Solyanka: najsmaczniejsze przepisy
Szczególne miejsce wśród pierwszych dań kuchni rosyjskiej zajmuje zupa soljanka. Przepis na to klasyczne danie zaginął głęboko w historii. Wszak każdy naród przyrządza ją zgodnie z lokalnymi upodobaniami kulinarnymi. Na przykład w Rosji gospodynie dodawały pikle lub marynaty, aby uzyskać pikantną kwaskowatość. Mieszkańcy regionów Kaukazu gotowali rosół z dużą ilością mięsa jagnięcego. Rosół okazał się bogaty. Mięsa używano w tak dużych ilościach, że łyżka dosłownie stawała w talerzu. W rejonach śródziemnomorskich zupa przygotowywana była z dodatkiem cytryn, oliwek, kaparów. Składniki te nadają subtelny smak i przyjemną kwaskowatość.
Współcześni szefowie kuchni znaleźli się w najbardziej korzystnej sytuacji. Po zapoznaniu się z tradycjami i rozwiązaniami kulinarnymi różnych narodów, mają bezbłędnie zmontowany hodgepodge mięsa. Mięsne, klasyczne - przepis na pierwsze danie można przygotować na każdy gust. Aby odnieść sukces, ważne jest, aby przestrzegać kilku prostych niuansów:
- Pierwsze danie można ugotować w bulionie mięsnym, grzybowym lub rybnym. Najlepiej byłoby, gdyby dodać kilka odmian (rodzajów) produktu. Na przykład jeśli jest to bulion mięsny, to należy dodać wołowinę, jagnięcinę lub wieprzowinę, kiełbaski lub parówki.
- Charakterystyczną kwaskowatość można uzyskać poprzez dodanie cytryny, oliwek, ogórków, kaparów lub pomidorów. Aby zupa była pikantno-słona, dodaje się zalewę ogórkową.
- Zupę doprawić natką pietruszki lub koperkiem, dodać świeżo zmielony pieprz. Przy podawaniu należy dodać kwaśną śmietanę.
- Za dobrą podstawę do kulinarnych eksperymentów uważa się hodgepodge. Przepis zawsze można uzupełnić o jakieś własne produkty. Na przykład dodać smażone grzyby, marynowane grzyby lub wędzoną pierś.
- Dobra zupa to taka, która ma ostry i pikantny smak. Jest szczególnie bogaty następnego dnia.
Hodgepodge mięsny
"Selyanka" - tak według historyków kulinarnych nazywała się wcześniej ta zupa. Do jego przygotowania używano podrobów, resztek różnych produktów. Z czasem jakość produktów uległa poprawie. Zupa była wzbogacona o różne plastry mięsa i gotowana w jednym garnku. Dziś taka baza to już klasyka. Przepis na mięsną zupę hodgepodge proponujemy poznać poniżej.
Będziesz potrzebować:
- 400 g łopatki wieprzowej;
- 400 gr. filet wołowy;
- 150 gr. wędzonych żeberek;
- 100 gramów gotowanej kiełbasy;
- 150 gr. kiełbasy polować;
- 1 marchewka;
- 2 cebule;
- 2 bulwy ziemniaków;
- 10 szt. oliwek;
- 4 pikle;
- 2-3 liście laurowe;
- 1 łyżka kaparów;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 6 ziaren pieprzu;
- 1 łyżeczka soli;
- 100 gr. kwaśna śmietana;
- 3-5 gałązek pietruszki.
ją ugotować
:- Mięso umyć, włożyć do rondla, zalać wodą.
- Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
- Odcedź wodę i zetrzyj pianę.
- Opłucz mięso, a następnie włóż je z powrotem do garnka. Przepis na zupę mięsną jest dla pojemności 3 litrów.
- Cebulę i marchewkę obrać i umyć.
- Do mięsa w garnku dodaj 1 cebulę, przekrój na pół, ale nie przecinaj.
- Dodaj do garnka całą marchewkę. Przykryć wodą i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
- Usunąć ewentualną pianę.
- Gotować przez 1,5 godziny. Podczas gdy bulion się gotuje, przygotuj wszystkie składniki do dania.
- Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Włóż je do miski, zalej wodą.
- Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, włożyć do miski.
- Pokrój ogórki w cienkie plasterki lub zetrzyj je na tarce przy pomocy koreańskiej krajalnicy do marchewki.
- Oliwki pokroić w krążki.
- Oliwki, ogórki i kapary włożyć do miski.
- Wędzone żeberka pokroimy na porcje po jednym żebrze, aby uzyskać smaczną, aromatyczną zupę z mięsa z kawałkami. Klasyczny przepis mówi, że mięso ma być pokrojone w julienne. Zrób to po jednej godzinie gotowania.
- Mięso wyjąć z zupy, pokroić w plastry, a następnie w słupki. Włóż produkt z powrotem do bulionu i kontynuuj gotowanie. Jeśli jest kość, nie należy się spieszyć z jej usuwaniem.
- Kiełbaski i dziczyznę pokroić w plasterki.
- Teraz przygotuj dressing. Rozgrzej patelnię lub patelnię do smażenia z odrobiną oleju. Dressing najlepiej smakuje z masłem. Można też użyć oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek.
- Połóż cebulę na rozgrzanej powierzchni i smaż półpierścienie, aż będą przezroczyste. Czas zależy od grubości kromek.
- Dodać kiełbaski i parówki z patelni, dusić wszystkie składniki razem. Z tego sosu powstanie smaczna zupa z połączonych mięs. Kontynuuj przepis ze zdjęciem krok po kroku, dodając koncentrat pomidorowy.
- Wymieszać, po 2-3 minutach rozcieńczyć zawartość 2 chochlami bulionu. Dusić przez 3-5 minut, wyłączyć.
- Wyjąć marchew i cebulę. Ugotowane warzywa można wykorzystać do innego dania.
- Do garnka dodajemy ziemniaki, paprykę i liść laurowy. Gotować przez 10 minut.
- Dodać dressing, wędzone żeberka i miseczkę przygotowanych ogórków (ogórek, oliwki, kapary). Gotuj zupę przez 10 minut, regulując zawartość soli. Weź pod uwagę, że w składzie znajdują się słone składniki.
- Wyłącz ogień i pozwól mu odpocząć przez około 20-30 minut.
- Posiekać zieleninę.
- Rozłóż zupę na talerzu. Posypujemy szczyptą ziół, dodajemy łyżkę lub więcej kwaśnej śmietany i podajemy.
Ryby hodgepodge.
Nie jest to "zupa rybna" i w ogóle nie jest to danie mięsne. Jeśli masz ochotę na ciekawe połączenie smaków, zupa rybna jest strzałem w dziesiątkę. Zupa, przepis na klasykę na rybach, okazuje się pyszna i bogata. Do jego przygotowania należy używać gotowanych ryb morskich, solonych, suszonych odmian rodziny sumowatych, dorsza lub jesiotra.
Będziesz potrzebować:
- 600 g filetu z morszczuka;
- 200 gr. lekko posolonego łososia;
- 200 gr. suszonej ryby (okoń, leszcz lub inne warianty);
- 150 g. krewetek lub paluszków krabowych;
- 1 marchewka;
- 2-3 liście laurowe;
- 300 gr. cebula lub zielona cebula;
- 4 bulwy ziemniaków;
- 3 pikle;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- Sól, zioła do aromatyzowania.
przyrządzać:
- Szybkość gotowania jest ważną zaletą, że ryby montowane hodgepodge ma. Do klasycznego przepisu można opcjonalnie dodać 200 gr. drobno posiekanych, lekko podsmażonych pieczarek.
- Obrać warzywa i umyć.
- Ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
- Zetrzeć marchewkę na tarce.
- Cebulę pokroić w kostkę, jeśli używamy zielonej, pokroić w małe krążki.
- Ogórki pokroić w drobną kostkę.
- Rybę opłukać, a następnie pokroić w kostkę.
- Postaw na ogniu garnek z 3 litrami wody.
- Włożyć do niego surową rybę i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Dodać liść laurowy.
- Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju słonecznikowego lub małym kawałkiem masła.
- Zanim przygotujesz hodgepodge w domu, kontynuuj przepis, przygotowując dressing. Połóż cebulę i marchewkę na gorącej powierzchni. Smażyć do miękkości, 5-7 minut, mieszając regularnie.
- Dodać ogórki, wymieszać do połączenia. Przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i 1 łyżkę wywaru z garnka.
- Przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu jeszcze 5-10 minut.
- Podczas gdy sos się gotuje, przygotuj dodatki do ryby. Łososia i suszoną rybę pokroić na małe kawałki.
- Paluszki krabowe pokroić w kostkę. Jeśli używasz krewetek, obierz i przygotuj miąższ.
- Po 30 minutach gotowania głównego wywaru, dodajemy przygotowany na patelni dressing.
- Wymieszać, dodać osuszone i lekko posolone kawałki ryby, paluszki krabowe i/lub krewetki.
- Gotować 5-10 minut, doprawić do smaku solą i aromatycznymi ziołami.
- Wyłączyć ogień, pozostawić do zaparzenia na 20-30 minut przy szczelnie zamkniętej pokrywce.
Zupa rybna i grzybowa
Ten przepis pokaże Ci, jak zrobić gotowy, ugotowany wcześniej hodgepodge grzybów. Postępując zgodnie z prostymi instrukcjami, otrzymasz obfite, aromatyczne danie z bogatym smakiem grzybów. Jest to świetna opcja dla tych, którzy nie spożywają białek zwierzęcych i/lub są na czczo.
Będziesz potrzebować:
- 50g suszonych grzybów dowolnego rodzaju;
- 300 g świeżych pieczarek;
- 300 gr. marynowane grzyby (dowolny rodzaj);
- 2-3 bulwy ziemniaka;
- 50 g. oliwek;
- 1 marchewka;
- 2 cebule;
- 1 łyżka sosu sojowego;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- Sól, czarny pieprz do smaku;
- Cytryna.
przyrządzać:
- Zagotować wodę, zalać grzyby. Przykryć talerzykiem lub pokrywką, aby ugotować je na parze przed ugotowaniem mieszanki. Mięsny będzie się gotował ponad godzinę. Z pieczarkami spędzisz mniej czasu na gotowaniu.
- Obierz i umyj warzywa.
- Ziemniaki pokroić w kostkę.
- Cebulę drobno posiekać.
- Marchewkę kroimy w cienkie plasterki lub julienne.
- Umyj grzyby i posiekaj je na małe kawałki.
- Podsmaż grzyby na patelni z odrobiną masła.
- Wodę z suszonych grzybów wlewamy przez sitko do garnka, w którym będziemy gotować zupę.
- Dodać 2 litry zimnej wody.
- Wszystkie grzyby włożyć do garnka, ziemniaki postawić na ogniu.
- Podsmaż marchew i cebulę na maśle, aż będą lekko złote.
- Podobnie jak w przypadku mięsnego hodgepodge, przepis na gotowanie grzybów w domu zawiera pastę pomidorową. Dodajemy do cebuli, mieszamy, dolewamy trochę płynu z rosołu i dusimy pod przykryciem 5 minut.
- Po 30-40 minutach gotowania grzybów, przełożyć sos do zupy.
- Dodać oliwki, sos sojowy, gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty od momentu zagotowania, wyłączyć.
- Podawać z posiekaną zieleniną (do smaku), plasterkiem cytryny i łyżką kwaśnej śmietany.
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co można ugotować na obiad szybko i smacznie
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu Auchan