Vinaigrette: klasyczny przepis
Vinaigrette to niedroga, prosta i bardzo zdrowa sałatka na każdy dzień. Vibrant
Smak winegretu zależy w dużej mierze od jakości warzyw, które się w nim znajdują. Z jakich warzyw robi się więc winegret? Głównym warzywem jest burak. Burak zawiera:
- Niezbędny błonnik dla procesów trawiennych;
- Witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy;
- Kwas foliowy, który jest uważany za niezbędną witaminę dla kobiet planujących i noszących ciążę;
- Liczne mikroelementy: potas, jod, żelazo, siarka i inne;
- Antyoksydanty, które zapobiegają starzeniu się organizmu.
Buraki mają unikalną właściwość - wszystkie zawarte w nich pożyteczne substancje są zachowane w stanie nienaruszonym zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej. Dlatego buraki w winegrecie są nie tylko smaczne, ale i niezwykle korzystne dla organizmu.
Vinaigrette: wybórburaka
do sałatkiBuraki mają zazwyczaj najdłuższy czas gotowania (2-3 godziny), dlatego zastanawialiśmy się jak przyspieszyć ten proces, a także jak przygotować najsmaczniejsze buraki do winegretu i przygotowaliśmy kilka rekomendacji:
- Należy wybierać małe okazy. Warzywa powinny być małe lub średniej wielkości, aby szybciej się gotowały.
- Spróbuj upiec buraki w mikrofalówce lub piekarniku: zawiń w torebkę do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przy okazji, pieczone buraki są uważane za smaczniejsze i słodsze.
- Nie naruszaj integralności korzenia: nie odcinaj ogonka i nie obieraj buraka na surowo. Jeśli to zrobisz, warzywo wchłonie dużo płynu, będzie wodniste i mniej jasne.
- Nie solić gotującej się wody z buraków.
- Aby zachować jasny, bordowy kolor buraków, do wody, w której gotuje się warzywo, należy po ugotowaniu dodać 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
- Po ugotowaniu zawsze schładzaj warzywa korzeniowe pod zimną wodą, oprócz tego, że zakończy to proces gotowania, buraki będą łatwiejsze do obrania ze skórki.
na vinaigrette zawiera
równieżgotowaną marchewkę i ziemniaki.
Zalecamy gotowanie wszystkich warzyw do winegretu w osobnych garnkach. W ten sposób poszczególne warzywa nie będą absorbować zapachów i smaków swoich sąsiadów. Aby ziemniaki zachowały swój biały kolor, do wody podczas gotowania dodajemy 1 łyżeczkę octu.
Najlepiej obierać warzywa, gdy są ciepłe, aby łatwo można było je obrać. Lepiej jednak kroić je na zimno, po spędzeniu pewnego czasu w lodówce. Zimne plasterki pokrojonych warzyw nie będą się sklejać.
Vinaigrette zazwyczaj zaprawia się pachnącym nierafinowanym olejem słonecznikowym, ale istnieją wariacje na temat dressingu do tej sałatki w postaci mieszanki oleju z musztardą, octem, czosnkiem lub przyprawami.
Vinaigrette to dietetyczna przekąska lub pełnowartościowy posiłek. Dlatego też danie to często można znaleźć w menu osób, które chcą schudnąć.
Przejdźmy więc do klasycznego przepisu na winegret.
Vinaigrette: klasyczny przepis
Liczba warzyw sugeruje, że są to okazy średniej wielkości. W tym wariancie wykorzystuje się najbardziej rozpowszechniony wariant gotowania warzyw - gotowanie w wodzie. Pachnący, domowej roboty olej słonecznikowy stosuj jako dodatek do sałatek. Bardzo się tu przyda.
Będziesz potrzebować:
- Buraki ćwikłowe - 5 szt;
- Marchew - 3-4 szt;
- Ziemniaki - 5 szt;
- Ogórki - 5-6 szt;
- Groszek konserwowy - 1 słoik;
- Cebula - 1 szt;
- Sól - według smaku;
- Olej słonecznikowy - do sosów sałatkowych.
gotowania
obejmujenastępujące etapy
:- Wszystkie warzywa umyć szczoteczką. W osobnych rondlach ugotujemy ziemniaki, buraki i marchew. Warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, którą można sprawdzić nakłuwając je widelcem - gdy są miękkie, ale wciąż twarde i sprężyste, są gotowe. Wyłącz ogień, odcedź bulion warzywny i zalej go bardzo zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
- Kiedy warzywa ostygną na tyle, że można ich dotykać rękami bez obawy poparzenia, ale są jeszcze wystarczająco ciepłe - obieramy je, podnosząc nożem. Wtedy najłatwiej jest je obrać.
- Następnie włóż warzywa do lodówki na kilka godzin, ewentualnie na całą noc. Pamiętaj, aby przykryć warzywa pokrywką lub folią spożywczą, aby się nie rozpadły. Muszą odpocząć w lodówce, aby po pokrojeniu kawałki się nie posklejały.
- Zamarynować cebulę. W tym celu kroimy go w drobną kostkę i zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem ½ łyżki octu. Pozostawimy je w ten sposób do ostygnięcia wody, następnie odcedzimy przez sito i lekko odciśniemy cebulę.
- Przygotuj głęboką salaterkę, w której wymieszasz składniki winegretu. Najpierw pokroić buraki na małe kawałki. Przełóż je do salaterki i dodaj kilka łyżek oliwy. Wymieszać do połączenia. Olej zapobiegnie zabarwieniu buraków na inne warzywa. Sałatka wyjdzie schludna i zachowa swój kolorowy wygląd.
- Ziemniaki i marchew pokroić na kawałki tej samej wielkości co buraki. Umieść je w salaterce.
- Małe ogórki konserwowe pokroić w kółka, a następnie każde kółko na 4 części. Jeśli z ogórków kapie dużo solanki, odciśnij ją. Nadmiar wilgoci w potrawie jest nieprzydatny. Dodać ogórki do salaterki.
- Otwórz puszkę groszku, odcedź nadmiar płynu. Posypać nimi salaterkę. Dodać również marynowaną cebulę. Doprawić solą i dodać olej. Wymieszać i doprawić do smaku. Być może trzeba będzie dodać jeszcze jednego ogórka lub więcej soli.
- Podawać od razu. Sałatka jest pyszna również po schłodzeniu. Świetnie nadaje się jako dodatek do mięs i solonych ryb.
Vinaigrette z pieczonymi warzywami i fasolą
Pieczone warzywa do winegretu byłyby zdrowszą i smaczniejszą alternatywą dla gotowania.
Podczas gdy gotowanie powoduje utratę niektórych witamin, pieczenie zachowuje większość z nich. Ponadto, pieczone buraki mają słodszy smak.
Wybieraj warzywa o małych rozmiarach, wtedy szybciej się ugotują.
Będziesz potrzebować:
- Buraki - 5-6 szt;
- Marchew - 6 szt;
- Ziemniaki - 5-6 szt;
- Ogórki kiszone - 3-4 szt;
- Zielona fasolka - 1 filiżanka;
- Cebula - 1 szt (mała);
- Kapusta kwaszona - 100 gr;
- Olej słonecznikowy - 3-4 łyżki do przybrania sałatki + 1 łyżka do ugotowania fasoli;
- Sól - według smaku.
:
- Ugotuj fasolę z wyprzedzeniem. Namocz je w misce z wodą o temperaturze pokojowej. Moczenie pozbędzie się kwasu fitynowego, który uniemożliwia pełne wchłanianie mikroelementów, a także substancji antyodżywczych. Dodatkowo, namoczenie fasoli spowoduje, że ugotuje się ona nieco szybciej. Aby namaczanie było skuteczne, fasolę należy pozostawić w wodzie na 12 godzin. Proporcja fasoli do wody wynosi 1:1. Rano opłucz fasolę pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, w którym zamierzasz je ugotować i zalej wodą.
- Kiedy woda się zagotuje, dodaj 1 łyżkę oleju słonecznikowego, który zmniejszy powstawanie piany podczas gotowania. Fasolę gotujemy na wolnym ogniu bez pokrywki. Proces ten trwa od 45 minut do 2,5 godziny w zależności od odmiany fasoli. Należy pamiętać, że tak długie gotowanie może spowodować wygotowanie się wody w garnku, dlatego w razie potrzeby należy ją uzupełnić. Posolić fasolę pod koniec gotowania. Sprawdź, czy są gotowe: fasola powinna być miękka. Odcedzić wodę i ostudzić fasolę.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Posmaruj buraki, ziemniaki i marchewki pędzelkiem. Osusz je papierowym ręcznikiem. Zawiń każdy kawałek szczelnie w folię.
- Zawinięte warzywa ułożyć na blasze do pieczenia. Pozostaw je w piekarniku na około 1 godzinę. Sprawdź gotowość za pomocą wykałaczki, jeśli delikatnie wejdzie w grubość warzywa korzeniowego to znaczy, że jest ugotowane. Należy pamiętać, że ziemniaki upieką się najszybciej, potem ugotuje się marchewka, a buraki będą się piec 1 godzinę.
- Kiedy warzywa ostygną, odwiń folię.
- Cebulę drobno posiekać i marynować przez pół godziny we wrzącej wodzie. Następnie odcedzić wodę i odcisnąć cebulę. Teraz cebula nie będzie gorzka w gotowym daniu.
- Warzywa obrać i pokroić w równej wielkości kostkę.
- Odcisnąć kapustę z płynu.
- Ogórki pokroić w krążki, a następnie każdy krążek na 4 części.
- Umieścić wszystkie warzywa w salaterce, z wyjątkiem buraków. Doprawić solą i dodać olej. Dobrze wymieszać. Następnie dodać buraki. W ten sposób olej chroni warzywa przed zabarwieniem przez buraki. Dodać fasolę, kapustę i ogórki. Spróbować i sprawdzić, może potrzeba więcej soli. Udekorować sałatkę listkami pietruszki.
Vinaigrette z żeglarską nutą
Winegret z kalmarami i wodorostami można wykorzystać do urozmaicenia smaku sałatki. Spróbuj tego winegretu, jest warty wypróbowania.
Do przygotowania sałatki potrzebne będą:
- Kałamarnica - 0,5 kg;
- Kapusta - 200 gr;
- Burak ćwikłowy - 2 szt;
- Ziemniaki - 2 szt;
- Marchew - 2 szt;
- Ogórki kiszone - 1 szt;
- Cebula czerwona - 1 szt;
- Cebula zielona - 3 pióra.
Do przygotowania sosu sałatkowego będziesz potrzebować:
- Olej słonecznikowy - 3 łyżki;
- Cukier - 1 łyżka;
- Musztarda - 1 łyżka;
- Ocet jabłkowy z cydru - 2 łyżki;
- Sól - 0,5 łyżki;
- Pieprz czarny - ⅓ łyżeczki.
zdjęciamiProces gotowania
:- Kalmary obrać z płaszcza. W tym celu należy zalać je wrzątkiem na maksymalnie 1 minutę, a następnie opłukać pod bieżącą wodą, skórki łatwo zejdą.
- Przeciąć wzdłuż i usunąć kręgosłup oraz wnętrzności.
- Umieścić w rondlu z zimną wodą i postawić na ogniu. Posolić wodę, gdy jest lekko gorąca. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć ogień. Wyjąć mięso kałamarnicy z wody za pomocą łopatki. Ostudzić i pokroić w paski wzdłuż włókien mięsnych.
- Ziemniaki, buraki i marchew ugotować w osolonej wodzie w oddzielnych naczyniach. Obieramy je, gdy są ciepłe, a gdy całkowicie ostygną, kroimy w kostkę.
- Obie cebule drobno posiekać.
- Ogórki pokroić w krążki, a następnie każdy krążek na cztery części.
- Pokrój wodorosty na 3-4 cm paski.
- Przygotować dressing. Wymieszaj wszystkie składniki na dressing i ubij trzepaczką ręczną. Nie musisz dodawać musztardy do dressingu, jeśli jej nie lubisz, ale na tak wielu warzywach nie będzie ona zbyt wyczuwalna, doda tylko charakterystycznej ostrości.
- Do salaterki wrzucić najpierw wszystko oprócz buraków. Dodać dressing i wymieszać. Olej pokryje kawałki jedzenia i zapobiegnie zabarwieniu buraków. Dodać buraki i wszystko razem wymieszać. Zrobione.
Klasyczny winegret z lekko solonym śledziem
Sałatkę przygotowuje się według klasycznego przepisu, jednak dodano jeden dodatkowy składnik - plastry lekko solonego śledzia. Ten składnik doskonale łączy się z warzywami w winegrecie i pozwala urozmaicić zwykły smak.
Będziesz potrzebować:
- Śledzie lekko solone - 2 szt;
- Burak ćwikłowy - 3 szt;
- Marchew - 2 szt;
- Ziemniaki - 3 szt;
- Ogórek solony - 3 szt;
- Cebula czerwona - 1 szt;
- Zielona cebula - 4 pióra;
- Sól - według smaku;
- Olej słonecznikowy - 3-4 łyżki.
:
- Wyfiletować śledzia. W tym celu należy przeciąć wzdłuż kręgosłupa na dwie części, usunąć skórę podnosząc ją palcami i powoli ściągając. Następnie usunąć ręcznie wszystkie kości. Pokrój to w kostkę.
- Ziemniaki, buraki i marchew ugotować w oddzielnych naczyniach.
- Obrać, gdy są ciepłe. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a następnie kroimy w plastry i kostkę. Zimne warzywa nie będą się sklejać podczas krojenia.
- Posiekaj oba rodzaje cebuli tak drobno, jak to tylko możliwe.
- Umieść ziemniaki i marchew w salaterce, dopraw solą i olejem. Sól należy dodać przed wlaniem oleju, ponieważ sól nie będzie się dobrze wchłaniać przez warstwę oleju. Następnie dodać buraki, cebulę i śledzie i wymieszać.
Przygotuj swój vinegrette, korzystając z jednego z wypróbowanych i sprawdzonych przepisów, które przygotowaliśmy dla Ciebie. Dzięki zaleceniom zawartym w tym artykule, będziesz miał idealne danie.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu Auchan