Szybkie ciasto z twarogiem i makiem

Auchan

Krucho-słodkie ciasto, niesamowicie delikatne nadzienie, luksusowy smak - tak można opisać niemiecki twaróg i makowiec. Deser przygotowywany jest z tradycyjnych składników. Dlatego jest niedrogi. Makowo-serowy twarożek należy do zdrowych deserów. Twarożek zawiera dużo białka, witaminy z grupy B, odpowiednie tłuszcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Doskonale nasyca organizm, zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Ponadto twaróg uspokaja, przyspiesza metabolizm, pomaga budować masę mięśniową.

Nawet mak ma właściwości lecznicze. Działa łagodnie przeciwbólowo i leczniczo, oczyszcza krew i cały organizm. Mak nasyca organizm cennymi olejami i proteinami, sprzyja szybkiej regeneracji komórek i tkanek.

Szybkie ciasto twarogowe z twarogiem i makiem

Twaróg makowo-serowy przygotowuje się dość szybko. Pomimo prostoty przygotowania i obecności prostych składników, ciasto jest idealne na świąteczny stół. Jest bardzo szybko zjadany nawet przez tych, którym twaróg jest zupełnie obojętny.

Do przygotowania ciasta potrzebny będzie świeży, średnio tłusty twaróg. Należy zrezygnować z produktów beztłuszczowych, ponieważ są one dość suche. Lepiej jest dać pierwszeństwo twarogowi o zawartości tłuszczu 3-5%.

Składniki:

    Mąka pszenna - 300 g; Cukier - 100 gr ciasta + 150 gr nadzienia; Masło - 130g w cieście + 100g w farszu; Mleko pasteryzowane - 750 ml; Jajo kurze - 1 sztuka; Mleko pasteryzowane - 750 ml; Masło Sahara - 100 gr; 5 % ser twarogowy - 250 gr; Manna - 150 gr; Wanilia - szczypta; Mak mielony - 150 gr.

Metoda przygotowania:

    Przygotowanie ciasta zacznijmy od zagniecenia ciasta. Aby to zrobić, przesiej mąkę do miski, włóż zamrożone masło i cukier. Szybko rozetrzyj dłońmi bazę na okruchy. Pracuj ostrożnie i energicznie, aby masa nie zaczęła się topić; Wyłóż 2/3 ciasta do formy i dociśnij. Nie kształtuj boków, potrzebujemy tylko dna. Wstawić do lodówki, aby baza trochę stwardniała; Mleko wlać do rondelka, dodać cukier, masło i wanilię. Podgrzać masę. Musi stać się jednorodna, a cukier musi się całkowicie rozpuścić; Jak tylko masa mleczna zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia. Do rondelka wsypać kaszę mannę i mak. Pozostawiamy masę na 10-15 minut, aby składniki napęczniały; Po upływie wyznaczonego czasu ubijamy mikserem dużą ilość mleka. Taka manipulacja pomoże rozbić zamrożone kawałki semoliny i sprawi, że mieszanina będzie jednorodna; W osobnej misce ubij twaróg z jajkiem kurzym. Jak tylko mleko i kasza trochę ostygną, dodajemy do nich twaróg. Nasze nadzienie jest gotowe! Rozłóż ją na warstwie ciasta, delikatnie wygładzając silikonową szpatułką; Drugą warstwę ciasta rozsmarować na nadzieniu; Nasze ciasto twarogowe wysyłamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę.

Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta kakao w proszku. W tym przypadku baza okaże się czekoladowa!

Możesz również polubić: Chrupiące ogórki przepisy na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.