Szybki przepis na spaghetti z fasolą
Makaron często można spotkać na codziennym stole. Jest to smaczne i sycące danie, do którego można dodać mięso, rybę, sos, warzywa lub ser. Spaghetti z fasolą to najczęstszy sposób jego przyrządzania, a przy tym bardzo pożywny i szybki.
Przepis pochodzi z Włoch jeszcze z XIX wieku i od tego czasu nie stracił na popularności, będąc poszukiwanym na całym świecie. Jest to pożywne danie, ponieważ połączenie makaronu i roślin strączkowych może równać się z białkiem zwierzęcym pod względem zawartości aminokwasów.
Szybki przepis na spaghetti z fasolą
Jeśli chcesz, przepis możesz uzupełnić o dowolne warzywa, jak również zmienić ich ilość. Danie powinno być spożywane na świeżo, w przeciwnym razie spaghetti wchłonie cały sos. Używaj makaronu z pszenicy durum. Makaron z pszenicy durum nie rozgotowuje się i zachowuje swój kształt.
Składniki potrzebne do przygotowania:
- Mielone mięso wołowe - 200 g;
- Fasola w puszce (czarna) - 400 g;
- Fasola konserwowa (czerwona) - 400 g; Spaghetti - 400 g;
- Spaghetti - 400 gr;
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka;
- Cebula - 70 gr;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Mąka pszenna - 40 gr;
- Czarny pieprz - do smaku;
- Tarte pomidory - 400 gr;
- Bulion wołowy - 450 ml;
- Tarty twardy ser - 220 gr.
przepis
na spaghetti z fasoląSekwencjagotowania
:- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulę na złoty kolor, a następnie dodać czosnek.
- Dodajemy mięso mielone do cebuli na patelni i smażymy przez 3 do 4 minut, następnie dodajemy boczek i paprykę. Gotować na średnim ogniu przez 7 do 10 minut, regularnie mieszając.
- Dodać starte pomidory i oba rodzaje fasoli, po uprzednim odcedzeniu wody. Dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 2 do 3 minut.
- Na patelnię dodaj spaghetti i bulion (możesz zastąpić go wodą). Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do niskiego i gotować przez 15 minut.
- Dokładnie wymieszać, następnie dodać ser i sól. Przykryć i odstawić na kilka minut.
Gotowe danie można podawać. Spaghetti jest posiłkiem samym w sobie i nie potrzebuje żadnych dodatków.
Szybki przepis na spaghetti
Kiedy masz ochotę na obfity posiłek, ale nie chcesz tracić czasu na jego gotowanie, spaghetti z fasolą jest idealnym rozwiązaniem.
Składniki, których potrzebujesz do jego wykonania:
- Spaghetti - 200g;
- Szpinak - 200g (można zastąpić dowolnymi ziołami);
- Woda lub bulion warzywny - 400 ml;
- Mąka pszenna - 1 łyżka;
- Oliwa z oliwek - 30 mililitrów;
- Biała fasola z puszki - 400 gr;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Ocet winny - 30 ml;
- Tarty twardy ser - 150 gr;
- Zmielony czarny pieprz i sól do smaku.
Kolejność gotowania:
- W dużym rondlu ugotuj spaghetti do miękkości. Na dwie minuty przed końcem gotowania dodaj zieleninę i pozwól jej się dusić.
- Przełóż zawartość patelni do durszlaka i pozostaw do odcieknięcia płynu. Wymieszaj mąkę i bulion warzywny w osobnej misce, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na patelni, smażyć ząbki czosnku przekrojone na pół w oleju roślinnym przez 2-3 minuty. Następnie wyjmij czosnek. Robi się to w celu aromatyzowania oleju.
- Dodaj mieszankę mąki do pachnącego oleju i gotuj przez 7-10 minut, ciągle mieszając, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodać ocet, sól, pieprz, fasolę i makaron ze szpinakiem.
- Gotuj przez kolejne 3 minuty, aż masa się podgrzeje. Zdjąć patelnię z ognia, dodać starty ser i dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści.
Gorące danie można podawać od razu po przyrządzeniu. Na makaron spaghetti można nałożyć sałatkę ze świeżych warzyw.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
AuchanDomowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu