Solyanka: najsmaczniejsze przepisy

Szczególne miejsce wśród pierwszych dań kuchni rosyjskiej zajmuje zupa soljanka. Przepis na to klasyczne danie zaginął głęboko w historii. Wszak każdy naród przyrządza ją zgodnie z lokalnymi upodobaniami kulinarnymi. Na przykład w Rosji gospodynie dodawały pikle lub marynaty, aby uzyskać pikantną kwaskowatość. Mieszkańcy regionów Kaukazu gotowali rosół z dużą ilością mięsa jagnięcego. Rosół okazał się bogaty. Mięsa używano w tak dużych ilościach, że łyżka dosłownie stawała w talerzu. W rejonach śródziemnomorskich zupa przygotowywana była z dodatkiem cytryn, oliwek, kaparów. Składniki te nadają subtelny smak i przyjemną kwaskowatość.

Współcześni szefowie kuchni znaleźli się w najbardziej korzystnej sytuacji. Po zapoznaniu się z tradycjami i rozwiązaniami kulinarnymi różnych narodów, mają bezbłędnie zmontowany hodgepodge mięsa. Mięsne, klasyczne - przepis na pierwsze danie można przygotować na każdy gust. Aby odnieść sukces, ważne jest, aby przestrzegać kilku prostych niuansów:

  • Pierwsze danie można ugotować w bulionie mięsnym, grzybowym lub rybnym. Najlepiej byłoby, gdyby dodać kilka odmian (rodzajów) produktu. Na przykład jeśli jest to bulion mięsny, to należy dodać wołowinę, jagnięcinę lub wieprzowinę, kiełbaski lub parówki.
  • Charakterystyczną kwaskowatość można uzyskać poprzez dodanie cytryny, oliwek, ogórków, kaparów lub pomidorów. Aby zupa była pikantno-słona, dodaje się zalewę ogórkową.
  • Zupę doprawić natką pietruszki lub koperkiem, dodać świeżo zmielony pieprz. Przy podawaniu należy dodać kwaśną śmietanę.
  • Za dobrą podstawę do kulinarnych eksperymentów uważa się hodgepodge. Przepis zawsze można uzupełnić o jakieś własne produkty. Na przykład dodać smażone grzyby, marynowane grzyby lub wędzoną pierś.
  • Dobra zupa to taka, która ma ostry i pikantny smak. Jest szczególnie bogaty następnego dnia.

Hodgepodge mięsny

"Selyanka" - tak według historyków kulinarnych nazywała się wcześniej ta zupa. Do jego przygotowania używano podrobów, resztek różnych produktów. Z czasem jakość produktów uległa poprawie. Zupa była wzbogacona o różne plastry mięsa i gotowana w jednym garnku. Dziś taka baza to już klasyka. Przepis na mięsną zupę hodgepodge proponujemy poznać poniżej.

Będziesz potrzebować:

  • 400 g łopatki wieprzowej;
  • 400 gr. filet wołowy;
  • 150 gr. wędzonych żeberek;
  • 100 gramów gotowanej kiełbasy;
  • 150 gr. kiełbasy polować;
  • 1 marchewka;
  • 2 cebule;
  • 2 bulwy ziemniaków;
  • 10 szt. oliwek;
  • 4 pikle;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 1 łyżka kaparów;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 6 ziaren pieprzu;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 100 gr. kwaśna śmietana;
  • 3-5 gałązek pietruszki.
Zupa mięsna przepis na zupę mięsną - jak

ją ugotować

:
  1. Mięso umyć, włożyć do rondla, zalać wodą.
  2. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
  3. Odcedź wodę i zetrzyj pianę.
  4. Opłucz mięso, a następnie włóż je z powrotem do garnka. Przepis na zupę mięsną jest dla pojemności 3 litrów.
  5. Cebulę i marchewkę obrać i umyć.
  6. Do mięsa w garnku dodaj 1 cebulę, przekrój na pół, ale nie przecinaj.
  7. Dodaj do garnka całą marchewkę. Przykryć wodą i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
  8. Usunąć ewentualną pianę.
  9. Gotować przez 1,5 godziny. Podczas gdy bulion się gotuje, przygotuj wszystkie składniki do dania.
  10. Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Włóż je do miski, zalej wodą.
  11. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, włożyć do miski.
  12. Pokrój ogórki w cienkie plasterki lub zetrzyj je na tarce przy pomocy koreańskiej krajalnicy do marchewki.
  13. Oliwki pokroić w krążki.
  14. Oliwki, ogórki i kapary włożyć do miski.
  15. Wędzone żeberka pokroimy na porcje po jednym żebrze, aby uzyskać smaczną, aromatyczną zupę z mięsa z kawałkami. Klasyczny przepis mówi, że mięso ma być pokrojone w julienne. Zrób to po jednej godzinie gotowania.
  16. Mięso wyjąć z zupy, pokroić w plastry, a następnie w słupki. Włóż produkt z powrotem do bulionu i kontynuuj gotowanie. Jeśli jest kość, nie należy się spieszyć z jej usuwaniem.
  17. Kiełbaski i dziczyznę pokroić w plasterki.
  18. Teraz przygotuj dressing. Rozgrzej patelnię lub patelnię do smażenia z odrobiną oleju. Dressing najlepiej smakuje z masłem. Można też użyć oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek.
  19. Połóż cebulę na rozgrzanej powierzchni i smaż półpierścienie, aż będą przezroczyste. Czas zależy od grubości kromek.
  20. Dodać kiełbaski i parówki z patelni, dusić wszystkie składniki razem. Z tego sosu powstanie smaczna zupa z połączonych mięs. Kontynuuj przepis ze zdjęciem krok po kroku, dodając koncentrat pomidorowy.
  21. Wymieszać, po 2-3 minutach rozcieńczyć zawartość 2 chochlami bulionu. Dusić przez 3-5 minut, wyłączyć.
  22. Wyjąć marchew i cebulę. Ugotowane warzywa można wykorzystać do innego dania.
  23. Do garnka dodajemy ziemniaki, paprykę i liść laurowy. Gotować przez 10 minut.
  24. Dodać dressing, wędzone żeberka i miseczkę przygotowanych ogórków (ogórek, oliwki, kapary). Gotuj zupę przez 10 minut, regulując zawartość soli. Weź pod uwagę, że w składzie znajdują się słone składniki.
  25. Wyłącz ogień i pozwól mu odpocząć przez około 20-30 minut.
  26. Posiekać zieleninę.
  27. Rozłóż zupę na talerzu. Posypujemy szczyptą ziół, dodajemy łyżkę lub więcej kwaśnej śmietany i podajemy.

Ryby hodgepodge.

Nie jest to "zupa rybna" i w ogóle nie jest to danie mięsne. Jeśli masz ochotę na ciekawe połączenie smaków, zupa rybna jest strzałem w dziesiątkę. Zupa, przepis na klasykę na rybach, okazuje się pyszna i bogata. Do jego przygotowania należy używać gotowanych ryb morskich, solonych, suszonych odmian rodziny sumowatych, dorsza lub jesiotra.

Będziesz potrzebować:

  • 600 g filetu z morszczuka;
  • 200 gr. lekko posolonego łososia;
  • 200 gr. suszonej ryby (okoń, leszcz lub inne warianty);
  • 150 g. krewetek lub paluszków krabowych;
  • 1 marchewka;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 300 gr. cebula lub zielona cebula;
  • 4 bulwy ziemniaków;
  • 3 pikle;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • Sól, zioła do aromatyzowania.
Ryba solonaJak

przyrządzać:

  1. Szybkość gotowania jest ważną zaletą, że ryby montowane hodgepodge ma. Do klasycznego przepisu można opcjonalnie dodać 200 gr. drobno posiekanych, lekko podsmażonych pieczarek.
  2. Obrać warzywa i umyć.
  3. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
  4. Zetrzeć marchewkę na tarce.
  5. Cebulę pokroić w kostkę, jeśli używamy zielonej, pokroić w małe krążki.
  6. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  7. Rybę opłukać, a następnie pokroić w kostkę.
  8. Postaw na ogniu garnek z 3 litrami wody.
  9. Włożyć do niego surową rybę i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Dodać liść laurowy.
  10. Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju słonecznikowego lub małym kawałkiem masła.
  11. Zanim przygotujesz hodgepodge w domu, kontynuuj przepis, przygotowując dressing. Połóż cebulę i marchewkę na gorącej powierzchni. Smażyć do miękkości, 5-7 minut, mieszając regularnie.
  12. Dodać ogórki, wymieszać do połączenia. Przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
  13. Dodajemy koncentrat pomidorowy i 1 łyżkę wywaru z garnka.
  14. Przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu jeszcze 5-10 minut.
  15. Podczas gdy sos się gotuje, przygotuj dodatki do ryby. Łososia i suszoną rybę pokroić na małe kawałki.
  16. Paluszki krabowe pokroić w kostkę. Jeśli używasz krewetek, obierz i przygotuj miąższ.
  17. Po 30 minutach gotowania głównego wywaru, dodajemy przygotowany na patelni dressing.
  18. Wymieszać, dodać osuszone i lekko posolone kawałki ryby, paluszki krabowe i/lub krewetki.
  19. Gotować 5-10 minut, doprawić do smaku solą i aromatycznymi ziołami.
  20. Wyłączyć ogień, pozostawić do zaparzenia na 20-30 minut przy szczelnie zamkniętej pokrywce.

Zupa rybna i grzybowa

Ten przepis pokaże Ci, jak zrobić gotowy, ugotowany wcześniej hodgepodge grzybów. Postępując zgodnie z prostymi instrukcjami, otrzymasz obfite, aromatyczne danie z bogatym smakiem grzybów. Jest to świetna opcja dla tych, którzy nie spożywają białek zwierzęcych i/lub są na czczo.

Będziesz potrzebować:

  • 50g suszonych grzybów dowolnego rodzaju;
  • 300 g świeżych pieczarek;
  • 300 gr. marynowane grzyby (dowolny rodzaj);
  • 2-3 bulwy ziemniaka;
  • 50 g. oliwek;
  • 1 marchewka;
  • 2 cebule;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • Sól, czarny pieprz do smaku;
  • Cytryna.
Grzyby hodgepodgeJak

przyrządzać:

  1. Zagotować wodę, zalać grzyby. Przykryć talerzykiem lub pokrywką, aby ugotować je na parze przed ugotowaniem mieszanki. Mięsny będzie się gotował ponad godzinę. Z pieczarkami spędzisz mniej czasu na gotowaniu.
  2. Obierz i umyj warzywa.
  3. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  4. Cebulę drobno posiekać.
  5. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki lub julienne.
  6. Umyj grzyby i posiekaj je na małe kawałki.
  7. Podsmaż grzyby na patelni z odrobiną masła.
  8. Wodę z suszonych grzybów wlewamy przez sitko do garnka, w którym będziemy gotować zupę.
  9. Dodać 2 litry zimnej wody.
  10. Wszystkie grzyby włożyć do garnka, ziemniaki postawić na ogniu.
  11. Podsmaż marchew i cebulę na maśle, aż będą lekko złote.
  12. Podobnie jak w przypadku mięsnego hodgepodge, przepis na gotowanie grzybów w domu zawiera pastę pomidorową. Dodajemy do cebuli, mieszamy, dolewamy trochę płynu z rosołu i dusimy pod przykryciem 5 minut.
  13. Po 30-40 minutach gotowania grzybów, przełożyć sos do zupy.
  14. Dodać oliwki, sos sojowy, gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty od momentu zagotowania, wyłączyć.
  15. Podawać z posiekaną zieleniną (do smaku), plasterkiem cytryny i łyżką kwaśnej śmietany.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można ugotować na obiad szybko i smacznie

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan