Tilapia: przepisy kulinarne

Auchan

Tilapia to mała ryba z rodziny pielęgnicowatych, popularna jako smaczne i niedrogie źródło białka. Pierwotnie występująca w wodach Afryki i Bliskiego Wschodu ryba została później wprowadzona do Rosji przez akwarystów.

Ryba ta stała się bardzo popularna po tym, jak naukowcy odkryli jej różnorodne korzyści zdrowotne, ale szybko pojawiły się kontrowersje, czy jest ona tak korzystna, jak mówią.

Bądź, że tak jak może, to tylko plotka, z naukowców zapewniających, że tilapia jest bardzo zdrowa ryba, ale jak każdy produkt, istnieją pewne osoby, które nie są zalecane do jedzenia go. W przypadku tilapii są to osoby cierpiące na cukrzycę, otyłość czy astmę.

W przeciwnym razie, ryby są bardzo dobre dla Twoich kości, na przykład, ponieważ zawierają fosfor i wapń, które są niezbędne do ich wzrostu i wzmocnienia. Ryby zapobiegają również niektórym chorobom, ponieważ zawierają selen i przeciwutleniacze, które zwalczają choroby układu krążenia i zapobiegają rozwojowi guzów nowotworowych. Spożywanie tej ryby poprawia funkcjonowanie mózgu, ponieważ jest bogata w kwasy omega-3 i kwasy tłuszczowe, a to nie wszystkie pozytywne właściwości tilapii.

Tilapia ma bardzo wysoką zawartość białka, dlatego często nazywana jest "rzecznym kurczakiem", gdyż zarówno w smaku jak i składzie tilapia przypomina drób.

Tilapię gotuje się, piecze, gotuje na parze, robi się z niej placki, faszeruje i gotuje, dlatego istnieje nieskończenie wiele przepisów, w których można ją przyrządzić. Przyjrzyjmy się niektórym z nich.

Pieczone filety z tilapii w piekarniku

Istotne składniki:

  • Tilapia - 1 kg;
  • Cebula - 2 szt;
  • Pomidory - 2 szt;
  • Ser twardy - 100 gr;
  • Kwaśna śmietana - 4 łyżki;
  • Przyprawy - do smaku;
  • Sól - do smaku;
  • Zielenina - do smaku.
Pieczone filety z tilapii w

piekarnikuProces gotowania

:
  1. Najpierw rozmroź filety z tilapii. Rozmrażaj rybę w sposób naturalny, bez użycia mikrofalówki lub innych alternatywnych metod rozmrażania, ponieważ tilapia straci część swojego smaku i aromatu, a jej tekstura będzie mniej elastyczna.
  2. W czasie, gdy filety się rozmrażają, umyj cebulę, obierz ją i pokrój w krążki.
  3. Umyj zioła i osusz je lub osusz ręcznikiem papierowym, a następnie drobno posiekaj.
  4. Gdy filety będą rozmrożone, dokładnie je opłucz i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Następnie umieść filety z tilapii na dnie naczynia do pieczenia, posól i dopraw ze wszystkich stron.
  6. Pomidory umyć, wyciąć szypułki, a następnie pokroić w kółka o średnicy 4-5 mm i ułożyć na wierzchu ryby.
  7. Następnie polewamy rybę kwaśną śmietaną, jeśli jest gęsta, lepiej rozcieńczyć ją wodą. Posypać zieleniną zawartość naczynia.
  8. Zetrzeć ser na średniej wielkości tarce i posypać nim rybę.
  9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włóż do niego rybę i piecz przez 20-25 minut, aż zmięknie.

Ryba tilapia owinięta boczkiem z sałatką warzywną

Ryba w bekonie nie jest taka zła, jak się niektórym wydaje. Ten przepis przypadnie do gustu tym, którzy szukają nowości i nie boją się eksperymentować.

Istotne składniki:

  • Tilapia - 600 gr;
  • Cebula - 1 szt;
  • Jajka kurze - 2 jajka;
  • Masło - 30 gr;
  • Bekon - 250 gr;
  • Bułka tarta - 1 łyżka;
  • Sól morska - do smaku;
  • Pieprz - do smaku;
  • Przyprawy - do smaku;
  • Kapusta pekińska - ½ szt;
  • Ogórek - 1 szt;
  • Pomidor - 2 szt;
  • Zielona cebulka - do smaku;
  • Koperek - do smaku;
  • Sok z cytryny - 1 łyżka;
  • Masło - 30 g;
  • Ocet balsamiczny - do smaku;
  • Papryka chili - do smaku.
Ryba tilapia owinięta boczkiem z

sałatką

warzywnąSposób przyrządzania:
  1. Najpierw rozmrozić filety z tilapii, opłukać i dokładnie ubić.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać odrobinę masła i podsmażyć cebulę na lekko złoty kolor, a następnie odstawić do ostygnięcia.
  4. Umieść kurze jaja w pojemniku wypełnionym zimną wodą i postaw na ogniu. Po ugotowaniu, gotuj jajka przez 7 minut, a następnie ostudź je.
  5. Ostudzone jajka obrać ze skorupki i zetrzeć na tarce.
  6. W osobnej misce wymieszaj gotową cebulę, jajka i bułkę tartą. Posolić i popieprzyć mieszankę i dobrze wymieszać.
  7. Na kawałek polędwicy nakładamy łyżeczkę deserową nadzienia, zwijamy w rulon, a następnie zawijamy w paski boczku.
  8. Ułóż klopsiki w naczyniu do pieczenia i posyp przyprawami.
  9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz zrazy przez około 20-25 minut.
  10. Podczas gdy zrazy się gotują, nadszedł czas na sałatkę. Kapustę pekińską umyć, usunąć wierzchnie liście, a następnie pokroić w grube paski julienne.
  11. Umyj pomidory, ogórki i zioła, a następnie posiekaj losowo. Wymieszaj sałatkę, dopraw oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz dopraw solą.
  12. Aby podać, ułóż roladki na talerzu i skrop octem balsamicznym. Ułożyć obok sałatkę i posypać brzegi talerza papryczką chili.

tilapia gotowana na parze z pomidorkami cherry

Istotne składniki:

  • Tilapia - 200 g;
  • Pomidorki koktajlowe - 5 szt;
  • Sałata - do smaku;
  • Płatki migdałowe - 1 łyżka;
  • Sok pomarańczowy - 1 łyżka;
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka.
tilapia gotowana na parze z

pomidorkami

cherryProces

gotowania

:
  1. Najpierw rozmrozić filety z tilapii, bez użycia mikrofalówki, następnie dobrze opłukać i pokroić na kawałki.
  2. Dopraw plastry tilapii solą i łyżką stołową oliwy z oliwek.
  3. Umieść kawałki w misie do gotowania na parze w multicookerze. Multicooker można również zastąpić rondlem. Gotować rybę przez 15-20 minut.
  4. Gotowe kawałki ułóż na talerzu i podawaj.
  5. Pomidorki koktajlowe dobrze umyć, przekroić na pół i rozłożyć pomiędzy kawałkami ryby.
  6. Następnie ułóż boćwinę i sałatkę korzeniową, po czym skrop danie oliwą z oliwek, octem balsamicznym i sokiem z pomarańczy. Na koniec posyp płatkami migdałowymi i gotowe do podania.

Salami lub tilapia z warzywami

Istotne składniki:

  • Tilapia - 800 gr;
  • Pomidory - 2 szt;
  • Papryka bułgarska (zielona) - 1 szt;
  • Papryka słodka (czerwona) - 1 szt;
  • Ogórki - 2 sztuki; Cytryna - 1 sztuka;
  • Cytryna - 1 szt;
  • Pory - 100 g;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki;
  • Białe wytrawne wino - 150 ml;
  • Sól morska - do smaku;
  • Czarny pieprz - do smaku;
  • Oliwki zielone - 50 g;
  • Pietruszka - 3 gałązki.
Salamis lub tilapia z

warzywamiProces gotowania

:
  1. Najpierw umyj obie papryki, pozbądź się nasion i szypułek, a następnie pokrój je w krążki.
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć na niej paprykę, dodać pokrojone pomidory i ogórki, krótko posolić i doprawić do smaku, a następnie smażyć jeszcze przez kilka minut.
  3. Pory umyć i pokroić w cienkie krążki o grubości ok. 3-4 mm, czosnek obrać i pokroić w cienkie paski, a następnie na osobnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem.
  4. Rozmrozić filety z tilapii, pokroić na 4-5cm kawałki, posolić, popieprzyć i dodać sok z cytryny.
  5. Na patelnię włożyć filety rybne z cebulą i czosnkiem, zalać winem, przykryć i smażyć przez około 10 minut.
  6. Następnie wrzuć zawartość patelni z filetami, cebulą i czosnkiem na patelnię wraz z papryką i pozostałymi warzywami. Rób to bardzo delikatnie.
  7. Umyj pietruszkę i pozostaw do wyschnięcia, a następnie drobno posiekaj.
  8. Dodać na patelnię.
  9. Przykryć patelnię pokrywką i dusić pod nią rybę przez 5-6 minut.
  10. Danie podawać na gorąco, udekorować natką pietruszki i oliwkami.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu