Tacos: przepis z fotografiami w domu

Auchan

Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni na świecie. Szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy nie wyobrażają sobie swojego menu bez "pikantnego". Ale jest też wiele ciekawych i smacznych potraw dla przeciętnego smakosza. Dziś przedstawiamy prosty przepis wraz ze zdjęciami na przekąskę tacos i podpowiadamy, jak przygotować ją w domu.

Tacos to specjalne tortille z mąki kukurydzianej z nadzieniem mięsno-warzywnym. Są bardzo sycące, wytrawne i pyszne. Nadaje się zarówno do codziennych posiłków, jak i jako przystawka na świąteczny stół. Zachowaj więc przepis na tacos ze zdjęciami w domu, aby zachwycić swoich bliskich nowym daniem.

Klasyczne tortille do taco w stylu meksykańskimKlasyczne

tortille do taco w stylu meksykańskim

Najczęstszym składnikiem mięsnym w tacos jest indyk lub kurczak, ale można również znaleźć warianty z wołowiną i innymi rodzajami mięsa. W naszym przepisie na domowe tacos wykorzystamy filet z kurczaka.

Potrzebne składniki

Lista niezbędnych produktów jest następująca:

  • Filet z kurczaka - 300 gr;
  • Tortille kukurydziane - 6 szt;
  • Cebula - 2 główki;
  • Pomidory (średnie) - 3 szt;
  • Fasola w puszce - 1 słoik;
  • Ogórek (średni) - 1 szt;
  • Sałata zielona - 6 liści;
  • Ser (twardy) - 100 gr;
  • Sos pomidorowy (chili) - według uznania (do posmarowania tortilli);
  • Koperek i pietruszka - po 5 gałązek;
  • Przyprawy - według potrzeb;
  • Sos balsamiczny i sojowy (opcjonalnie) - po 1 łyżce stołowej.

Tortille kukurydziane nie są dziś trudne do znalezienia w naszych sklepach. Jeśli nie są one dostępne, można je zastąpić chlebem pita. Sos chili można zastąpić zwykłym chili, jeśli chcemy uzyskać nie pikantną przekąskę. Do zamarynowania cebuli potrzebny jest sos balsamiczny i sojowy, ale nie musisz tego robić.

Klasyczne

tortille

taco w stylu meksykańskimProces

gotowania

Najpierw zajmijmy się mięsnym składnikiem naszej przystawki do tacos:

  1. Najpierw przerobić filety na mięso mielone.
  2. Jeśli zamierzamy zamarynować cebulę, to jedną cebulę kroimy w słupki, wkładamy do osobnej miski i zalewamy mieszanką sosu sojowego i balsamicznego. Marynować przez 10 minut.
  3. Drugą cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym. Smażyć przez 1,5-2 minuty i dodać do cebuli zmielonego kurczaka. Mieszać i smażyć przez 5 minut.
  4. Po 5 minutach dodaj na patelnię fasolę z puszki i 2 pomidory. Pomidory wcześniej obrać i zetrzeć na tarce. Aby szybko obrać pomidory, zrób nacięcia u nasady szypułek i sparz je wrzątkiem.
  5. Pozostałą część pomidora pokroić w drobną kostkę. Posiekać nożem koperek i pietruszkę i wymieszać z marynowaną cebulą.
  6. Rozłóż tortille na płaskiej powierzchni i uformuj w naszą przystawkę taco.
  7. Najpierw każdą tortillę posmaruj sosem (chilli lub zwykłym). Następnie kładziemy upieczone mięso mielone i warzywa, a na wierzchu plastry pokrojonego pomidora.
  8. Następnie układamy warstwę marynowanej cebuli i ziół, a na wierzchu posypujemy startym serem.
  9. Następnie zabezpieczamy brzegi tortilli wykałaczkami i układamy na blasze do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy naszą przystawkę przez 12-15 minut.
  10. Usuń wykałaczki z tortilli i ułóż pokrojonego ogórka i liście zielonej sałaty na wierzchu reszty składników.
Klasyczne tortille taco w meksykańskim styluTortille

taco wykonane według tego przepisu w domu wyglądają apetycznie nawet na zdjęciu. Prawdziwe jest jeszcze lepsze - wystarczy je zrobić i spróbować.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu