Szczupak w piekarniku: przepisy z fotografiami

Szczupak pieczony w całości

Szczupak jest idealny dla zdrowego odżywiania. Jest niskokaloryczna, ale bogata w witaminy i minerały. Najprostszy przepis na jego przygotowanie polega na upieczeniu go w piekarniku w całości.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości szczupak (około 1 kg);
  • 1 cytryna;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 4 łyżki stołowe oleju roślinnego;
  • przyprawy do ryb, sól do smaku.

Szczupaka umyć, wypatroszyć, a także odciąć płetwy, ogon. Zachowaj głowę, ale usuń skrzela, ponieważ mogą one powodować gorzki smak w gotowym daniu. Skrzela można łatwo wyciąć za pomocą obcinaka do skrzeli. Pokrojoną w paski rybę ponownie opłukać i ułożyć na dużym głębokim talerzu. Posolić szczupaka na wierzchu i wewnątrz brzucha. Posypujemy przyprawami do smaku i odstawiamy na 15 minut.

Umyj cytrynę, przekrój ją i wyciśnij sok. Szczupaka zalać sokiem z cytrusów. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć na nim zamarynowaną rybę, posmarować kwaśną śmietaną za pomocą silikonowego pędzelka. Zamiast kwaśnej śmietany można użyć majonezu domowej roboty, ale zwolennicy zdrowej żywności odradzają to rozwiązanie, ponieważ biały sos wytwarza szkodliwe substancje podczas podgrzewania.

Zawijamy rybę w folię i wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 °C przez 30 minut. Następnie wyjmij blachę z piekarnika, odwiń rybę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut.

Szczupaka podawać na gorąco. Można je ułożyć na dużym owalnym półmisku i posypać posiekanymi ziołami lub polać sosem na bazie śmietany.

Szczupak z warzywami w piekarniku

Ryba nabierze oryginalnego i soczystego smaku, jeśli upieczemy ją z warzywami.

Składniki:

  • Średniej wielkości szczupak (ok. 1 kg);
  • 2 marchewki;
  • 1 duża cebula;
  • 2 czerwone papryki;
  • 1 żółta papryka;
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego;
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny;
  • sól i przyprawy do smaku.

Szczupaka umyć, oczyścić z drobnych łusek, usunąć głowę, ogon, płetwy, wypatroszyć i ponownie opłukać pod bieżącą wodą. Wykonać poziome nacięcia wzdłuż tuszy ryby. Nacinamy grzbiet szczupaka co 2-3 cm, aby później łatwo było go pokroić na porcje. Nacieramy rybę solą i przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny i marynujemy przez 10 minut.

Obrać cebulę i marchewkę. Paprykę umyć, odciąć wierzchołki i usunąć środek. Paprykę pokroić w cienkie plasterki. Marchew zetrzeć na grubej tarce, a cebulę pokroić w krążki. Rybę nadziać cebulą, marchewką i papryką. W każde nacięcie włóż cebulę i krążek czerwonej papryki. Aby nadzienie pozostało na swoim miejscu podczas pieczenia, można zabezpieczyć brzuch szczupaka wykałaczkami lub szpikulcami.

Połóż folię na blasze do pieczenia, połóż na niej rybę nadziewaną warzywami, przykryj ją resztą cebuli, marchewki, papryki ze wszystkich stron, polej olejem roślinnym, przykryj folią. Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut. Następnie otwórz folię i piecz przez kolejne 10 minut.

Szczupaka i warzywa podawać na ładnym owalnym półmisku, posypane posiekanymi ziołami lub polane kwaśną śmietaną. Przed podaniem ryby można ją również pokroić na porcje w zależności od wykonanych nacięć.

Szczupak faszerowany

Aby uzyskać prawdziwie królewski posiłek, można przygotować faszerowanego szczupaka. To danie będzie perełką na przyjęciach.

Składniki:

  • gruby szczupak (1,5 kg lub więcej)
  • 1 jajko:
  • 1/2 bochenka białego chleba;
  • mleko;
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek;
  • 1 duża cebula;
  • 1 cytryna;
  • oliwki;
  • 12 łyżek mielonej gałki muszkatołowej;
  • sól i mielony czarny pieprz.

Szczupaka dokładnie umyć i usunąć drobne łuski. W tym przepisie ważne jest, aby nie uszkodzić skóry ryby. Usunąć głowę szczupaka i wyciąć skrzela. Ostrożnie oddziel mięso od skóry w górnej części tuszy i bardzo ostrożnie zacznij zdejmować skórę, jak pończochę. Przy rozdzielaniu płetw należy zachować szczególną ostrożność. Odciąć kość ogonową tak, aby płetwa ogonowa pozostała przy skórze. Usunąć wnętrzności z tuszy, oddzielając mięso od kręgosłupa.

Namoczyć biały chleb w mleku. Obrać cebulę i posiekać. Filet ze szczupaka przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z namoczonym bochenkiem i cebulą. W misce wymieszać wszystkie posiekane składniki, dodać sól, przyprawy, gałkę muszkatołową, roztrzepane jajko, a następnie dobrze wymieszać farsz. Skórkę nadziać farszem. Nie należy nakładać farszu zbyt ciasno, ponieważ z tego powodu skóra szczupaka może pęknąć podczas pieczenia.

Wyłóż blachę do pieczenia folią. Ułożyć nadzianego szczupaka na brzegu folii, na wierzchu położyć głowę i skropić rybę mieszanką soku z połowy cytryny i oliwy z oliwek. Pozostaw drugą połówkę cytryny do dekoracji potrawy, pokrój w cienkie kółka. Delikatnie zawiń szczupaka 3 razy w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 1,5-2 godziny. Czas gotowania zależy od wielkości ryby.

Kiedy szczupak będzie gotowy, wyjmij go z folii i połóż na talerzu. Udekoruj rybę według własnego gustu. Przy podawaniu ułożyć szczupaka na liściu sałaty. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny i połówki oliwek.

Szczupak i ziemniaki w piekarniku

Ryba dobrze komponuje się z ziemniakami, a danie można zapiec w piekarniku, aby uzyskać pyszny obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 duży szczupak;
  • 4 bulwy ziemniaka;
  • 1 cebula;
  • 2 duże marchewki;
  • 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny;
  • przyprawę do ryb i sól do smaku.

Szczupaka umyć, oczyścić z drobnych łusek, starannie wypatroszyć, usunąć głowę, płetwy i ogon, a następnie pokroić na porcjowane kawałki. Optymalna grubość kawałków wynosi 3 cm. Szczupaka doprawić solą i przyprawami. Wybierz mieszankę przyprawową przeznaczoną do gotowania ryb.

Cebulę obrać i pokroić w zgrabne krążki. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Jeśli plasterki będą zbyt grube, nie będą się dobrze przypiekać.

Dno formy do pieczenia wyłożyć folią. Ułożyć na nim kawałki ryby, następnie warstwami ziemniaki, marchew i cebulę. W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny, kwaśną śmietanę i sól. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć wodą. Polej sosem rybę i warzywa. Przykryj tackę folią aluminiową, aby szczupak był soczysty. Gotować w temperaturze 180 °C przez 50 minut.

Otwórz drzwi piekarnika na 10 minut przed końcem pieczenia i zdejmij górną warstwę folii z blachy, aby na powierzchni utworzyła się skórka. Podawać na gorąco i układać na półmiskach. Każdą porcję można polać kwaśną śmietaną i posypać posiekaną zieleniną.

Szczupak z pieczarkami

Szczupak pieczony z grzybami ma bardzo specyficzny smak.

Składniki:

  • średniej wielkości szczupaki;
  • 200 g pieczarek;
  • 150 g sera;
  • małą cebulę;
  • olej roślinny;
  • sól.

Szczupaka umyć, pokroić na filety bez skóry. Posolić i usmażyć filet na odrobinie oleju roślinnego, włożyć do głębokiej patelni lub patelni posmarowanej olejem.

Obrać cebulę i pokroić w półpierścienie. Umyj i obierz pieczarki, a następnie pokrój każdą z nich na 4 części. Podsmaż cebulę i grzyby na oleju na złoty kolor, a następnie ułóż je na filetach rybnych. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut. Zetrzeć ser i posypać nim filety szczupaka i grzyby z cebulą na 10 minut przed podaniem. Przy podawaniu posypać danie posiekanym koperkiem. Szczupak zapiekany z pieczarkami świetnie komponuje się ze świeżymi pomidorami i sałatkami warzywnymi.

Duszony szczupak w piekarniku

Szczupak to smaczna ryba, ale niektóre zabiegi mogą sprawić, że stanie się sucha. Aby nadać potrawie delikatniejszy smak, rybę lepiej jest dusić w piekarniku niż piec.

Składniki:

  • szczupak (1,2-1,5 kg)
  • pietruszka;
  • 100 g masła;
  • olej roślinny;
  • 1 cebula:
  • 1 mała marchewka;
  • pieprz czarny;
  • sól.

Umyj i obierz szczupaka, usuń łuski, usuń wnętrzności, odetnij głowę i ogon, a następnie pokrój rybę na kawałki o grubości 2-3 cm. Obrać i posiekać cebulę i marchew. Zetrzeć marchew na tarce. Pietruszkę obrać i drobno posiekać. Naoliwić kociołek lub rondel olejem roślinnym. Na dnie ułożyć warzywa i zieleninę, a na wierzchu kawałki ryby, posolić.

Pokroić masło i położyć na każdym kawałku ryby masło i gałązkę ziół. Posyp naczynie pieprzem, przykryj i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 1 godzinę. Podawać na gorąco.

Podawaj filety szczupaka w piekarniku z dodatkiem świeżych warzyw.

Szczupak pieczony z kapustą kiszoną

Domowa kapusta kiszona przyda się również do bardzo smacznego dania rybnego.

Składniki:

  • szczupak (1-1,2 kg);
  • 1 jajko;
  • 800 gr. kiszonej kapusty;
  • 1 cebula:
  • 3 łyżki stołowe masła;
  • olej roślinny;
  • 100 gr. sera
  • mąka;
  • sól do smaku.

Szczupaka umyć, pokroić na filety bez skóry i na kawałki. W misce ubijamy jajko z solą, obtaczamy rybę w mące i lekko smażymy na maśle.

Obrać i drobno posiekać cebulę. Wymieszaj go z kiszoną kapustą, usmaż na osobnej patelni w oleju roślinnym, a następnie przykryj i duś przez 10 minut.

W rondlu układamy usmażone kawałki szczupaka, następnie warstwę startego sera, a potem duszoną kapustę i cebulę. Zalać kapustę olejem roślinnym i umieścić w naczyniu do zapiekanek w piekarniku. Piec danie przez 45 minut w temperaturze 180°C. Szczupaka i kiszoną kapustę podawać na gorąco.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan