Topinambur: przepisy kulinarne
Wydłużone bulwy, które w formie smażonej przypominają ziemniaki, noszą nazwę topinambur. Choć gruszka gruntowa nie jest produktem egzotycznym, to raczej trudno znaleźć ją w naszej codziennej diecie. I nie bez powodu. Warzywo to jest bogate w witaminy. Topinambur zawiera naturalny substytut insuliny i zalecany jest do stosowania w diecie osób, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Jakie potrawy można przyrządzić z tego warzywa korzeniowego? Można ją gotować, dusić, smażyć i piec w piekarniku. Używaj go do przyrządzania różnych przystawek i sałatek, a także dodawaj go do zup, rób z niego dodatek do dań, zaparzaj nim kvass lub przygotuj dietetyczny napój kawowy.
Soczysty miąższ topinamburu ma oryginalny i pikantny smak. Obecność cukru i pektyn sprawia, że zmielona gruszka może być z powodzeniem wykorzystywana do przygotowania marmolady, galaretki i różnorodnych dżemów.
Gotowanie w Topinamburze
Aby dania z topinamburu zadowoliły się nieskazitelnym smakiem i właściwościami estetycznymi, zalecamy uwzględnienie następujących niuansów podczas przygotowania:
- Topinambur szybko się gotuje, dlatego nie należy odbiegać od przepisu. Należy uważać, aby nie zamieniły się w grzyby.
- Aby obrane warzywo korzeniowe nie sczerniało w kontakcie z powietrzem, należy je namoczyć w wodzie z solą.
- Aby zapobiec procesom utleniania, które mogą zepsuć potrawę, podczas gotowania należy dodać 1 łyżkę soku z cytryny na litr wody.
- Nie zaleca się używania aluminiowych lub żelaznych naczyń do gotowania tego produktu. Pozwoli to uniknąć sczernienia korzonków i zepsucia wyglądu gotowego dania.
Sałatka z topinamburu
Przepis na sałatkę topinamburPikantną, ziemistą sałatkę z gruszek można przygotować w zaledwie 15 minut. Wymagane są następujące składniki:
- 0,4 kg topinamburu;
- 0,5 łyżki żurawiny;
- Garść rukwi wodnej;
- Zielona cebula;
- 3 papryki.
Dressing do sałatki przygotowuje się z następujących produktów:
- 3 ząbki czosnku;
- 1/3 łyżki octu jabłkowego z cydru;
- 1/3 łyżki miodu;
- 3 łyżki musztardy Dijon;
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek;
- Zielenina, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Przygotować wszystkie składniki sosu do sałatek. Posiekaj czosnek i zioła i wymieszaj z pozostałymi składnikami dressingu. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Topinambur obrać ze skórki. Włożyć do osolonej wody, aby nie ściemniały. Pozostawić do dokładnego wyschnięcia. Pokrój je w paski julienne.
- Usuń nasiona z papryki i posiekaj ją w ten sam sposób, co topinambur.
- Posiekaj zieloną cebulę i porwij sałatę rękami.
- Wymieszać wszystkie składniki sałatki w misce. Dodajemy dressing i odstawiamy na 50-60 minut, aby wszystkie składniki nasiąknęły smakiem i aromatem dressingu.
Udekorować topinamburem
Zdjęcie dodatku do topinamburuDuszony topinambur jest zwycięstwem, jeśli nie masz doświadczenia z duszonym topinamburem. Takie danie jest uniwersalne. Dobrze komponuje się z innymi warzywami, daniami mięsnymi i rybnymi.
Aby przygotować mieloną gruszkę, potrzebujesz następujących składników:
- 0,5 kg topinamburu;
- 3 ząbki czosnku;
- 1/3 papryczki chili;
- 180 ml wywaru z warzyw;
- Zielenina i oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Zmieloną gruszkę obierz z łupiny. Namoczyć w lekkim roztworze soli. Pozostawić do wyschnięcia. Następnie pokroić w cienkie plasterki.
- Na patelni z oliwą z oliwek podsmażamy posiekane chili i czosnek. Następnie wrzucić na patelnię posiekany topinambur i smażyć nie mieszając.
- Gdy topinambur się zrumieni, polej usmażony topinambur bulionem warzywnym. Gdy dojdzie do wrzenia, posolić i popieprzyć. Przykryć i gotować przez 10-15 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy topinambur jest gotowy.
- Tuż przed wyłączeniem dodać posiekane zioła. Przykryć i gotować jeszcze przez kilka minut.
- Podawaj danie udekorowane świeżymi ziołami.
Zupa topinambur
Przepis na zupę topinamburPierwsze danie z mieloną gruszką ma oryginalny smak i jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebujesz następujących składników:
- 0,5 kg. topinamburu;
- 3 łyżki bulionu;
- Kawałek masła;
- 200g śmietany;
- 2 szt. cebuli;
- 3 łyżki mąki;
- Przyprawy, sól.
Przygotowanie:
- Obrać warzywa korzeniowe i pokroić w jak najcieńsze krążki. Również Cebulę pokroić w plasterki. Podsmaż te składniki na rozgrzanej patelni.
- Dodaj bulion do rondla i doprowadź go do wrzenia. Dodać pozostałe warzywa, które zostały pokrojone. Gotować przez około 15 minut.
- W osobnym naczyniu połącz mąkę z bulionem (ok. 0,5 łyżki) i wymieszaj, aby nie powstały grudki.
- Dodaj przyprawy, śmietanę, bulion i mieszankę mąki. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Gotować przez około 5 minut. Podawać w porcjach i udekorować świeżymi ziołami.
Potrawy z Topinamburu są zdrowe i niezwykle pożywne. Włączając je do codziennej diety, można nie tylko urozmaicić swój jadłospis, ale także otrzymać zastrzyk witamin i mikroelementów, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębień.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu