Topinambur: przepisy kulinarne

Wydłużone bulwy, które w formie smażonej przypominają ziemniaki, noszą nazwę topinambur. Choć gruszka gruntowa nie jest produktem egzotycznym, to raczej trudno znaleźć ją w naszej codziennej diecie. I nie bez powodu. Warzywo to jest bogate w witaminy. Topinambur zawiera naturalny substytut insuliny i zalecany jest do stosowania w diecie osób, u których zdiagnozowano cukrzycę.

Jakie potrawy można przyrządzić z tego warzywa korzeniowego? Można ją gotować, dusić, smażyć i piec w piekarniku. Używaj go do przyrządzania różnych przystawek i sałatek, a także dodawaj go do zup, rób z niego dodatek do dań, zaparzaj nim kvass lub przygotuj dietetyczny napój kawowy.

Soczysty miąższ topinamburu ma oryginalny i pikantny smak. Obecność cukru i pektyn sprawia, że zmielona gruszka może być z powodzeniem wykorzystywana do przygotowania marmolady, galaretki i różnorodnych dżemów.

Gotowanie w Topinamburze

Auchan

Aby dania z topinamburu zadowoliły się nieskazitelnym smakiem i właściwościami estetycznymi, zalecamy uwzględnienie następujących niuansów podczas przygotowania:

  1. Topinambur szybko się gotuje, dlatego nie należy odbiegać od przepisu. Należy uważać, aby nie zamieniły się w grzyby.
  2. Aby obrane warzywo korzeniowe nie sczerniało w kontakcie z powietrzem, należy je namoczyć w wodzie z solą.
  3. Aby zapobiec procesom utleniania, które mogą zepsuć potrawę, podczas gotowania należy dodać 1 łyżkę soku z cytryny na litr wody.
  4. Nie zaleca się używania aluminiowych lub żelaznych naczyń do gotowania tego produktu. Pozwoli to uniknąć sczernienia korzonków i zepsucia wyglądu gotowego dania.

Sałatka z topinamburu

Przepis na sałatkę topinambur

Pikantną, ziemistą sałatkę z gruszek można przygotować w zaledwie 15 minut. Wymagane są następujące składniki:

  • 0,4 kg topinamburu;
  • 0,5 łyżki żurawiny;
  • Garść rukwi wodnej;
  • Zielona cebula;
  • 3 papryki.

Dressing do sałatki przygotowuje się z następujących produktów:

  • 3 ząbki czosnku;
  • 1/3 łyżki octu jabłkowego z cydru;
  • 1/3 łyżki miodu;
  • 3 łyżki musztardy Dijon;
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek;
  • Zielenina, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Przygotować wszystkie składniki sosu do sałatek. Posiekaj czosnek i zioła i wymieszaj z pozostałymi składnikami dressingu. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Topinambur obrać ze skórki. Włożyć do osolonej wody, aby nie ściemniały. Pozostawić do dokładnego wyschnięcia. Pokrój je w paski julienne.
  3. Usuń nasiona z papryki i posiekaj ją w ten sam sposób, co topinambur.
  4. Posiekaj zieloną cebulę i porwij sałatę rękami.
  5. Wymieszać wszystkie składniki sałatki w misce. Dodajemy dressing i odstawiamy na 50-60 minut, aby wszystkie składniki nasiąknęły smakiem i aromatem dressingu.

Udekorować topinamburem

Zdjęcie dodatku do topinamburu

Duszony topinambur jest zwycięstwem, jeśli nie masz doświadczenia z duszonym topinamburem. Takie danie jest uniwersalne. Dobrze komponuje się z innymi warzywami, daniami mięsnymi i rybnymi.

Aby przygotować mieloną gruszkę, potrzebujesz następujących składników:

  • 0,5 kg topinamburu;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1/3 papryczki chili;
  • 180 ml wywaru z warzyw;
  • Zielenina i oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Zmieloną gruszkę obierz z łupiny. Namoczyć w lekkim roztworze soli. Pozostawić do wyschnięcia. Następnie pokroić w cienkie plasterki.
  2. Na patelni z oliwą z oliwek podsmażamy posiekane chili i czosnek. Następnie wrzucić na patelnię posiekany topinambur i smażyć nie mieszając.
  3. Gdy topinambur się zrumieni, polej usmażony topinambur bulionem warzywnym. Gdy dojdzie do wrzenia, posolić i popieprzyć. Przykryć i gotować przez 10-15 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy topinambur jest gotowy.
  4. Tuż przed wyłączeniem dodać posiekane zioła. Przykryć i gotować jeszcze przez kilka minut.
  5. Podawaj danie udekorowane świeżymi ziołami.

Zupa topinambur

Przepis na zupę topinambur

Pierwsze danie z mieloną gruszką ma oryginalny smak i jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebujesz następujących składników:

  • 0,5 kg. topinamburu;
  • 3 łyżki bulionu;
  • Kawałek masła;
  • 200g śmietany;
  • 2 szt. cebuli;
  • 3 łyżki mąki;
  • Przyprawy, sól.

Przygotowanie:

  1. Obrać warzywa korzeniowe i pokroić w jak najcieńsze krążki. Również Cebulę pokroić w plasterki. Podsmaż te składniki na rozgrzanej patelni.
  2. Dodaj bulion do rondla i doprowadź go do wrzenia. Dodać pozostałe warzywa, które zostały pokrojone. Gotować przez około 15 minut.
  3. W osobnym naczyniu połącz mąkę z bulionem (ok. 0,5 łyżki) i wymieszaj, aby nie powstały grudki.
  4. Dodaj przyprawy, śmietanę, bulion i mieszankę mąki. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  5. Gotować przez około 5 minut. Podawać w porcjach i udekorować świeżymi ziołami.

Potrawy z Topinamburu są zdrowe i niezwykle pożywne. Włączając je do codziennej diety, można nie tylko urozmaicić swój jadłospis, ale także otrzymać zastrzyk witamin i mikroelementów, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębień.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu