Soczysty stek wieprzowy na patelni grillowej

Stek wieprzowy na grillu to idealne danie na obfity obiad lub kolację. Specyficzny wzór sprawia, że wygląda na stole wykwintnie. Może być więc podawany na świątecznym stole. Wieprzowina szybko przypieka się na grillu. W środku jest delikatny i soczysty, a na zewnątrz ma pyszną skórkę, która zapobiega wydostawaniu się soków. Wieprzowina jest tłustym rodzajem mięsa. Dlatego lepiej uzupełnić go o świeże zioła, warzywa, różne zbożowe dodatki.

Aby stek dobrze smakował, należy wybrać odpowiednie mięso. Kawałki mięsa powinny być średnio tłuste i mieć niską zawartość tłuszczu. Lepsza jest karkówka wieprzowa, ponieważ ma wystarczającą ilość mięsa i odpowiednią ilość tłuszczu. Lepiej jest gotować wieprzowinę schłodzoną lub zamrożoną. Doświadczeni szefowie kuchni zalecają krojenie steków tylko w poprzek. Dzięki temu kawałki są lepiej przeżute i bardziej równomiernie upieczone.

Soczysty stek wieprzowy na patelni grillowej Soczysty

stek wieprzowy na patelni grillowej

Użycie patelni grillowej do smażenia mięsa zmniejsza zawartość tłuszczu w potrawie do minimum. W tym przypadku można obejść się bez oleju lub użyć go tylko do nasmarowania wystających części patelni. Steki powinny być smażone na dużym ogniu. W ten sposób powierzchnia wieprzowiny pokryje się skorupą, zamykając wszystkie soki w środku. Na początku smażenia pozostawiamy patelnię odkrytą, ale gdy kawałki mięsa się podsmażą, przykrywamy je pokrywką lub folią. Ta prosta manipulacja pozwala na perfekcyjne upieczenie środka.

Wieprzowina musi być dokładnie ugotowana. Musi być ugotowany na całej powierzchni. Za pomocą ostrego noża sprawdź, czy jest ugotowany w całości. Jeśli soki z mięsa staną się klarowne i nie będzie krwawych smug, wieprzowina jest w pełni ugotowana. Najczęściej używanymi przyprawami są sól i mieszanka papryki. Ale można też użyć innych ulubionych przypraw.

Składniki:

  • Karkówka - 1 kg;
  • Sól - do smaku;
  • Mielona mieszanka pieprzowa - do smaku;
  • Olej roślinny - do smażenia.
Soczysty

stek

wieprzowy z grillaSposób

przyrządzania

:
  1. Przygotowujemy mięso: kotlet schabowy myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w poprzek włókien na kawałki o grubości ok. 3-3,5 cm;
  2. Posmaruj każdy kawałek olejem roślinnym. Aby zmniejszyć jego zużycie, lepiej jest użyć szczotki silikonowej;
  3. Dno patelni grillowej posmarować niewielką ilością oleju roślinnego. Postaw patelnię na ogniu i rozgrzej ją. To nie powinno być letnie, ale gorące do czerwoności!
  4. Połóż kawałki wieprzowiny na grillu i grilluj z obu stron, aż się zrumienią, około 3-4 minuty. Kiedy jedna strona jest usmażona, posypujemy ją mieszanką soli i pieprzu. To samo zrób z drugą stroną steku;
  5. Kiedy mięso będzie już ugotowane, zmniejsz ogień i smaż jeszcze 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową i wyłącz ogień. Pozwól mięsu gotować się przez około 10-15 minut;
  6. Gorący stek podawać z różnymi dodatkami i sosami.

Steki wieprzowe są uważane za samodzielne danie, które można podawać bez dodatków. Pamiętaj, aby na talerzu umieścić świeże zioła lub warzywa, które odświeżą danie i sprawią, że będzie ono zdrowsze.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Auchan

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu