Vinaigrette: klasyczny przepis

Vinaigrette to niedroga, prosta i bardzo zdrowa sałatka na każdy dzień. Vibrant
Smak winegretu zależy w dużej mierze od jakości warzyw, które się w nim znajdują. Z jakich warzyw robi się więc winegret? Głównym warzywem jest burak. Burak zawiera:

  1. Niezbędny błonnik dla procesów trawiennych;
  2. Witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy;
  3. Kwas foliowy, który jest uważany za niezbędną witaminę dla kobiet planujących i noszących ciążę;
  4. Liczne mikroelementy: potas, jod, żelazo, siarka i inne;
  5. Antyoksydanty, które zapobiegają starzeniu się organizmu.

Buraki mają unikalną właściwość - wszystkie zawarte w nich pożyteczne substancje są zachowane w stanie nienaruszonym zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej. Dlatego buraki w winegrecie są nie tylko smaczne, ale i niezwykle korzystne dla organizmu.

Vinaigrette: wybór

buraka

do sałatki

Buraki mają zazwyczaj najdłuższy czas gotowania (2-3 godziny), dlatego zastanawialiśmy się jak przyspieszyć ten proces, a także jak przygotować najsmaczniejsze buraki do winegretu i przygotowaliśmy kilka rekomendacji:

  1. Należy wybierać małe okazy. Warzywa powinny być małe lub średniej wielkości, aby szybciej się gotowały.
  2. Spróbuj upiec buraki w mikrofalówce lub piekarniku: zawiń w torebkę do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przy okazji, pieczone buraki są uważane za smaczniejsze i słodsze.
  3. Nie naruszaj integralności korzenia: nie odcinaj ogonka i nie obieraj buraka na surowo. Jeśli to zrobisz, warzywo wchłonie dużo płynu, będzie wodniste i mniej jasne.
  4. Nie solić gotującej się wody z buraków.
  5. Aby zachować jasny, bordowy kolor buraków, do wody, w której gotuje się warzywo, należy po ugotowaniu dodać 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
  6. Po ugotowaniu zawsze schładzaj warzywa korzeniowe pod zimną wodą, oprócz tego, że zakończy to proces gotowania, buraki będą łatwiejsze do obrania ze skórki.
Vinaigrette: przepis krok po kroku ze zdjęciemPrzepis

na vinaigrette zawiera

również

gotowaną marchewkę i ziemniaki.
Zalecamy gotowanie wszystkich warzyw do winegretu w osobnych garnkach. W ten sposób poszczególne warzywa nie będą absorbować zapachów i smaków swoich sąsiadów. Aby ziemniaki zachowały swój biały kolor, do wody podczas gotowania dodajemy 1 łyżeczkę octu.

Najlepiej obierać warzywa, gdy są ciepłe, aby łatwo można było je obrać. Lepiej jednak kroić je na zimno, po spędzeniu pewnego czasu w lodówce. Zimne plasterki pokrojonych warzyw nie będą się sklejać.

Vinaigrette zazwyczaj zaprawia się pachnącym nierafinowanym olejem słonecznikowym, ale istnieją wariacje na temat dressingu do tej sałatki w postaci mieszanki oleju z musztardą, octem, czosnkiem lub przyprawami.

Vinaigrette to dietetyczna przekąska lub pełnowartościowy posiłek. Dlatego też danie to często można znaleźć w menu osób, które chcą schudnąć.

Przejdźmy więc do klasycznego przepisu na winegret.

Vinaigrette: klasyczny przepis

Liczba warzyw sugeruje, że są to okazy średniej wielkości. W tym wariancie wykorzystuje się najbardziej rozpowszechniony wariant gotowania warzyw - gotowanie w wodzie. Pachnący, domowej roboty olej słonecznikowy stosuj jako dodatek do sałatek. Bardzo się tu przyda.

Będziesz potrzebować:

  • Buraki ćwikłowe - 5 szt;
  • Marchew - 3-4 szt;
  • Ziemniaki - 5 szt;
  • Ogórki - 5-6 szt;
  • Groszek konserwowy - 1 słoik;
  • Cebula - 1 szt;
  • Sól - według smaku;
  • Olej słonecznikowy - do sosów sałatkowych.
Sałatka vinaigrette z groszkiem: przepis krok po krokuProces

gotowania

obejmuje

następujące etapy

:
  1. Wszystkie warzywa umyć szczoteczką. W osobnych rondlach ugotujemy ziemniaki, buraki i marchew. Warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, którą można sprawdzić nakłuwając je widelcem - gdy są miękkie, ale wciąż twarde i sprężyste, są gotowe. Wyłącz ogień, odcedź bulion warzywny i zalej go bardzo zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  2. Kiedy warzywa ostygną na tyle, że można ich dotykać rękami bez obawy poparzenia, ale są jeszcze wystarczająco ciepłe - obieramy je, podnosząc nożem. Wtedy najłatwiej jest je obrać.
  3. Następnie włóż warzywa do lodówki na kilka godzin, ewentualnie na całą noc. Pamiętaj, aby przykryć warzywa pokrywką lub folią spożywczą, aby się nie rozpadły. Muszą odpocząć w lodówce, aby po pokrojeniu kawałki się nie posklejały.
  4. Zamarynować cebulę. W tym celu kroimy go w drobną kostkę i zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem ½ łyżki octu. Pozostawimy je w ten sposób do ostygnięcia wody, następnie odcedzimy przez sito i lekko odciśniemy cebulę.
  5. Przygotuj głęboką salaterkę, w której wymieszasz składniki winegretu. Najpierw pokroić buraki na małe kawałki. Przełóż je do salaterki i dodaj kilka łyżek oliwy. Wymieszać do połączenia. Olej zapobiegnie zabarwieniu buraków na inne warzywa. Sałatka wyjdzie schludna i zachowa swój kolorowy wygląd.
  6. Ziemniaki i marchew pokroić na kawałki tej samej wielkości co buraki. Umieść je w salaterce.
  7. Małe ogórki konserwowe pokroić w kółka, a następnie każde kółko na 4 części. Jeśli z ogórków kapie dużo solanki, odciśnij ją. Nadmiar wilgoci w potrawie jest nieprzydatny. Dodać ogórki do salaterki.
  8. Otwórz puszkę groszku, odcedź nadmiar płynu. Posypać nimi salaterkę. Dodać również marynowaną cebulę. Doprawić solą i dodać olej. Wymieszać i doprawić do smaku. Być może trzeba będzie dodać jeszcze jednego ogórka lub więcej soli.
  9. Podawać od razu. Sałatka jest pyszna również po schłodzeniu. Świetnie nadaje się jako dodatek do mięs i solonych ryb.

Vinaigrette z pieczonymi warzywami i fasolą

Pieczone warzywa do winegretu byłyby zdrowszą i smaczniejszą alternatywą dla gotowania.
Podczas gdy gotowanie powoduje utratę niektórych witamin, pieczenie zachowuje większość z nich. Ponadto, pieczone buraki mają słodszy smak.
Wybieraj warzywa o małych rozmiarach, wtedy szybciej się ugotują.

Będziesz potrzebować:

  • Buraki - 5-6 szt;
  • Marchew - 6 szt;
  • Ziemniaki - 5-6 szt;
  • Ogórki kiszone - 3-4 szt;
  • Zielona fasolka - 1 filiżanka;
  • Cebula - 1 szt (mała);
  • Kapusta kwaszona - 100 gr;
  • Olej słonecznikowy - 3-4 łyżki do przybrania sałatki + 1 łyżka do ugotowania fasoli;
  • Sól - według smaku.
Vinaigrette z pieczonymi warzywami i fasolą: przepisPrzygotowanie

:

  1. Ugotuj fasolę z wyprzedzeniem. Namocz je w misce z wodą o temperaturze pokojowej. Moczenie pozbędzie się kwasu fitynowego, który uniemożliwia pełne wchłanianie mikroelementów, a także substancji antyodżywczych. Dodatkowo, namoczenie fasoli spowoduje, że ugotuje się ona nieco szybciej. Aby namaczanie było skuteczne, fasolę należy pozostawić w wodzie na 12 godzin. Proporcja fasoli do wody wynosi 1:1. Rano opłucz fasolę pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, w którym zamierzasz je ugotować i zalej wodą.
  2. Kiedy woda się zagotuje, dodaj 1 łyżkę oleju słonecznikowego, który zmniejszy powstawanie piany podczas gotowania. Fasolę gotujemy na wolnym ogniu bez pokrywki. Proces ten trwa od 45 minut do 2,5 godziny w zależności od odmiany fasoli. Należy pamiętać, że tak długie gotowanie może spowodować wygotowanie się wody w garnku, dlatego w razie potrzeby należy ją uzupełnić. Posolić fasolę pod koniec gotowania. Sprawdź, czy są gotowe: fasola powinna być miękka. Odcedzić wodę i ostudzić fasolę.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  4. Posmaruj buraki, ziemniaki i marchewki pędzelkiem. Osusz je papierowym ręcznikiem. Zawiń każdy kawałek szczelnie w folię.
  5. Zawinięte warzywa ułożyć na blasze do pieczenia. Pozostaw je w piekarniku na około 1 godzinę. Sprawdź gotowość za pomocą wykałaczki, jeśli delikatnie wejdzie w grubość warzywa korzeniowego to znaczy, że jest ugotowane. Należy pamiętać, że ziemniaki upieką się najszybciej, potem ugotuje się marchewka, a buraki będą się piec 1 godzinę.
  6. Kiedy warzywa ostygną, odwiń folię.
  7. Cebulę drobno posiekać i marynować przez pół godziny we wrzącej wodzie. Następnie odcedzić wodę i odcisnąć cebulę. Teraz cebula nie będzie gorzka w gotowym daniu.
  8. Warzywa obrać i pokroić w równej wielkości kostkę.
  9. Odcisnąć kapustę z płynu.
  10. Ogórki pokroić w krążki, a następnie każdy krążek na 4 części.
  11. Umieścić wszystkie warzywa w salaterce, z wyjątkiem buraków. Doprawić solą i dodać olej. Dobrze wymieszać. Następnie dodać buraki. W ten sposób olej chroni warzywa przed zabarwieniem przez buraki. Dodać fasolę, kapustę i ogórki. Spróbować i sprawdzić, może potrzeba więcej soli. Udekorować sałatkę listkami pietruszki.

Vinaigrette z żeglarską nutą

Winegret z kalmarami i wodorostami można wykorzystać do urozmaicenia smaku sałatki. Spróbuj tego winegretu, jest warty wypróbowania.

Do przygotowania sałatki potrzebne będą:

  • Kałamarnica - 0,5 kg;
  • Kapusta - 200 gr;
  • Burak ćwikłowy - 2 szt;
  • Ziemniaki - 2 szt;
  • Marchew - 2 szt;
  • Ogórki kiszone - 1 szt;
  • Cebula czerwona - 1 szt;
  • Cebula zielona - 3 pióra.

Do przygotowania sosu sałatkowego będziesz potrzebować:

  • Olej słonecznikowy - 3 łyżki;
  • Cukier - 1 łyżka;
  • Musztarda - 1 łyżka;
  • Ocet jabłkowy z cydru - 2 łyżki;
  • Sól - 0,5 łyżki;
  • Pieprz czarny - ⅓ łyżeczki.
Sea Salt Vinaigrette: przepis ze

zdjęciamiProces gotowania

:
  1. Kalmary obrać z płaszcza. W tym celu należy zalać je wrzątkiem na maksymalnie 1 minutę, a następnie opłukać pod bieżącą wodą, skórki łatwo zejdą.
  2. Przeciąć wzdłuż i usunąć kręgosłup oraz wnętrzności.
  3. Umieścić w rondlu z zimną wodą i postawić na ogniu. Posolić wodę, gdy jest lekko gorąca. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć ogień. Wyjąć mięso kałamarnicy z wody za pomocą łopatki. Ostudzić i pokroić w paski wzdłuż włókien mięsnych.
  4. Ziemniaki, buraki i marchew ugotować w osolonej wodzie w oddzielnych naczyniach. Obieramy je, gdy są ciepłe, a gdy całkowicie ostygną, kroimy w kostkę.
  5. Obie cebule drobno posiekać.
  6. Ogórki pokroić w krążki, a następnie każdy krążek na cztery części.
  7. Pokrój wodorosty na 3-4 cm paski.
  8. Przygotować dressing. Wymieszaj wszystkie składniki na dressing i ubij trzepaczką ręczną. Nie musisz dodawać musztardy do dressingu, jeśli jej nie lubisz, ale na tak wielu warzywach nie będzie ona zbyt wyczuwalna, doda tylko charakterystycznej ostrości.
  9. Do salaterki wrzucić najpierw wszystko oprócz buraków. Dodać dressing i wymieszać. Olej pokryje kawałki jedzenia i zapobiegnie zabarwieniu buraków. Dodać buraki i wszystko razem wymieszać. Zrobione.

Klasyczny winegret z lekko solonym śledziem

Sałatkę przygotowuje się według klasycznego przepisu, jednak dodano jeden dodatkowy składnik - plastry lekko solonego śledzia. Ten składnik doskonale łączy się z warzywami w winegrecie i pozwala urozmaicić zwykły smak.

Będziesz potrzebować:

  • Śledzie lekko solone - 2 szt;
  • Burak ćwikłowy - 3 szt;
  • Marchew - 2 szt;
  • Ziemniaki - 3 szt;
  • Ogórek solony - 3 szt;
  • Cebula czerwona - 1 szt;
  • Zielona cebula - 4 pióra;
  • Sól - według smaku;
  • Olej słonecznikowy - 3-4 łyżki.
Śledziowy winegret: klasyczny przepis ze zdjęciamiPrzygotowanie

:

  1. Wyfiletować śledzia. W tym celu należy przeciąć wzdłuż kręgosłupa na dwie części, usunąć skórę podnosząc ją palcami i powoli ściągając. Następnie usunąć ręcznie wszystkie kości. Pokrój to w kostkę.
  2. Ziemniaki, buraki i marchew ugotować w oddzielnych naczyniach.
  3. Obrać, gdy są ciepłe. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a następnie kroimy w plastry i kostkę. Zimne warzywa nie będą się sklejać podczas krojenia.
  4. Posiekaj oba rodzaje cebuli tak drobno, jak to tylko możliwe.
  5. Umieść ziemniaki i marchew w salaterce, dopraw solą i olejem. Sól należy dodać przed wlaniem oleju, ponieważ sól nie będzie się dobrze wchłaniać przez warstwę oleju. Następnie dodać buraki, cebulę i śledzie i wymieszać.

Przygotuj swój vinegrette, korzystając z jednego z wypróbowanych i sprawdzonych przepisów, które przygotowaliśmy dla Ciebie. Dzięki zaleceniom zawartym w tym artykule, będziesz miał idealne danie.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan