Soczysty kebab wieprzowy na wodzie mineralnej

Auchan

Nagle zdecydować się na pieczenie mięsa na świeżym powietrzu? Najlepszym rozwiązaniem jest mineralny kebab wieprzowy. Dzięki temu marynowanie mięsa jest naprawdę szybkie. Kebab będzie delikatny, wystarczająco soczysty i niesamowicie smaczny. Marynowanie szaszłyków wieprzowych z wodą mineralną zajmuje około 2-3 godzin, przepis jest dość przyjazny dla budżetu. Dlatego przyda się w sytuacji, gdy istnieje pilna potrzeba przygotowania mięsa, a nie ma czasu na długie przygotowywanie potrawy.

Woda mineralna jest neutralnym składnikiem, który pomaga zmiękczyć włókna mięśniowe. Zawiera gazy i kwas węglowy, które działają na mięśnie.

Szybki szaszłyk wieprzowy z wodą mineralną: najprostszy przepis

Do gotowania wieprzowiny używa się wody mineralnej z gazem. Dodatkowe składniki można dobierać według uznania. Marynata musi koniecznie zawierać cebulę. Można użyć zwykłej lub czerwonej cebuli. Warzywa sprawią, że kebab będzie zdrowszy i bardziej zrównoważony.

Jeśli chodzi o wieprzowinę, lepiej jest użyć karkówki lub szynki. Te części są najbardziej miękkie i najszybciej się marynują. Ilość marynaty obliczona jest na 2 kg mięsa wieprzowego. Nie należy przygotowywać więcej marynaty, ponieważ w trakcie marynowania wieprzowina puści sok, zwiększy się objętość płynu.

Składniki:

  • Cebula - 4 duże plastry;
  • Woda mineralna z gazem - 2 litry;
  • Twoje ulubione przyprawy - do smaku. Bazylia, tymianek, czarny pieprz, kolendra i zira są dobre do kebabów wieprzowych;
  • Sól - do smaku.
Szybki kebab na wodzie mineralnej z wieprzowiny: przepis jest

najprostszySposób przy

rządzania:
  1. Mięso umyć, oczyścić ze skór i żył, pokroić na średnie 5 cm kawałki;
  2. Wymieszać przyprawy. Można użyć gotowej przyprawy do szaszłyków kebab;
  3. Przyprawami natrzeć kawałki wieprzowiny. Rób to rękoma, upewniając się, że każdy kawałek jest dobrze pokryty;
  4. Wieprzowinę zalać wodą mineralną. Pozostawić do zamarynowania w lodówce na 60 minut. Mięso można marynować dłużej. Ale jedna godzina w zupełności wystarczy do tego przepisu;
  5. Na pół godziny przed końcem marynowania mięso posolić;
  6. Upiecz wieprzowinę, nawlekając ją na szpadki lub umieść na grillu.

Ulepszona marynata z wody mineralnej do kebabu wieprzowego

Prawdziwym przysmakiem może stać się kebab w wodzie mineralnej, przepis na klasykę może być nieco bardziej skomplikowany. W efekcie otrzymujemy kruche mięso o delikatnym aromacie przypraw.

Marynatę przygotowuje się z dodatkiem oleju roślinnego, co pozwala przyprawom głębiej wniknąć w mięso. Olej powinien być rafinowany. Nie przypali się podczas gotowania na węglu. Idealna jest oliwa z oliwek lub olej kukurydziany, ale można też użyć oleju słonecznikowego. Ilość składników podana jest dla 2 kilogramów mięsa wieprzowego.

Składniki:

  • Cebula - 5 średniej wielkości plastrów;
  • Woda mineralna gazowana - 1,5 litra;
  • Bazylia, rozmaryn, tymianek, kolendra, pieprz czarny i czerwony, kminek - po ¼ łyżki;
  • Wysokiej jakości bezzapachowy olej roślinny - 1/2 szklanki (100 ml);
  • Majonez - 6 łyżek stołowych;
  • Sól - 2 łyżeczki.
Ulepszona marynata z wody mineralnej do kebabów wieprzowychMetoda

przygotowania

:
  1. Przygotować mięso wieprzowe jak w poprzednim przepisie;
  2. Wymieszać przyprawy. Mieszanką tą natrzeć kawałki wieprzowiny;
  3. Cebulę pokroić w krążki i wycisnąć na mięso. Wymieszać cebulę z kawałkami mięsa wieprzowego;
  4. Wodę mineralną wymieszać z majonezem i olejem roślinnym i dodać do mięsa;
  5. Pozostawić wieprzowinę na co najmniej pół godziny. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli pozostawisz mięso w marynacie na 3 godziny w lodówce!
  6. Posolić mięso tuż przed położeniem go na drucianej półce.

Oryginalna marynata do kebaba z wodą mineralną

Niektórzy ludzie lubią, gdy ich mięso ma przyjemny kwaskowaty posmak. Kwaskowatości można dodać poprzez użycie wina, octu lub owoców. Oczywiście, doświadczeni kucharze nie zalecają mieszania kilku kwaśnych składników w jednym przepisie. Ale jeśli proporcje są właściwe, rezultat jest wspaniały!

Doskonałym dodatkiem do wieprzowiny jest miodunka. Przyprawa ta wzmaga apetyt, pobudza aktywność seksualną, pozytywnie wpływa na układ krążenia. Dzięki temu wieprzowina będzie zdrowsza! Ilość składników podana jest dla 2 kilogramów mięsa wieprzowego.

Składniki:

  • Woda mineralna gazowana - 1 litr;
  • Cebula - 4 duże ząbki;
  • Cytryna - ½ sztuki;
  • Ocet winny 6% - 1 łyżka stołowa;
  • Hummelsunelli - 1 łyżeczka;
  • Sól - do smaku.
Oryginalna marynata do kebaba z wodą mineralnąSposób

przygotowania

:
  1. Przygotować mięso i włożyć do szklanego lub emaliowanego pojemnika;
  2. Cebulę pokroić w półpierścienie i wycisnąć na mięso, aż puszczą soki. Wymieszać z wieprzowiną i sokiem z cebuli;
  3. Dodać miodunkę i dobrze wymieszać;
  4. Ułożyć warstwami wieprzowinę i cebulę;
  5. Zmieszaj wodę mineralną z sokiem z cytryny i octem winnym;
  6. Posiekaj miąższ z cytryny i dodaj do płynu;
  7. Marynatą zalewamy schab i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Ale lepiej jest trzymać mięso przez całą noc!

Marynata z wody mineralnej i kefiru

Marynaty na bazie kefiru stosuje się do wszystkich rodzajów mięsa. Ale tradycyjna wersja jest raczej oklepana. Poza tym, przepis zawsze można udoskonalić. W ten sposób można uzyskać nowe smaki.

Kefir nadaje wieprzowinie przyjemnie kwaśny mleczny smak. Jest niedrogi. Jest to więc marynata przyjazna dla budżetu. W przeciwieństwie do majonezu, kefir nie zawiera szkodliwych składników i związków chemicznych. Dzięki temu marynata jest bardziej naturalna.

Składniki:

  • Kefir - 500 ml;
  • Woda mineralna gazowana - 500 ml;
  • Cebula - 6 średniej wielkości plastrów;
  • Pieprz czarny - 1/3 łyżeczki;
  • Świeży koperek - 1 duży pęczek;
  • Sól - do smaku.
Delikatna marynata z wody mineralnej i kefiruMetoda

przygotowania

:
  1. Przygotuj mięso i osusz je ręcznikiem papierowym;
  2. Nacieramy kawałki czarnym pieprzem. Dodać posiekany koperek;
  3. Cebulę pokroić w półkrążki, posypać odrobiną soli i wycisnąć rękoma, aż pojawi się sok;
  4. Do wieprzowiny dodać cebulę;
  5. Wymieszać kefir z wodą mineralną. Dodaj mieszankę do mięsa;
  6. Marynować szaszłyki w lodówce przez noc. Marynata musi stać przez 8-12 godzin!

Przepis ten można również przygotować w inny sposób. Najpierw namocz mięso w wodzie mineralnej i pozostaw na 2 godziny w lodówce. Następnie odcedź wodę i dodaj kefir oraz posiekany koperek. Pozostawić marynatę na 6 godzin. Spróbuj zamarynować kebab na dwa sposoby i wybierz, który wariant Ci odpowiada.

Marynata z wody mineralnej jest idealna nie tylko do wieprzowiny. Nadaje się do wszystkich rodzajów mięsa, drobiu i królika. Woda mineralna dobrze komponuje się z różnymi owocami i warzywami. Powinna być jednak dobrze nagazowana, gdyż to właśnie gazy wpływają na proces zmiękczania włókien mięśniowych.

Może Ci się również spodobać:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co możesz zrobić na szybki i smaczny obiad?

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu