Szybki i oryginalny obiad dla całej rodziny
Leniwe pierogi z sosem w piekarniku
Proste dania mogą wyglądać pięknie i zaostrzać apetyt. Czy chcesz nauczyć się gotować w ten sposób? Następnie powtórz przepisy na dania boczne w tej publikacji, a będziesz mieć kilka niesamowitych smakołyków na swoim stole. Między innymi należy pamiętać o ugotowaniu pierogów leniwych. Ale nie jak zwykle, tylko zgodnie z naszymi zaleceniami.
Przygotować się do pierogów:
- 400 g sera twarogowego;
10 łyżek stołowych mąki;
4 jajka;
Sól.
Przygotować sos:
- 300 ml. mleka;
1 łyżka mąki;
50 gr. masła;
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej;
150 gr. twardego sera;
Sól, pieprz.
Jak gotować:
- Pieczone pierogi leniwe to właśnie to, co możesz zrobić na drugi posiłek dla całej rodziny. Takie danie nabiera delikatnego, kremowego smaku. Z pewnością spodoba się dzieciom. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta odrobinę cukru. Aby go przygotować, należy utrzeć twaróg z jajkami. Zrób to wygodnie za pomocą popychacza lub w blenderze.
Włączamy piekarnik na 180 stopni, wstawiamy do wrzenia patelnię z 1,5-2 litrami wody.
Posolić masę twarogową, odmierzyć mąkę.
Wymieszać ciasto. W takich przepisach mąki nie powinno się umieszczać więcej niż zalecana ilość. W przeciwnym razie potrawa nabierze charakterystycznego mącznego posmaku. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą kaszę.
Na stolnicę wysypać obficie mąkę.
Część ciasta rozsmarować, zwinąć w kiełbaskę. Wilgotnym nożem pokroić kiełbasę na porcje.
Zanurzać porcje we wrzącej wodzie.
Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 1 minutę po ugotowaniu bazy do drugiego dania. Kontynuuj przepis ze zdjęciami, krojąc w ten sam sposób drugą porcję ciasta.
Gotowe pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na czysty ręcznik. Pozostawić, aby wilgoć mogła wyschnąć.
Doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić do niej drugą część pierogów. Gotować w ten sam sposób.
Przygotuj sos: rozpuść masło w rondelku. Dodać mąkę, wymieszać.
Dodać mleko, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, posolić, doprawić orzechami włoskimi i pieprzem.
Przepisy na smaczne dania przyrządzane w piekarniku mają szczególny smak. Najważniejsze jest to, aby upiec w odpowiedniej formie. Używaj szkła, ceramiki lub metalu z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dno i ścianki wysmarować masłem.
Pierogi układamy w formie, polewamy sosem, na wierzch ścieramy ser.
Piec przez 20-30 minut.
Perlovka pieczona w garnkach
Możecie doświadczyć zdumienia, ale z kaszą jęczmienną gotują bardzo smaczne drugie dania. Przepisy ze zdjęciami są proste, ugotowane w multicookerze lub kociołku. Trochę trudniej jest ugotować danie w garnkach, ponieważ ważne jest, aby przestrzegać miary w procesie napełniania. Kasza perłowa podczas gotowania zwiększa swoją objętość. Ale stosując się do naszych zaleceń wyjdziesz cały pyszny i bezbłędny.
Przygotuj się:
- 500-700 g miazgi wołowej;
400 gramów prosa perłowego;
2 cebule;
1 marchewka;
100 ml. soku pomidorowego (można zastąpić koncentratem pomidorowym lub pastą pomidorową);
4-5 ząbków czosnku;
Pieprz mielony;
Sól, olej słonecznikowy.
Jak gotować:
- Perłowa kasza jest bardzo użytecznym i niskokalorycznym produktem, więc nie krępuj się gotować z nią przepisy na drugie dania każdego dnia. Zawsze należy przestrzegać zasady: kaszę należy namoczyć w wodzie na noc. W ten sposób będzie gotowy w połowie czasu.
Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę lub paseczki.
Cebulę i marchewkę obrać i umyć.
Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę w paski julienne.
Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oleju słonecznikowego.
Na rozgrzaną powierzchnię kładziemy mięso, smażymy na dużym ogniu przez 5-7 minut.
Perlovka z wołowiną to coś, co każda gospodyni może przygotować dla 2 osób. Jeśli wątpisz w garnki, gotuj w kociołku. Ale procesy przygotowawcze są takie same. Do mięsa dodać cebulę, marchewkę. Wymieszać, smażyć przez 5-7 minut.
Dodać sok pomidorowy (lub pokrojonego pomidora, rozcieńczonego 1 łyżką pasty w wodzie), sól, pieprz. Mieszać pod przykryciem przez 5 minut.
Na innej patelni smażyć perlovka przez 5 minut. W ten sposób nabiera jasnozłotego koloru i staje się kruchy.
Upiec dwudaniowy przepis w rozgrzanym piekarniku. Teraz jest dobry moment, aby podkręcić temperaturę do 200 stopni.
Mięso i kaszę wymieszać w dużej misce, posolić, dodać zmielony liść laurowy, zmiażdżony czosnek. Jeśli jest to możliwe, dodaj trochę oregano i pietruszki dla smaku.
Wypełnić garnki polanami do ½ objętości.
Dodaj wodę, trochę mniej niż do szyjki.
Przykryć pokrywką, piec przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i gotuj przez kolejne 40 minut.
Możesz również polubić: Chrupiące ogórki przepisy na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 zastosowań dla cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.