Smakowite ziemniaki zapiekane z filetem z kurczaka
Aby urozmaicić codzienny obiad można przygotować ziemniaki zapiekane z filetem z kurczaka, serem i śmietaną. Danie okazuje się pożywne i całkiem smaczne. Przygotowuje się go w prosty sposób. Co najważniejsze, w procesie gotowania nie trzeba stać przy kuchence. Przecież to danie będzie pieczone w piekarniku! Zapiekanka przygotowywana jest z dostępnych składników. Dlatego przyda się, gdy trzeba będzie wyżywić rodzinę przy minimalnym nakładzie czasu i pracy!
Można użyć każdego rodzaju filetu z kurczaka. Lepiej jest użyć mieszanki mięsa z piersi i uda. Zapiekanka będzie bardziej delikatna i soczysta. Ale nawet jeśli weźmiesz czystą pierś, zapiekanka nie okaże się sucha. W końcu zawiera krem. Używamy średnio tłustej śmietany 20%. Weź twardy ser lub taki, który dobrze się topi. Jeśli chcesz zrobić danie z ograniczonym budżetem, możesz użyć serka topionego. Gotowe danie ma lekki posmak dymu.
Smakowite ziemniaki zapiekane z filetem z kurczaka, serem i śmietaną
Mimo prostoty przygotowania, danie okazuje się bardzo delikatne i pyszne. Jego skład zawsze można uzupełnić o różne przyprawy. Przed podaniem danie uzupełnia się dużą ilością zieleni!
Z przygotowaniem tego dania poradzą sobie nawet początkujące gospodynie domowe. Wystarczy tylko pokroić składniki, ułożyć je w naczyniu do zapiekania, polać sosem i wysłać do piekarnika! Ważne jest, aby zrozumieć, że czas gotowania może się różnić. W końcu każdy ma inny piekarnik! Dlatego lepiej jest okresowo zaglądać do piekarnika!
Składniki:
- Ziemniaki - 5 szt;
Filet z kurczaka - 1 szt;
Cebula - 1 główka;
Ser twardy - 150 gr;
Krem - 200 ml;
Sól, czarny pieprz - do smaku;
Musztarda - 1 łyżka / wg uznania;
Olej - do smarowania tacki.
Metoda przygotowania:
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Nie należy kroić bulw grubo, ponieważ mogą pozostać surowe, gdy pozostałe składniki zapiekanki będą gotowe!
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i mieszamy z plasterkami ziemniaków;
Przygotowane warzywa włożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekanek. Doprawić solą i pieprzem do smaku;
Ser zetrzeć na tarce, dodać musztardę i wlać śmietanę do miski. Wymieszać dressing;
Umyj i osusz filet z kurczaka, pokrój go na cienkie warstwy zawinięte w folię i ubij młotkiem. Posolić i popieprzyć mięso;
Ułóż filet z kurczaka na warzywach i rozprowadź na nim dressing za pomocą łyżki. Sos powinien całkowicie pokryć naszą podstawę;
Wysyłamy naczynie do pieczenia w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-40 minut;
Pozwól daniu trochę dojrzeć, a następnie pokrój je na porcje, uzupełnij zielenią i podawaj!
Jeśli chcesz, możesz dodać do sosu zmiażdżony czosnek. Możesz zmieniać składniki. Na przykład, kurczak nie jest cięte w warstwach, ale w średnich kostkach i połączyć z ziemniakami i cebulą. W tym przypadku zapiekanka będzie bardziej jednorodna.
Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.