Stroganoff wołowy z piersi kurczaka z kwaśną śmietaną przepis

Przyjrzyjmy się najlepszym przepisom na słynne rosyjskie danie, które ma zagraniczną nazwę "Beef Stroganoff". Na początek zagłębmy się nieco w historię. Danie jest przedrewolucyjne. W tym czasie bogaci Rosjanie zatrudniali Francuzów jako kucharzy. Po francusku wołowina nie byłaby "wołowiną", ale "boeuf" (strogonow wołowy). Dziś danie to można przyrządzić z każdego rodzaju mięsa i drobiu.

Teraz skupmy się na krojeniu mięsa na wołowy stroganoff. Włókna mięsa należy ciąć w poprzek, a nie wzdłuż. Długość włókien nie powinna przekraczać 1 cm. Można nawet nieco spłaszczyć mięso. I pokroić go w taki sposób, aby włókna w plastrze przebiegały w poprzek. Jest to bardzo ważny warunek, jeśli chcesz uzyskać pyszny Beef Stroganoff.

W czasach radzieckich potrawa została nieco zmodyfikowana. Kucharze we wszelkiego rodzaju stołówkach, kawiarniach używali innego mięsa. Była długo duszona, aby stała się bardziej miękka. Mięso, niezależnie od gatunku, poddawane było nadmiernej obróbce termicznej. Oczywiście miało to negatywny wpływ na smak całej potrawy. Z czasem potrawa wróciła do swoich korzeni. Szczególnie popularny w Rosji jest stroganoff wołowy z kurczaka.

Stroganoff wołowy z piersi kurczaka z kwaśną śmietaną

Składniki:

    700 g - pierś / filet z kurczaka; 2-3 szt. - cebule; 1 łyżka - mąka; 2 łyżki - pasta pomidorowa; 4 łyżki - kwaśna śmietana; 3-5 łyżek - olej roślinny; ½ łyżeczki; ½ łyżeczki - sól; 150 ml - wody/roztworu z kurczaka; Pieprz czarny mielony; Papryka.

Przygotowanie krok po kroku:

    Przygotować filety. Umyć i wysuszyć. Lepiej jest usunąć wszystkie rodzaje błon za jednym razem, aby uniknąć dyskomfortu podczas jedzenia. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki. Posmaruj go, aby był płaski. Pokroić w paski. Wybierz patelnię w zależności od ilości mięsa. Kurczaka należy ułożyć w jednej warstwie na ruszcie. Filet należy uprzednio posolić. Wystarczy pół łyżki soli. Dodać pieprz do smaku. Następnie obtaczamy mięso w mące. Odłożyć mięso na bok. Pozostawić w ciepłym miejscu. Wlać olej roślinny. Olej powinien całkowicie pokryć dno patelni. Dlatego jego ilość będzie zależała od wielkości patelni, na której będziesz gotować. Poza tym musimy pamiętać, że oleju nie bierzemy po to, by go zatłuścić, ale by zapewnić równomierne oddawanie ciepła. Teraz będziemy rozgrzewać nie patelnię, ale olej. Na rozgrzanym oleju usmażymy nie tylko mięso, ale również cebulę pokrojoną w półkrążki. Waga cebuli jest nieco mniejsza niż mięsa. Umieść cebulę. Cebulę należy smażyć na bardzo dużym ogniu, aby się rozgotowała i zaczerwieniła. Jeśli w niektórych miejscach zrobi się czarny, to w porządku. Siła grzania i intensywność smażenia decydują o smaku cebuli. Teraz musimy zdobyć czerwoną, karmelizowaną cebulę. Cebula składa się w 90% z wody, błonnika i celulozy. Woda ta zawiera cukry. I tylko odrobina aromatu, który tworzy pikantność cebuli. Teraz zajmiemy się konkretnie cukrem i wodą. Z cebuli należy odparować jak najwięcej wilgoci, dlatego zawartość patelni można podgrzać do temperatury 130 stopni. W tej temperaturze mięso ledwo zaczyna się piec. Dopóki nie odparujemy całej wody z cebuli, mięso wraz z cebulą nie będzie się gotować. A jeśli najpierw włożymy mięso, a potem cebulę, mięso będzie beznadziejnie rozgotowane. I dostajesz strogonow wołowy, który jedliśmy w radzieckich stołówkach. Nie trzeba się martwić, że cebula się przypali. Zimne mięso schłodzi podsmażoną cebulę. Kurczak zacznie puszczać sok. Mięso kroi się w plastry o grubości 0,5-1 cm. Tylko 2 do 3 minut wystarczą do prawidłowego upieczenia. Kurczak będzie gotowy. Jeśli kurczak pozostanie na ogniu nieco dłużej, stanie się twardszy i bardziej suchy. Następnie usmażony filet przekładamy do rozgrzanego woka. Rozgrzej żeliwny kociołek lub ceramiczny wok na małym ogniu. Ten wok może utrzymywać ciepło przez bardzo długi czas. Mięso nie powinno ostygnąć. Zdejmij kurczaka z patelni. Teraz przejdźmy do gotowania sosu. W osobnej misce wymieszaj kwaśną śmietanę z wodą. Kwaśna śmietana może być zarówno domowej roboty, jak i sklepowa. Zawartość tłuszczu w tym produkcie mlecznym z pewnością wpłynie na jego smak. Zaleca się spożywanie bezkwaśnej, średniotłustej kwaśnej śmietany. W razie potrzeby zamiast wody można użyć bulionu z kurczaka. Dodajemy jedną łyżkę mąki i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli powstaną grudki, nie mieszaj, ale zmiel mąkę. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Powtórz czynność. Nie przejmuj się, jeśli sos okaże się nieco płynny. Nadmiar wilgoci wyparuje podczas duszenia. Kurczaka polewamy sosem strogonow wołowy. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj do smaku. Zostawiamy danie do duszenia dosłownie 5-7 minut.

Spróbuj się pogotować, wyłączyć piec.

Stroganoff wołowy z piersią kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Stroganoff z piersi kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym to pyszny dodatek do codziennego stołu. Danie będzie gotowe w mniej niż 30 minut. Smażenie na dużym ogniu pozwala zachować soczystość filetu z kurczaka.

Składniki:

    500 g - filet z kurczaka; 200 g świeżych pieczarek; 1 łyżka - mąka; 1 szt. - cebula; 2 zęby. - czosnek; 200 г. - kwaśna śmietana 20%; 1/3 łyżeczki chmielu - suneli; 1/3 łyżeczki - przyprawy do kurczaka; 0,5 łyżeczki - sól; Bazylia; Cytryna.

Gotowanie krok po kroku:

    Przygotować produkty. Obrać cebulę, kilka ząbków czosnku. Umyj i przygotuj grzyby. Polecam zabrać zawsze świeże grzyby. Nie są one porównywalne z grzybami, które zostały już zamrożone. Cebulę i pieczarki pokroić w średnią kostkę. Filet z kurczaka myjemy, pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie należy odciąć piersi, aby wyprostować włókna. Kurczaka kroimy specjalnym nożem w poprzek włókien. Kawałki powinny być długie i cienkie, jak na kotlety. Następnie pokroić na plastry. Możliwe jest wielokrotne pokonanie niewielkiej ilości. Weź patelnię, postaw ją na dużym ogniu. Włącz maksymalną moc. Ogień musi być duży. Wlewamy olej roślinny, dodajemy mały kawałek masła. Kurczak bardzo lubi kremowy smak. Teraz na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. Olej nabierze aromatu. Pieczona cebula i czosnek nadadzą bardzo fajny subtelny smak. Później wyjmij czosnek. Podsmaż cebulę, aż stanie się półprzezroczysta. Cebula jest gotowa, przeciągnij ją na bok. Po ułożeniu pokrojonej w plastry piersi z kurczaka. Uwaga, olej powinien się dosłownie zagotować. Wtedy pierś będzie soczysta. Mięso będzie miało skórkę na wierzchu, a soki i zdrowe minerały śladowe będą zamknięte w środku. Teraz, aby cebula się nie przypaliła, wystarczy przełożyć ją bezpośrednio na mięso na wierzchu. Kurczak natychmiast zsiądzie i stanie się żółtawy. Dzięki cienkiemu krojeniu mięso smaży się bardzo szybko. Jeśli będziesz podawać beefstroganoff z dodatkowym daniem, powinieneś natychmiast włożyć i ugotować dodatek. Co jakiś czas mieszać mięso. Kurczak będzie stopniowo nabierał białego koloru ze wszystkich stron. Fakt ten wskazuje, że mięso jest gotowe. Zmniejszyć ogień do minimum. Teraz czas na dodanie grzybów. Wsypać grzyby równomiernie na patelnię. Czas przypomnieć sobie o przyprawach. Idealny zestaw przypraw to: miodunka, czerwona ostra papryka i czarne ziele angielskie. Można użyć mieszanki papryczek. Dla urody i dla dodania autorskiej nuty dodajmy bazylię. Weź suszoną bazylię lub posiekaj świeżą, pachnącą gałązkę. Po dodaniu soli do smaku. Te składniki doskonale ze sobą współgrają. Nie nakładaj pokrywki na patelnię. Pozostawić na 5 minut. Następnie bierzemy kwaśną śmietanę. Domowej roboty kwaśna śmietana będzie brzmiała w tym daniu bardziej przekonująco niż kwaśna śmietana ze sklepu. Preferuj gęstszą i tłustszą kwaśną śmietanę. Teraz należy dodać około 100-150 ml oczyszczonej wody (czasami może być potrzebne trochę więcej wody). Wymieszać wszystkie składniki. Dopiero teraz przykryj patelnię pokrywką. Pozostawiamy potrawę na małym ogniu dosłownie na 10 minut. Po upływie określonego czasu sprawdzić mięso. Weź łyżkę stołową mąki. Posypać równomiernie bezpośrednio na wierzchu potrawy. Następnie dokładnie wymieszać. Ta manipulacja pozwala nieco zagęścić sos. Mąkę można zastąpić skrobią. Sos śmietanowy jest gotowy. Cebula, mięso, grzyby i kwaśna śmietana mają słodkie nuty. Dodanie odrobiny kwaskowatości jest po prostu konieczne. Danie znajdzie właściwą równowagę smakową. Z dodatkiem cytryny zmienia się nawet smak potrawy. Staje się ciekawszy i bardziej wielowymiarowy. Jeśli lubisz, możesz dodać plasterek cytryny lub łyżeczkę soku z cytryny. Będzie bardzo smaczny, będzie miał pikantny posmak. Aby wymieszać smaki, pozostaw danie na kuchence jeszcze przez kilka minut. Rozłóż Stroganoff wołowy na talerze, udekoruj plasterkiem cytryny i podawaj. Połączenie sosu śmietanowego, kurczaka i pieczarek zachwyci delikatnym smakiem.

Zwróć uwagę! Beef Stroganoff to nie danie gorące i nie danie główne, ale przystawka. Podaje się go w tym samym czasie, kiedy gościom serwuje się karafkę, ogórki, pomidory itp. Temperatura potrawy nie powinna przekraczać 50-60 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest, aby do takiego dania podać chrupiący, puszysty bochenek lub chleb. Zwyczajowo sos smaruje się kawałkiem chleba. Ciesz się posiłkiem!

Darmowa dostawa nawet poza miasto!

W sklepie Chef's Market znajdziesz artykuły spożywcze z przepisami, dzięki którym możesz łatwo i smacznie gotować w domu. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i do 30 km od Niżnego Nowogrodu!

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w Chefmarket❤.

Auchan