Sałatka z pieczarkami i fasolką szparagową

Dziś przygotujemy niezwykle łatwą, smaczną i świeżą sałatkę z pieczarkami i fasolą. Pieczarki, lekko podsmażone na złoty kolor, uzupełnione delikatnym smakiem fasolki szparagowej. Równie ważnym składnikiem jest farro, które jest bardzo zdrowym i pożywnym pokarmem. Jeśli go nie masz, możesz zastąpić go quinoa lub nawet bulgur, co nie robi dużej różnicy w smaku.

Wszystkie składniki dobrze ze sobą współgrają i wzajemnie się uzupełniają. To najsmaczniejsza sałatka, jaką kiedykolwiek jadłeś! Nasz dressing z masła, soku z cytryny i octu balsamicznego jest wspaniałym uzupełnieniem warzyw i sera.

Ten przepis jest odpowiedni nawet dla tych, którzy pilnują swojej diety i starają się jeść tylko zdrową żywność. Jest dość pożywny i nie wymaga dodatkowych dań, stanowiąc już kompletną opcję obiadową. A ponieważ jego smak jest również dość niezwykły, może być podawany nawet na świątecznym stole. Z łatwością przygotuje go absolutnie każdy, a w efekcie otrzymamy klasyczne kulinarne arcydzieło.

Sałatka z pieczarkami i fasolką szparagową

Aby rozpocząć przepis krok po kroku, zacznij od listy składników:

  • Woda - 3 szklanki;
  • Farro - 1,5 filiżanki;
  • Pieczarki - 2,5 filiżanki;
  • Zielona fasola - 2 filiżanki;
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  • Masło - 2 łyżki;
  • Ser feta - 1¼4 filiżanki;
  • Zielenina do smaku;
  • Sól i pieprz do smaku;
  • Orzechy włoskie - 1 1/4 szklanki;
  • Ocet balsamiczny - 1/8 szklanki;
  • Sok z cytryny - 1 łyżka;
  • Czosnek - 2 ząbki.
Sałatka z pieczarek i zielonej fasoliPrzygotowanie

:

  1. Przygotować wszystkie powyższe składniki. Wszystkie warzywa dobrze opłukać. Postawić garnek z wodą na ogniu i dobrze wypłukać farro (lub kaszę, którą ją zastąpisz) pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka. Dodaj również odrobinę soli i opcjonalnie 1-2 liście laurowe. Gdy woda zacznie się gotować, należy ją lekko zredukować. Następnie ugotować kaszę jak ryż, aż cała woda się wygotuje. Następnie dodajemy odrobinę masła, usuwamy liście laurowe i mieszamy farro. Po tym czasie pozostawić na patelni do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Kasza musi całkowicie ostygnąć, w przeciwnym razie ser w sałatce szybko się roztopi, możesz wysłać ją do lodówki, aż całkowicie ostygnie (nie może być zimna).
  2. Obrać pieczarki i pokroić w cienkie plasterki. Postawić patelnię na ogniu i dodać masło. Kiedy się rozpuści, dodaj jeszcze trochę oleju roślinnego. Na rozgrzanej patelni układamy plastry pieczarek i smażymy je po 2 minuty z każdej strony. Gdy grzyby będą już złocistobrązowe, można dodać zieloną fasolkę. Podsmaż również fasolę, aż stanie się miękka i chrupiąca. Następnie ułóż warzywa na papierowych ręcznikach, usuwając nadmiar tłuszczu. Ser pokroić w grubą kostkę, tak jak na sałatkę grecką. Zamiast fety można użyć bryndzy lub innego rodzaju białego sera.
  3. Przygotować dressing. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Wymieszaj dobrze widelcem lub nawet trzepaczką i pozostaw w lodówce na pół godziny. Teraz zacznij układać sałatkę: dodaj farro, pieczone grzyby i fasolę, pokrojony w kostkę ser feta i drobno posiekaną zieleninę. Z zieleniny najlepiej użyć zielonej cebuli. Orzechy włoskie posiekać rękami i dodać do sałatki.

Jeśli chcesz, dodaj kilka swoich ulubionych przypraw, świetnie wzbogacą smak sałatki. Wlewamy również nasz dressing i delikatnie mieszamy sałatkę. Jest gotowy do podania, smacznego! Bon appetit!

Auchan

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu