Tartar chak chak: przepis z mlekiem skondensowanym

Popularnym deserem, który wyszedł daleko poza rodzimą kuchnię tatarską, jest czak czak. Przepis z mlekiem skondensowanym podpowiada, jak z kruchych ciasteczek zrobić prawdziwe arcydzieło. Zamiast miodu, mleko skondensowane dodaje przyjemnego, kremowego smaku. Równie dobrze wiąże ze sobą kawałki ciasta, dzięki czemu forma zachowuje swój kształt idealnie. Możesz nadać mu dowolny kształt: koła, walca, trójkąta, kwadratu.

Tatarski czak czak: przepis z mlekiem skondensowanym

Trudno sobie wyobrazić jakiekolwiek tatarskie święto bez czak-czaka. Przepis z mlekiem skondensowanym to nie klasyka, a raczej alternatywa. Danie smakuje równie dobrze jak farsz na bazie miodu. Równie apetyczny jest sposób podania. W rodzinach tatarskich nawet nastoletnie dziewczęta często robią czak czak. Wskazuje to na prostotę przygotowania. A jeśli jeszcze nigdy nie robiliście chak chak, przepis z mlekiem skondensowanym jest świetnym sposobem na rozpoczęcie. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, a na pewno Ci się uda.

Przygotuj się:

  • 3 jajka;
  • 3 łyżki mleka;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • Szczypta soli dla zrównoważenia smaku;
  • 300-450g mąki;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 350g puszka mleka skondensowanego.
Tartar czak czak: wykonanie przepisu z mlekiem skondensowanymPrzygotowanie

:

  1. Ubić jajka z cukrem i szczyptą soli.
  2. Wmieszać mleko.
  3. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść elastyczne ciasto.
  4. Umieść ciasto w misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 30 minut w lodówce.
  5. Pokrój ciasto na kilka porcji, aby łatwiej było je rozwałkować.
  6. Rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na placek o grubości 5 mm.
  7. Pokroić na paski o szerokości 1 cm i długości 3-4 cm.
  8. Rozgrzać patelnię z wysokimi brzegami i wlać na nią olej. Można również użyć frytownicy.
  9. Upewnij się, że olej jest bardzo gorący. Jeśli nie jest wystarczająco gorący, ciasto wchłonie nadmiar oleju i porcje będą tłuste. Kładź kawałki ciasta na patelni w takiej ilości, aby leżały w jednym rzędzie i nie zachodziły na siebie.
  10. Smażyć kawałki aż do uzyskania ładnego karmelowego koloru.
  11. Wyłóż blachę do pieczenia ręcznikami papierowymi.
  12. Wyjmuj pierogi za pomocą łyżki cedzakowej na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar oleju.
  13. Powtórz ten proces z pozostałą częścią ciasta.
  14. Po wyłożeniu na papier zbieramy usmażone porcje do głębokiej miski.
  15. Wlej mleko skondensowane w ilości, jaką wolisz: całość lub połowę.
  16. Wilgotnymi rękami wymieszać zawartość miski, aby każdy kawałek ciasta jak najlepiej nasiąkł mlekiem skondensowanym.
  17. Przełóż masę z miski na talerz do serwowania. Uformuj pożądany kształt, grabiąc i rozgniatając rękami.
  18. Pozostawić w lodówce na 2 do 3 godzin, aby potrawa stężała. Podawać, krojąc na porcje.

Chak chak z mlekiem skondensowanym i suszonymi owocami

Suszone owoce są doskonałym dodatkiem do smaku orientalnych słodyczy. Przygotuj pyszny czak czak z ulubionym. Przepis z mlekiem skondensowanym jako jednolitym sosem przypadnie do gustu prawdziwym miłośnikom słodkości.

Przygotuj się:

  • 3 jajka;
  • 3 łyżki mleka;
  • 3 łyżki wódki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki cukru;
  • Szczypta soli;
  • 350-450g mąki;
  • Migdały, śliwki, morele do smaku;
  • 1 gałka mleka skondensowanego;
  • Olej słonecznikowy.
Tartar czak czak: wykonanie przepisu z mlekiem skondensowanymPrzygotowanie

:

  1. Aby przygotować niezrównany czak czak, należy wcześniej przygotować przepis z mlekiem skondensowanym. Słoik (puszkę) z mlekiem włożyć do dużego garnka z wodą i gotować przez 2 godziny od momentu zagotowania. W ten sposób uzyskasz płynną konsystencję mleka, karmelowy kolor i smak.
  2. Ubić jajka z cukrem i solą, dodać mleko i wódkę, połączyć trzepaczką.
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy razem i zagniatamy na sztywne ciasto (używamy tyle mąki, ile potrzebujemy).
  4. Odstaw ciasto na 20-30 minut, a następnie podziel je na 3-4 porcje. Rozwałkuj każdy po kolei na arkusz o grubości około 5 mm. Pokroić w cienkie paski o długości około 5 cm.
  5. Rozgrzej olej we frytownicy, rondlu lub patelni. Wlewać porcje na rozgrzany olej partiami i smażyć do uzyskania złotego koloru.
  6. Ułóż porcje na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  7. Kolejną partię pierogów zanurzać w oleju.
  8. W ten sposób przygotować batony z całego ciasta.
  9. Umyte suszone owoce posiekać nożem. Migdały pozostawić nietknięte lub posiekać w ten sam sposób.
  10. W dużej misce wymieszaj chak chak, suszone owoce i migdały. Zalać mlekiem skondensowanym.
  11. Ułożyć w dużej misce i pozostawić do zamrożenia w lodówce.

Możesz również polubić:

Przepisy na Chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Auchan

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu