Sałatka z tuńczyka z puszki: przepisy
Auchan
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Szybka i obfita szybka sałatka oznacza, że jej złożenie zajmuje dosłownie 5 minut, a przepis wymaga użycia pysznych i pożywnych produktów. Tuńczyk w puszce jest jednym z nich. Istnieje ponad sto przepisów i wariacji na temat sałatki z tuńczyka, a rezultat zawsze przechodzi najśmielsze oczekiwania. Sekret tkwi w tym, że ryby z puszki są bardzo łatwe do przyrządzenia: mięso jest bez tłuszczu i bez ości. Doskonale komponuje się z warzywami, można go łączyć z fasolą, jajkami czy płatkami śniadaniowymi. Do sałatki lepiej wybrać tuńczyka w jego własnym soku, a przy dressingu wziąć pod uwagę, że tuńczyk z puszki jest już słony. Oto kilka prostych przepisów z tuńczykiem z puszki na każdy gust.
Sałatka z tuńczykiem i warzywami z puszki - przepis klasyczny
Sałatka z tuńczykiem z puszki i warzywamiSkładniki:
- tuńczyk z puszki w soku własnym - 180 gr;
- pomidorki koktajlowe - 8-10 szt;
- ogórki - 2-3 szt;
- papryka słodka - 1 szt;
- Sałata (Romano lub lodowa) - 4-5 liści;
- czosnek - 2 ząbki;
- Sok balsamiczny lub cytrynowy - 2 łyżki;
- olej roślinny (z oliwek lub słonecznikowy) - 2-3 łyżki;
- bazylia zielona - pęczek;
- sól, pieprz - do smaku.
Metoda przygotowania:
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ogórki i paprykę na duże kliny.
- Sałatę porwać do miski, oderwać listki bazylii od łodyżek.
- Wymieszaj warzywa w misce.
- Przygotować dressing. Wymieszaj ocet, olej i czosnek w misce. Doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie ¼ łyżeczki cukru. To pomoże uwydatnić smaki w dressingu. Dokładnie roztrzepać sos widelcem.
- Rozdrobnić filety z tuńczyka, dodać do warzyw. Wymieszać do połączenia.
- Sałatkę polać dressingiem. Wymieszaj, a następnie udekoruj gałązkami bazylii przy podawaniu.
Przepis na smaczną sałatkę mimozową z tuńczykiem z puszki
Zdjęcie sałatki z tuńczyka z puszkiSkładniki:
- tuńczyk z puszki w soku własnym - 180-200 gr;
- marchew - 1 szt;
- cebula - 1 szt;
- ziemniaki - 2-3 szt;
- jaja kurze - 3 szt;
- majonez - 100 gr.
Metoda:
- Korzenie ugotować. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na średniej tarce w oddzielnych miseczkach.
- Jajka gotować przez 8 minut. Zalać zimną wodą i obrać. W osobnych miseczkach posiekać białka średnim rozdrabniaczem, żółtka rozgnieść widelcem.
- Rozgnieć tuńczyka widelcem, również w osobnej misce.
- Cebulę drobno posiekać. Sparzyć je wrzącą wodą. Namoczyć na kilka minut w słabym roztworze kwasu octowego. Wypłukać na sicie.
- Zmontować sałatkę. Można użyć pierścienia do gotowania i układać w porcjach. Każdą warstwę posmarować majonezem. Najpierw włożyć ziemniaki, potem filety z tuńczyka, następnie białka jaj, cebulę i marchewkę. Ostatnią warstwę posmarować majonezem i posypać żółtkami. Przy podawaniu udekorować świeżymi ziołami.
Szybka sałatka z tuńczykiem i kukurydzą, prosty przepis
Sałatka z tuńczykiem i kukurydząSkładniki:
- tuńczyk - 1 słoik;
- kukurydza z puszki - 200 gr;
- korniszony marynowane - 100 gr;
- cebula - 1 główka
- jajko kurze - 3 szt;
- majonez - 3 łyżki;
- zioła.
Metoda przygotowania:
- Wyjąć tuńczyka z puszki, odsączyć z soku i rozgnieść widelcem.
- Jajka gotujemy we wrzącej wodzie przez 8 minut. Doprawić do smaku i posolić, aby skorupki nie popękały. Pozostawić do ostygnięcia, obrać i zetrzeć na średniej wielkości tarce.
- Zetrzeć ogórki na drobnej tarce.
- Cebulę drobno posiekać i ugotować, aby usunąć gorycz.
- Wymieszać wszystkie składniki sałatki, posmarować majonezem. Nie solić, ponieważ przepis zawiera słone składniki. Opcjonalnie do sałatki można dodać ugotowany ryż, dzięki czemu stanie się ona gęstsza, a sama sałatka bardziej sycąca.
Pyszna i pożywna sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli
Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSkładniki:
- tuńczyk w soku własnym - 1 puszka;
- fasola czerwona z puszki - 200 gr;
- ogórki świeże - 2 szt;
- pomidory - 2 szt;
- czerwona cebula sałatkowa - 1 cebula;
- czosnek - 2 ząbki;
- liście sałaty;
- oliwa z oliwek - 3 łyżki;
- Ocet balsamiczny lub sok z cytryny - 1 łyżka;
- sól, pieprz - do smaku.
Metoda przygotowania:
- Wyjąć filety z tuńczyka z puszki i odsączyć. Rozgnieć widelcem filety z tuńczyka.
- Ogórki i pomidory pokroić w dużą kostkę.
- Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie.
- W osobnej misce wymieszaj składniki dressingu: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i czosnek.
- Zmontować sałatkę. Umytą i osuszoną sałatę umieścić w misce, dodać warzywa, filety rybne i fasolę z puszki. Zalać dressingiem i wymieszać do połączenia.
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu