskowymi.

Dressing do sałatki z ananasem

Będziesz potrzebować:

  • Ananas - 200 gr;
  • Kiełbasa wędzona - 400 gr;
  • Świeży pomidor i ogórek - 1 szt;
  • Ser twardy - 150 gr;
  • Kukurydza - 1 słoik;
  • Majonez - 3 łyżki;
  • Kwaśna śmietana - 2 łyżki;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Oliwki czarne - 1 słoik;
  • Sól i pieprz - do smaku.
Dressing sałatkowy z ananasem: przepis ze zdjęciami

Czynności przygotowawcze:

  1. Pierwsze cztery składniki pokroić na równe plastry.
  2. Otwórz puszkę czarnych oliwek i odsącz je. Przekrój je na pół.
  3. Na sos wymieszać majonez z kwaśną śmietaną, wetrzeć w niego czosnek.
  4. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać dressing, sól i pieprz i wymieszać.

Sałatka ananasowa

Używać jabłek kwaśnej odmiany. Mogą to być owoce odmiany Granny Smith lub Antonówka.

Będziesz potrzebować:

  • Ananas - 1 puszka;
  • 3 ziemniaki - 3 sztuki (duże);
  • Szynka - 200 gr;
  • Jajka gotowane - 5 szt;
  • Cebula - 1 szt. (płytkie);
  • Sok z cytryny - 1 łyżka.
  • Apple - 1 szt;
  • Majonez+śmietana - tyle ile potrzeba (na dressing);
  • Sól i pieprz - do smaku;
  • Orzechy włoskie i szczypiorek - do dekoracji.
Sałatka z ananasem: przepis z fotografią

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać i umyć, posiekać jak najdrobniej ostrym nożem.
  2. Ziemniaki ugotować w skórce. Po obraniu, pokroić ziemniaki w plastry i kostkę.
  3. Jajka pokroić w przypadkowe plasterki.
  4. Szynkę kroimy na kawałki o długości około 2 cm.
  5. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj jabłko w sałatce z sokiem z cytryny, aby nie straciło koloru.
  6. Oddzielić ananasy od syropu. Jeśli są one zachowane w formie krążków, pokrój je na dość duże kawałki. Dzięki temu smak ananasa będzie wyraźnie wyczuwalny w sałatce.
  7. Uprażyć orzechy. Możesz to zrobić na gorącej, suchej patelni lub na tacce nadającej się do mikrofalówki. Podczas prażenia często mieszaj orzechy, aby zapobiec ich przypaleniu. Po ostudzeniu posiekać na duże kawałki.
  8. Przygotuj talerz, na którym ułóż sałatkę warstwami, starając się nadać jej kształt ananasa. Podczas formowania należy każdą warstwę wygładzić łyżką.

Ułóż sałatkę w tej kolejności:

  • Pierwsza warstwa - ziemniaki, przyprawy, majonez;
  • Po drugie - cebula;
  • Trzecia - szynka, majonez;
  • Po czwarte - jabłko;
  • Po piąte - jajka, przyprawy i majonez;
  • Po szóste - ananas;
  • Po siódme - ziemniaki, przyprawy, majonez;
  • Ósma - cebula;
  • Dziewięć - szynka, majonez;
  • Dziesiąta - jabłko;
  • Jedenasty - ananas;
  • Dwunasta - jajka, przyprawy, majonez.
  1. Posypać powierzchnię sałatki posiekanymi orzechami, które będą przypominać skórkę ananasa, a zieloną cebulkę po prostu umieścić na wierzchu talerza jak wierzchołek owocu.

Sałatka z ananasem i granatem

Wybierz dojrzały owoc granatu z dużymi, jaskrawoczerwonymi ziarnami, które będą efektownie wyglądać w sałatce.

Sałatka z ananasem i granatem: przepis krok po kroku

Będziesz potrzebować:

  • Filet z kurczaka - 400g;
  • Granat - pół owocu;
  • Ananas - pół puszki;
  • Majonez - jako dressing;
  • Sól i pieprz oraz inne przyprawy - według własnego gustu.

Przygotowanie:

  1. Będziemy potrzebować gotowanego mięsa. Filety włożyć do garnka z gotującą się wodą. Kiedy wywar ponownie się zagotuje, gotować jeszcze 20 minut. Po upływie tego czasu wyjąć filety i ostudzić. Pokroić w drobną kostkę. Aby mięso kurczaka było soczyste, nie trzeba go długo gotować.
  2. Otwórz ananasy, jeśli są w kształcie pierścienia, pokrój je w kostkę wielkości pokrojonego mięsa.
  3. Przekrój granat na pół i usuń pestki.
  4. Włożyć wszystkie składniki: kurczaka, ananasa, granat, przyprawy. Polać majonezem.

Sałatka z krewetkami i ananasem

Auchan

Wskazówka: kupując krewetki, wybieraj te sprzedawane w skorupie - dzięki temu łatwiej jest sprawdzić, czy się nie zepsuły.

Składniki:

  • Krewetki po obraniu - 250 g;
  • Ananasy - 150 gr;
  • Ser twardy - 150 gr;
  • Jajka - 3 szt;
  • Sól - według własnego smaku;
  • Pietruszka - pół pęczka;
  • Majonez - 2-3 łyżki stołowe.
Sałatka z krewetkami i ananasem: przepis ze zdjęciami

Przygotowanie:

  1. Jeśli planujesz użyć mrożonych krewetek, zaleca się ich rozmrożenie, ponieważ jeśli wrzucisz krewetki do wrzącej wody prosto z zamrażarki, istnieje duża szansa, że mięso w środku będzie gotować się nierównomiernie. Jak więc prawidłowo rozmrozić krewetki? Opcja rozmrażania w temperaturze pokojowej, a tym bardziej rozmrażania w ciepłej wodzie, pogorszy smak owoców morza. Idealne jest rozmrażanie w lodówce.
  2. Ugotować krewetki. Ugotować je najlepiej z głową i łupiną. Do rondla wlewamy 1 litr wody i dodajemy 1 łyżkę soli. Doprowadzić płyn do wrzenia i dodać krewetki. Ważne jest, aby zachować czas gotowania. Kiedy woda ponownie się zagotuje, a krewetki nabiorą kształtu litery C, czas wyłączyć ogień. Małe krewetki gotujemy nie dłużej niż 2-3 minuty, a krewetki królewskie około 5-7 minut.
  3. Zalej krewetki lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania pod skorupką.
  4. Obierz krewetki. Użyj nożyc kuchennych, przecinając skorupę wzdłuż grzbietu.
  5. Ugotować jajka. Po ostygnięciu kroimy je w paski julienne.
  6. Pokrój krążki ananasa na dość duże kawałki, dzięki temu danie nabierze soczystości, a smak ananasa będzie wyrazisty.
  7. Zetrzeć ser na tarce tak drobno, jak to tylko możliwe.
  8. Zioła rozdrobnić.
  9. Tuż przed podaniem wymieszaj wszystko z majonezem i podawaj.

Sałatka krabowa z ananasem

Będziesz potrzebować:

  • Jajka - 4 szt;
  • Paluszki krabowe - 400g;
  • Kukurydza - 1 słoik;
  • Ananas - 1⁄2 słoika;
  • Ser twardy - 150 gr;
  • Koperek - 3-4 gałązki;
  • Majonez - do przybrania;
  • Sól - ćwierć łyżeczki.
Sałatka krabowa z ananasem i kukurydzą z puszki

Przygotowanie:

  1. Jajka umyć z sodą oczyszczoną, ugotować na twardo - 10 minut od momentu zagotowania. Natychmiast po ugotowaniu włożyć rondel z jajkami pod bieżącą zimną wodę. Ten zabieg ułatwi obranie skorupek z jajek. Posiekaj jajka w dowolny kształt.
  2. Laski grubo posiekać wzdłuż.
  3. Rozdrobnić ananasa.
  4. Ser pokroić w cienkie plasterki.
  5. Posiekać koperek.
  6. Wszystkie składniki zaprawić majonezem, posolić i wymieszać.

Sałatka z ananasem "Soczysta".

Składniki:

  • Piersi z kurczaka - 2 szt;
  • Ananas w puszce - 1 słoik;
  • Pieczarki - 0,5 kg;
  • Olej - do smażenia;
  • Ser twardy - 200 gr;
  • Czosnek - 1-2 ząbki;
  • Sól i pieprz - do smaku;
  • Majonez lub kwaśna śmietana - tyle, ile potrzeba do dressingu.
Sałatka z ananasem i pieczarkami

Przygotowanie:

  1. Ugotować mięso. Aby była soczysta, ugotować pierś z kością i skórą. Jeśli planujesz użyć mrożonego kurczaka, rozmroź go przed gotowaniem. Pierś włożyć do wrzącej wody i po ponownym zagotowaniu gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Zaleca się solenie wody na końcu. Dzięki temu mięso staje się soczyste.
    Wystudzone mięso kroimy w kostkę.
  2. Umyj grzyby i pokrój je w cienkie plasterki. Jeśli masz małe okazy (preferowane), przekrój każdą pieczarkę na pół. To wystarczy do smażenia, a taki pokrojony grzyb będzie efektowniej wyglądał w sałatce. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowego koloru. Przygotuj się na to, że grzyby po usmażeniu zmniejszą swoją objętość o połowę, ponieważ odparuje z nich nadmiar płynu. Kiedy będą gotowe, połóż grzyby na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby usunąć nadmiar oleju.
  3. Ananasa grubo posiekać.
  4. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  5. Zetrzeć ser na tarce.
  6. Wymieszać warzywa i doprawić solą, pieprzem i majonezem. Zrobione.

Sałatka z ananasem i pieczarkami

Ten przepis wykorzystuje kurczaka pieczonego w piekarniku z ulubionymi przyprawami.
Nie będziesz potrzebował dużo dressingu, ponieważ ananas i ogórek sprawią, że sałatka będzie soczysta.

Będziesz potrzebować:

  • Filet z kurczaka - 250 gr;
  • Świeży ogórek - 200 gr;
  • Jajka - 5 szt;
  • Ananas - 200 gr;
  • Cebula - 1⁄2 średniej wielkości;
  • Pieczarki marynowane - 200 g;
  • Majonez lub biały niesłodzony jogurt - do sosu sałatkowego;
  • Sól i pieprz - do smaku.
Sałatka z grzybów ananasowych z ogórkiem świeżym

Etapy gotowania:

  1. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 180 stopni. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, zamarynuj filety: w małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Wcieramy tę mieszankę w mięso rękami, zawijamy w folię i pieczemy 20 minut. Sprawdź gotowość, nacinając najgrubszą część mięsa: jeśli pojawi się przezroczysty sok, oznacza to, że mięso jest gotowe. Nie trzymaj kurczaka w piekarniku zbyt długo, aby go nie rozgotować. Wystudzone mięso pokroić w plastry.
  2. Ugotuj jajka na twardo: wymaga to 10 minut od momentu zagotowania się wody. Obrać, oddzielić żółtko od białka. Białko jajka pokroić w paski julienne, a żółtko zetrzeć na tarce.
  3. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, cebulę drobno posiekać. Wymieszaj je.
  4. Ogórek pokroić w plasterki julienne.
  5. Wymieszać wszystko razem z majonezem, dodać sól i pieprz.
  6. Udekorować sałatkę drobno posiekanym koperkiem.

Dietetyczna sałatka z ananasem

Filet z kurczaka zawarty w przepisie na tę sałatkę można ugotować w wodzie lub upiec - wszystko zależy od upodobań. Tak czy inaczej, kurczak będzie dietetyczny. Jako sos do dresingu proponuje się biały niesłodzony jogurt z odrobiną musztardy.

Będziesz potrzebować:

  • Filet z kurczaka - 300 gr;
  • Kapusta pekińska - 200 gr;
  • Ananasy - 50 gr;
  • Pomarańczowy - 1⁄2 szt;
  • Musztarda - 1⁄2 do 1 łyżeczki;
  • Jogurt niesłodzony - do dressingu;
  • Sól i pieprz - do smaku i według uznania (może być bez).
Dietetyczna sałatka z kurczakiem i pomarańczą

Przygotowanie:

  1. Ugotować mięso na parze. Kiedy mięso ostygnie, pokroić je na włókna o odpowiedniej wielkości.
  2. Pokroić kapustę pekińską na kawałki dowolnej wielkości i lekko rozgnieść rękami, aby zaczęła puszczać sok. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  3. Owoce pokroić w równej wielkości kostkę.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki w salaterce i polej jogurtem i musztardą.

sałatka z koreańską marchewką

Szybka sałatka z zaledwie czterech składników może być pomocna. Dodatkowo, jego niezwykły smak z pewnością przypadnie do gustu współlokatorom.

Sałatka z koreańską marchewką i piersią kurczaka

Będziesz potrzebować:

  • Marchew koreańska - 200 gr;
  • Ananasy - 1 słoik;
  • Filet z kurczaka - 2 szt;
  • Majonez - 2-3 łyżki stołowe.

Przygotowanie:

  1. Mięso gotujemy przez 15-20 minut. Po ostygnięciu pokroić na małe kawałki.
  2. Otwórz ananasa i odsącz syrop. Pokrój miąższ na kawałki wielkości kurczaka.
  3. Weź salaterkę, w której będziesz podawać danie i włóż do niej ugotowane marchewki po koreańsku, mięso i ananasa, dopraw majonezem i lekko wymieszaj.

Sałatka witaminowa z ananasem

Będziesz potrzebować:

  • Ananas - 150 gr;
  • Korzeń selera - 1 szt;
  • Sułtanki - 50 gr;
  • Olej roślinny - 1 łyżeczka;
  • Jabłka - 2 sztuki; Sok z cytryny - 1 łyżeczka;
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka;
  • Żurawina - 30 g;
  • Cukier i sól - do smaku (można nie dodawać).
Sałatka z witaminami: przepis i zdjęcia

Czynności przygotowawcze:

  1. Seler umyć, obrać i zetrzeć na specjalnej tarce do marchewki po koreańsku. Dodajemy sok z połowy cytryny i ucieramy z solą do miękkości.
  2. Jabłka umyć, usunąć pestki i kapsułki, pokroić na kawałki i dodać drugą połowę soku z cytryny. Dzięki temu jabłko nie straci swojego pierwotnego koloru.
  3. Przepłucz sułtanki we wrzącej wodzie.
  4. Ananasy pokroić w dużą kostkę.
  5. W salaterce wymieszać wszystkie składniki wraz z masłem i cukrem.
    Podawać jako przekąskę lub deser.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu