Shakshuka: szybki i łatwy przepis

Auchan

Kuchnia izraelska słynie z dań narodowych. Jednym z najbardziej lubianych dań przez samych Izraelczyków jest shakshuka. Mimo skomplikowanej nazwy, danie jest dość proste w przygotowaniu i wychodzi bardzo smaczne. Klasyczna shakshuka przypomina włoską frittatę: przyrządza się ją na głębokiej patelni z jajkami, do których dodaje się różne warzywa. Specjalne przyprawy i sos pomidorowy są uważane za główne atrakcje tego dania.

Istnieją warianty klasycznej shakshuki z mięsem, różnymi zbożami, na przykład z kuskusem, a także z grzybami i serem. Najważniejszy jest jednak dobór odpowiednich przypraw, które nadają ton potrawie.

Shakshuka podawana jest z chlebem pita lub świeżo upieczonym pieczywem czosnkowym. Jest to klasyczny wariant śniadaniowy, ponieważ jest bardzo smaczny i pożywny. Podaje się ją wszędzie, do tego stopnia, że mieszkańcy Izraela uwielbiają to bezpretensjonalne danie.

Ten artykuł jest o tym, jak zrobić klasyczną shakshukę. To szybki i łatwy przepis, który pomoże Ci zrozumieć wszystkie niuanse tego dania i stworzyć prawdziwe arcydzieło. Postaraliśmy się, aby przygotowanie tego dania było dla Was jak najłatwiejsze. Potrzebujesz tylko trochę czasu rano i kilku prostych składników. W rezultacie otrzymujemy niesamowicie smaczne, aromatyczne i sycące danie!

Do przygotowania naszej shakshuki będziesz potrzebować:

  • Cebula - 1 średniej wielkości cebula.
  • Pieprz bułgarski - 1 szt.
  • Czosnek - 4 ząbki.
  • Papryka - 1 łyżka.
  • Kminek - 1 łyżka.
  • Mielona papryka chili - 1/ 2 łyżki.
  • Pomidory - 7-8 małych kawałków.
  • Jajko - 6 dużych.
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Świeża pietruszka, jeśli jest taka potrzeba.
Shakshuka: szybki i łatwy przepisPrzygotowanie

:

  1. Podgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę i gotuj przez 5 minut, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Najlepiej karmelizować cebulę do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy posiekany czosnek i przygotowane wcześniej przyprawy, mieszamy drewnianą łopatką i gotujemy jeszcze przez minutę.
  2. Pomidory pokroić w krążki lub kostkę, można też użyć pomidorów z puszki. Dodaj je na patelnię razem z cebulą i papryką, jeśli dodajesz pomidory z puszki, musisz je trochę rozdrobnić łopatką. Następnie doprawić mieszankę pomidorową solą i pieprzem i doprowadzić sos do wrzenia.
  3. Dużą łyżką zrób małe dołki w sosie i do każdego z nich wbij jajko. Każde jajko na raz możesz udekorować ziołami i dodać odrobinę sosu, jeśli chcesz. Kiedy to zrobisz, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 5-8 minut lub do momentu, aż jajka będą ugotowane tak, jak lubisz.

Po ugotowaniu jajek, należy je udekorować drobno posiekaną kolendrą lub pietruszką i natychmiast podawać. Życzymy smacznego!

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu