Wakacyjne przekąski: przepisy z fotografiami

Auchan

Szybkie przekąski na świąteczny stół pomagają urozmaicić menu i podkreślają umiejętności gościnnej gospodyni. Preferuje proste, ale piękne przepisy. Najlepsze przystawki na świąteczny stół to czerwona ryba, filet z kurczaka, grzyby, twardy ser, pomidory i jajka. Dla tych, którzy nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, istnieje wiele przepisów z warzyw i owoców. Wyglądają bardzo apetycznie, a jednocześnie nie będą powodować uczucia ciężkości w żołądku.

Szybkie przekąski na świąteczny stół to lekkie dania, które podaje się przed głównym posiłkiem. Powinny one pobudzać apetyt. Przekąski mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli nacisk kładziony jest na oryginalność, dobrym pomysłem jest połączenie produktów o kontrastujących ze sobą smakach.

Jajka faszerowane łososiem

Szybkie i łatwe świąteczne przekąski można zrobić w 15 minut! Wszystko czego potrzebujesz do tego przepisu to ugotowane jajka i lekko posolona czerwona ryba, które zawsze tworzą odświętny i oryginalny obiad. Filet rybny jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, minerały i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wzmacnia serce, wspomaga odporność, pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwego cholesterolu.

Jajka faszerowane łososiemWażne jest,

aby używać świeżych produktów! Jeśli nie lubisz gotowego łososia, możesz samodzielnie nadziać filety z czerwonej ryby schłodzonym lub mrożonym łososiem, łososiem lub różowym łososiem. Aby to zrobić, włóż filety do głębokiej miski, posyp mieszanką soli i cukru, a następnie zwilż sokiem z cytryny. Na 1 kg ryby należy użyć 1 łyżkę stołową cukru, 2 łyżki soli i sok z połowy cytryny.

Składniki

- Jaja kurze - 5 jaj;
- Filet z czerwonej ryby - 150 gramów;
- Majonez lub niesłodzony jogurt - 2 łyżki stołowe;
- Kolendra lub pietruszka - 15 gr.


Metoda

Jajka kurze gotować przez około 7 minut. Odcedzić wrzątek, przelać zimną wodą na kilka minut. 2;
2) Jajka obrać ze skorupki, umyć i przekroić wzdłuż na dwie części;
3. żółtko i umieścić je w misce;
4. Zioła drobno posiekać i utrzeć z żółtkiem;
5. Dodaj majonez do masy żółtkowo-granatowej i dokładnie wymieszaj;
6. Masę żółtkową wlać do białek;
7. Rybę pokroić w cienkie paski i zwinąć w rulonik, tak aby zmieściły się w nim połówki jajek.





Danie będzie miało bardziej oryginalny smak, jeśli ryba zostanie skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Udekoruj przystawkę orzeszkami piniowymi lub czarnymi ziarnami sezamu, jeśli chcesz zrobić wrażenie!

Mini kanapki śledziowe

Bardzo przyjazne dla budżetu świąteczne przystawki mogą być pyszne, przepisy ze zdjęciami pomogą Ci docenić piękno dania! Klasyczne filety śledziowe można wykorzystać nie tylko do przygotowania ulubionej sałatki, ale także jako bazę do małych kanapek. Należy używać filetów w oleju bez skóry. Ryba powinna być jędrna! Przed użyciem śledzia należy sprawdzić, czy w jego kawałkach nie ma ości. Do ich usunięcia można użyć pęsety.

Kanapki ze śledziemMini kanapeczki ze śledziem to

doskonała przekąska przy mocnym alkoholu. Przepis jest bardzo prosty i zawsze można go urozmaicić, używając różnych dressingów. Istnieje szeroka gama opatrunków do wyboru. Poniżej znajdują się najpopularniejsze i najłatwiejsze wybory. Aby urozmaicić świąteczny stół, można użyć kilku rodzajów dressingów jednocześnie, tak aby goście mogli wybrać dokładnie to, co trafi w ich gusta.

Składniki

- Chleb żytni - 10 kromek;
- Filet ze śledzia - 150 gramów;
- Masło z ziołami lub musztardą, serek śmietankowy z czosnkiem, majonez z ziołami i pokrojonym ogórkiem - możesz wybrać dowolny rodzaj dressingu!
- Cebula czerwona - 1/2 główki:
- Sok z połowy cytryny.



Metoda

Chleb żytni pokroić na cienkie kromki;
Przygotować farsz. Jeśli bazą jest masło, potrzeba tylko 50 gramów. Zioła drobno posiekać i wymieszać z miękkim masłem. Jeśli chcesz, aby kanapki były pikantne, do podanej ilości masła dodaj 1 łyżeczkę musztardy. Kremowe nadzienie przygotowuje się z twarogu lub serka śmietankowego i 2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę;
Rozsmarować nadzienie na chlebie;
Na wierzchu ułożyć plastry fileta pokrojone w plastry, kanapkę skropić sokiem z cytryny;
Udekoruj czerwoną cebulą pokrojoną w krążki.



Meksykańska przekąska z chipsów

Meksykańska

przystawkaNajprostszą przystawkę na świąteczny stół zrobimy ze zwykłych chipsów. Polewy mogą być różne. Jednak za najpopularniejsze uważa się wersje na bazie pomidorów i sera. Frytki mogą mieć kształt szerokiego owalu lub tradycyjnego meksykańskiego trójkąta.

Danie jest bardzo proste. Nadzienie można położyć bezpośrednio na frytkach lub w małej salaterce i podawać z frytkami. Potrawę można podawać na zimno lub na ciepło. W tym drugim przypadku należy ją ugotować tuż przed podaniem. Oczywiście, chipsy nie są zdrową żywnością. Ale przekąska jest bardzo smaczna, a jeśli jest spożywana w małych ilościach, przyniesie tylko korzyści dla organizmu.

Składniki

- Pomidory - 3 szt;
- Ser twardy - 100 gramów;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Majonez lub niesłodzony jogurt - 3 łyżki stołowe. Jeśli danie ma być pieczone w kuchence mikrofalowej, lepiej zrezygnować z dressingu;
Zieleń (zielona cebula, kolendra lub pietruszka) -10 gramów;
Chipsy ziemniaczane.




Metoda gotowania

Pomidory drobno posiekać i odcedzić w durszlaku, aby odsączyć nadmiar płynu;
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z pomidorami, drobno posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem;
Na zimną przystawkę: wymieszaj dodatki z majonezem i ułóż je w salaterkach, udekoruj chipsami. Możesz nałożyć nadzienie na chipsy;
Na gorącą przekąskę: rozłóż farsz na chipsach i włóż do kuchenki mikrofalowej na 30-60 sekund, aby ser zdążył się rozpuścić.


Roladki z ogórka z paluszkami krabowymi

Roladki ogórkowe z paluszkami

krabowymiPrzygotowując przystawki na świąteczny stół, często zapominamy, że danie musi być lekkie. W końcu wiele gościnnych gospodyń chce nakarmić pełnowartościowym posiłkiem. Szybkie przekąski na świąteczny stół w postaci paluszków ogórkowych i krabowych są niedrogie, łatwe do przygotowania i co ważne - zdrowe! Te małe bułeczki wyglądają przepysznie. Można je przygotować w kilka minut. Są więc obowiązkowym elementem wyposażenia każdej dobrej gospodyni domowej.

Paluszki krabowe powinny być spożywane zaraz po wystygnięciu. Dopiero wtedy mają smak kraba. Paluszki krabowe są w przystępnej cenie. Dzięki ich zastosowaniu możliwe będzie przygotowanie szybkich przekąsek na świąteczny stół bez dużych nakładów finansowych.

Składniki

- Świeży ogórek - 1 szt;
- Serek śmietankowy lub twaróg - 100 gr;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Paluszki krabowe - 5 szt;
- Sok - ½ cytryny;
- Zielenina - 10 gr;
- Ruccola do dekoracji.





Metoda

1 Pokrój ogórek na cienkie, szerokie paski. Najlepiej użyć do tego celu nożyka do warzyw;
2.Serek śmietankowy przełożyć do miseczki, dodać czosnek, sok z połowy cytryny i drobno posiekane zioła. Dokładnie zagnieść nadzienie. 3;
3 Nałóż nadzienie na ogórka i zwiń go;
4.Umieścić na talerzu;
5.Umieść ćwiartkę paluszka krabowego na środku bułki i udekoruj listkami rukoli.



Kanapki z pasztetem grzybowym

Terrina grzybowa -

canapesTerrina grzybowa to obowiązkowy element świątecznego stołu. Są niesamowicie smaczne i łatwe w przygotowaniu. Grzyby zawierają dużo witamin, aminokwasów, białka roślinnego. Wpływają pozytywnie na organizm, poprawiając nastrój i wzmacniając lokalny system odpornościowy. Jeśli chcemy czegoś nietypowego, lepiej zrobić pasztet z grzybów. Można ją podawać na wiele sposobów. Jednym z najczęstszych sposobów podawania jest podawanie go z kanapkami.

Pasztet jest łatwy do przygotowania. Ale po ugotowaniu musi być przechowywany przez co najmniej 2 godziny w lodówce. Dlatego też, to danie nie jest tym, co można by nazwać szybkim gotowaniem. Jeśli starczy Ci cierpliwości, na stole pojawi się niezwykle smaczna i oryginalna przystawka! Aby nadać potrawie smak i oryginalność, lepiej użyć grzybów królewskich.

Składniki

- Pieczarki - 300 gramów;
- Serek topiony - 100 gr;
- Cebula - 1 główka;
- Masło - 75 gramów;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Okruchy chleba - 50 gramów;
- Sól i pieprz do smaku;
- Zieleń do dekoracji;
- Chleb żytni do przygotowania kanapek.







Metoda

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na połowie masła na złoty kolor;
Grzyby umyć, drobno posiekać i podsmażyć razem z cebulą;
Dusimy grzyby przez około 15 minut pod przykryciem;
Zdejmij pokrywkę, aby nadmiar wilgoci mógł odparować;
Dodaj resztę masła i pozostaw masę do ostygnięcia;
Serek śmietankowy drobno posiekać i dodać do grzybów;
Doprawić solą i pieprzem;
Dodać bułkę tartą i zmielić pasztet w blenderze do uzyskania konsystencji pasty;
Przykryj miskę folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez 2 godziny;
Chleb żytni pokroić w drobną kostkę;
Umieść pasztet w worku do dekoracji i wyciśnij go na chleb;
Przed podaniem udekoruj kanapki listkiem dowolnej zieleniny.










Oryginalna bułka z kurczakiem z serem i zieleniną

Oryginalne roladki z kurczaka z seremNie

tylko w formie kanapek i kanapeczek mogą być mini przystawkami na świąteczny stół, przepisy na roladki są również łatwe w przygotowaniu i różnorodne. Jeśli jako podstawę wykorzystamy filet z kurczaka, danie okaże się obfitym posiłkiem. Taka roladka przydaje się, gdy dania główne zostały już podane, ale czymś jeszcze chcemy zaskoczyć.

Najlepszych przekąsek na świąteczny stół nie można sobie chyba wyobrazić bez użycia sera i ziół. Dlatego właśnie te składniki wchodzą w skład dania. Oczywiście, przygotowanie tego przepisu zajmuje około 2 godzin. Ale rezultat na pewno przerośnie wszelkie oczekiwania! Smaczna, obfita i smaczna przystawka, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno!

Składniki

- Filet z kurczaka - 500 gr;
- Ser twardy - 200 gr;
- Kolendra lub koperek - 50 gr;
- Jedno jajko kurze;
- Sól i pieprz do smaku;
- Majonez - 2 łyżki stołowe;
- Olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe.





Metoda

Filet z kurczaka myjemy pod zimną wodą, oczyszczamy z folii;
Przeciąć kawałek wzdłuż, ale nie do końca. Filet powinien być otwarty jak książka;
Przykryj filet folią i ubijaj do miękkości;
Zetrzeć ser na grubej tarce;
Zioła drobno posiekać;
Filet posolić i popieprzyć, posmarować majonezem, posypać startym serem i posiekanymi ziołami;
Zwijamy mięso, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut;
Jajko ubić trzepaczką;
Wyjmij rolkę i posmaruj ją roztrzepanym jajkiem;
Bułkę można smażyć na rozgrzanej patelni lub piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40 minut;
11. Potrawę pokroić na małe 1,5-2 cm plasterki i ułożyć na półmisku.









3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu