Sałatka z tuńczyka z puszki: przepisy

Auchan

Szybka i obfita szybka sałatka oznacza, że jej złożenie zajmuje dosłownie 5 minut, a przepis wymaga użycia pysznych i pożywnych produktów. Tuńczyk w puszce jest jednym z nich. Istnieje ponad sto przepisów i wariacji na temat sałatki z tuńczyka, a rezultat zawsze przechodzi najśmielsze oczekiwania. Sekret tkwi w tym, że ryby z puszki są bardzo łatwe do przyrządzenia: mięso jest bez tłuszczu i bez ości. Doskonale komponuje się z warzywami, można go łączyć z fasolą, jajkami czy płatkami śniadaniowymi. Do sałatki lepiej wybrać tuńczyka w jego własnym soku, a przy dressingu wziąć pod uwagę, że tuńczyk z puszki jest już słony. Oto kilka prostych przepisów z tuńczykiem z puszki na każdy gust.

Sałatka z tuńczykiem i warzywami z puszki - przepis klasyczny

Sałatka z tuńczykiem z puszki i warzywami

Składniki:

  • tuńczyk z puszki w soku własnym - 180 gr;
  • pomidorki koktajlowe - 8-10 szt;
  • ogórki - 2-3 szt;
  • papryka słodka - 1 szt;
  • Sałata (Romano lub lodowa) - 4-5 liści;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • Sok balsamiczny lub cytrynowy - 2 łyżki;
  • olej roślinny (z oliwek lub słonecznikowy) - 2-3 łyżki;
  • bazylia zielona - pęczek;
  • sól, pieprz - do smaku.

Metoda przygotowania:

  1. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ogórki i paprykę na duże kliny.
  2. Sałatę porwać do miski, oderwać listki bazylii od łodyżek.
  3. Wymieszaj warzywa w misce.
  4. Przygotować dressing. Wymieszaj ocet, olej i czosnek w misce. Doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie ¼ łyżeczki cukru. To pomoże uwydatnić smaki w dressingu. Dokładnie roztrzepać sos widelcem.
  5. Rozdrobnić filety z tuńczyka, dodać do warzyw. Wymieszać do połączenia.
  6. Sałatkę polać dressingiem. Wymieszaj, a następnie udekoruj gałązkami bazylii przy podawaniu.

Przepis na smaczną sałatkę mimozową z tuńczykiem z puszki

Zdjęcie sałatki z tuńczyka z puszki

Składniki:

  • tuńczyk z puszki w soku własnym - 180-200 gr;
  • marchew - 1 szt;
  • cebula - 1 szt;
  • ziemniaki - 2-3 szt;
  • jaja kurze - 3 szt;
  • majonez - 100 gr.

Metoda:

  1. Korzenie ugotować. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na średniej tarce w oddzielnych miseczkach.
  2. Jajka gotować przez 8 minut. Zalać zimną wodą i obrać. W osobnych miseczkach posiekać białka średnim rozdrabniaczem, żółtka rozgnieść widelcem.
  3. Rozgnieć tuńczyka widelcem, również w osobnej misce.
  4. Cebulę drobno posiekać. Sparzyć je wrzącą wodą. Namoczyć na kilka minut w słabym roztworze kwasu octowego. Wypłukać na sicie.
  5. Zmontować sałatkę. Można użyć pierścienia do gotowania i układać w porcjach. Każdą warstwę posmarować majonezem. Najpierw włożyć ziemniaki, potem filety z tuńczyka, następnie białka jaj, cebulę i marchewkę. Ostatnią warstwę posmarować majonezem i posypać żółtkami. Przy podawaniu udekorować świeżymi ziołami.

Szybka sałatka z tuńczykiem i kukurydzą, prosty przepis

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki:

  • tuńczyk - 1 słoik;
  • kukurydza z puszki - 200 gr;
  • korniszony marynowane - 100 gr;
  • cebula - 1 główka
  • jajko kurze - 3 szt;
  • majonez - 3 łyżki;
  • zioła.

Metoda przygotowania:

  1. Wyjąć tuńczyka z puszki, odsączyć z soku i rozgnieść widelcem.
  2. Jajka gotujemy we wrzącej wodzie przez 8 minut. Doprawić do smaku i posolić, aby skorupki nie popękały. Pozostawić do ostygnięcia, obrać i zetrzeć na średniej wielkości tarce.
  3. Zetrzeć ogórki na drobnej tarce.
  4. Cebulę drobno posiekać i ugotować, aby usunąć gorycz.
  5. Wymieszać wszystkie składniki sałatki, posmarować majonezem. Nie solić, ponieważ przepis zawiera słone składniki. Opcjonalnie do sałatki można dodać ugotowany ryż, dzięki czemu stanie się ona gęstsza, a sama sałatka bardziej sycąca.

Pyszna i pożywna sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Składniki:

  • tuńczyk w soku własnym - 1 puszka;
  • fasola czerwona z puszki - 200 gr;
  • ogórki świeże - 2 szt;
  • pomidory - 2 szt;
  • czerwona cebula sałatkowa - 1 cebula;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • liście sałaty;
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki;
  • Ocet balsamiczny lub sok z cytryny - 1 łyżka;
  • sól, pieprz - do smaku.

Metoda przygotowania:

  1. Wyjąć filety z tuńczyka z puszki i odsączyć. Rozgnieć widelcem filety z tuńczyka.
  2. Ogórki i pomidory pokroić w dużą kostkę.
  3. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie.
  4. W osobnej misce wymieszaj składniki dressingu: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i czosnek.
  5. Zmontować sałatkę. Umytą i osuszoną sałatę umieścić w misce, dodać warzywa, filety rybne i fasolę z puszki. Zalać dressingiem i wymieszać do połączenia.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu