Wielkopostne dania główne: przepisy krok po kroku

Auchan

To nie tylko pierogi... Rzeczywiście, w dobie dostępności informacji, można przygotować absolutnie wszystkie rodzaje drugich dań wielkopostnych. W tej publikacji przedstawiamy przepisy na najbardziej popularne i obfite dania.

Podczas Wielkiego Postu surowo zabrania się spożywania białka pochodzenia zwierzęcego. Jedynie w sobotę i niedzielę dozwolone jest dodawanie do potraw odrobiny oleju słonecznikowego. Abyście mogli przygotować apetyczne drugie dania wielkopostne bez tych składników, mamy wiele przepisów na każdy dzień.

Soczewica z grzybami

Soczewica jest szlachetnym źródłem białka roślinnego. Jako członek rodziny roślin strączkowych, gotuje się je o wiele szybciej niż groch i fasolę. Ich walory zdrowotne wynikają z bogatej zawartości witamin i minerałów. Jednocześnie jego wartość kaloryczna pozostaje na optymalnym poziomie. W 100 gramach znajduje się tylko 116 kcal.

Pożywna i zdrowa soczewica jest wykorzystywana do przygotowania wielu przepisów na wielkopostne dania główne. Jeden z nich proponujemy zapisać w swoim zeszycie z przepisami.

Komponenty:

  • Soczewica - 0,2 kg;
  • Grzyby - 0,2 kg;
  • Cebula - 1 szt;
  • Papryka - 0,5 szt;
  • Pomidor - 1 szt;
  • Sól, pieprz, zioła.
Soczewica z pieczarkami:

przepis

krok po krokuTechnologia

gotowania

:
  1. Soczewicę dokładnie umyć, aby usunąć resztki skrobi.
  2. Umytą fasolę wsypać do rondla, zalać ok. 600 ml wody.
  3. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 20-30 minut. Usuń pianę za pomocą skimmera szczelinowego w miarę jej tworzenia się.
  4. Jeśli w garnku pozostanie woda, odcedź ją delikatnie, nie pozostawiając soczewicy.
  5. Umyj grzyby i pokrój je na małe kawałki. Do szybkiego gotowania użyj pieczarek lub boczniaków. Można również gotować z grzybami.
  6. Obrać cebulę i posiekać.
  7. Paprykę pokroić w paski julienne.
  8. Podsmażamy pieczarki i cebulę, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojonego pomidora.
  9. Do gulaszu warzywnego dodać 1/2 szklanki wody, posolić, dusić 5-7 minut.
  10. Dodaj ugotowaną soczewicę do warzyw, smaż przez 10 minut i podawaj. Na talerzu posypać potrawę posiekaną zieleniną.

Papryki nadziewane ryżem i pieczarkami

Wiele gospodyń domowych woli faszerować paprykę. W przeciwieństwie do gołąbków, takie danie jest szybsze w przygotowaniu, a smakuje równie dobrze jak gołąbki. Dlatego papryka jest aktywnie wykorzystywana do gorących drugich dań wielkopostnych. Przepisy ze zdjęciami występują w różnych postaciach: od gulaszu warzywnego i ratatouille po faszerowane papryki, które proponujemy dziś przygotować.

Komponenty:

  • Papryka słodka - 10 sztuk grillowanych papryk;
  • Grzyby - 0,3 kg;
  • Ryż - 0,1 kg;
  • Pomidory - 3-4 szt;
  • Marchew - 2 szt;
  • Cebula - 3 szt;
  • Czosnek - 3-6 ząbków;
  • Sól, pieprz, zioła, koncentrat pomidorowy.

Papryka

nadziewana ryżem i pieczarkamiSposób

przyrządzania

:
  1. Umyć paprykę, odciąć wierzchołki, usunąć rdzeń i nasiona.
  2. Ponownie umyć, włożyć do rondla, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  3. Opłucz ryż wodą, zalej szklanką wody i pozostaw do gotowania na wolnym ogniu.
  4. Obrać cebulę i marchewkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Pokroić pomidora w drobną kostkę.
  5. Jeśli przygotowujesz paprykę na weekend, podsmaż połowę pokrojonej cebuli, marchewki i 1 pomidora na 2-3 łyżkach oleju słonecznikowego. Jeśli tłuszcz roślinny jest również zabroniony, połącz ugotowany ryż z posiekanymi surowymi warzywami.
  6. Grzyby umyć, drobno posiekać i dodać do ryżu.
  7. Posolić i popieprzyć farsz ryżowy i wymieszać wszystkie składniki.
  8. Ugotowane papryki napełnić farszem.
  9. Ułożyć papryki pionowo na patelni, tak aby wierzchołki były na górze. Staraj się trzymać je blisko siebie. Zalać wodą, posolić i dusić przez 1 godzinę.
  10. W międzyczasie przygotować sos. Resztę posiekanej cebuli i marchewki smażymy na patelni przez 10 minut, mieszając. Dodać resztę pokrojonych w kostkę pomidorów, drobno posiekanych. Dusić przez kolejne 5 minut. Dodać posiekany czosnek i zioła, posolić i doprawić.
  11. Ugotowaną paprykę podawać z sosem.

Papryka faszerowana

Czasami zadziwiające jest to, co gospodynie domowe potrafią zrobić w czasie Wielkiego Postu. I wiele takich eksperymentów staje się udanymi rozwiązaniami, które można przyrządzać na co dzień. Klopsiki orzechowe to jedno z takich wielkopostnych gorących dań. Poniżej podajemy przepis na to niesamowite danie.

Komponenty:

  • Jądra orzechów włoskich - 2 filiżanki;
  • Cebula - 1 szt;
  • Ziemniaki - 4 szt;
  • Płatki owsiane na parze - 1 filiżanka;
  • Czosnek - 4-6 ząbków;
  • Sól, pieprz, zielenina;
  • Mąka - 2 łyżki stołowe;
  • Sok pomidorowy - 1 szklanka.
Klopsiki z gałką muszkatołową:

przepis

krok po krokuTechnologia

gotowania

:
  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Orzeszki ziemne obtoczyć w maszynce do mięsa.
  3. Wymieszaj ziemniaki, orzechy, szklankę ugotowanych na parze płatków owsianych, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Posól i popieprz masę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Włączyć piekarnik, przygotować blachę do pieczenia.
  5. Uformować z masy kulki. Każdy z nich obtoczyć w mące.
  6. Kulki z mięsa mielonego układamy na blasze do pieczenia w równych rzędach.
  7. Półgotowe zapiekanki wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut, aby się zapiekły.
  8. W międzyczasie przygotować sos: cebulę pokroić w półkrążki, podsmażyć na patelni z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy sok pomidorowy i smażymy, aż cebula będzie w połowie ugotowana.
  9. Po 15 minutach wyjmij klopsiki z brytfanny i polej je sosem pomidorowo-czosnkowym. Piec jeszcze przez 15 minut i podawać na gorąco.

Paella z warzywami

To popularne hiszpańskie danie cieszy się dużym zainteresowaniem wśród lokalnych gospodyń domowych. Szybki w przygotowaniu, aromatyczny, smaczny i sycący, staje się idealnym rozwiązaniem na obiad w okresie Wielkiego Postu. Podobnie jak inne gorące dania wielkopostne, przepisy ze zdjęciami kulinarnymi pomogą stworzyć kulinarne arcydzieła bez większego wysiłku.

Komponenty:

  • Ryż - 0,3 kg;
  • Szparagi - 0,2 kg;
  • Papryka - 2 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Groszek zielony - 0,15 kg;
  • Pomidor - 1 szt;
  • Czosnek - 3-5 ząbków;
  • Sól, pieprz, zielenina;
  • Bulion warzywny - 0,7 l.
Paella z warzywami:

przepis

krok po krokuTechniki

gotowania

:
  1. Ryż kilkakrotnie płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy.
  2. Jeśli groszek i szparagi są mrożone, rozmrozić je.
  3. Obrać, pozbawić gniazd nasiennych i umyć warzywa. Paprykę pokroić w paseczki julienne, cebulę w kostkę.
  4. Na patelni z 3 łyżkami oliwy z oliwek (słonecznikowej) podsmażamy cebulę, posiekany czosnek i paprykę.
  5. Dodać ryż, sól i przyprawy i wymieszać do połączenia.
  6. Pomidora poszatkować, dodać do ryżu razem z groszkiem i szparagami.
  7. Wlać bulion warzywny, gotować na małym ogniu bez pokrywki przez ok. 25 minut od momentu zagotowania. Nie mieszać, aby nie zepsuć konsystencji.
  8. Po ugotowaniu warzywna paella jest gotowa, podawać na gorąco.

Lobio z grzybami

Fasola znana jest ze swoich cudownych właściwości odżywczych. Są one również bogate w białko. Dzięki temu stanowią one obfite i aromatyczne danie główne. Przepisy z fotografiami lobio różnią się. Często takie danie przygotowywane jest z dodatkiem mięsa. Natomiast w okresie abstynencji od spożywania białek zwierzęcych, proponujemy zastąpić mięso grzybami.

Komponenty:

  • Fasola sucha - 0,5 kg;
  • Grzyby - 0,4 kg;
  • Pomidor - 2 szt;
  • Papryka słodka - 2 szt;
  • Cebula - 2 szt;
  • Kolendra - pęczek;
  • Marchew - 1 szt;
  • Sól, przyprawy do smaku.
Lobio z grzybami:

przepis

krok po krokuTechnologia

gotowania

:
  1. Opłukać fasolę, oddzielić zepsutą, umyć dobrą.
  2. Zalać wodą w proporcji 1 do 3 i gotować do połowy.
  3. Podczas gdy fasola się gotuje, przygotuj warzywa i grzyby.
  4. Obrać cebulę, marchewkę, paprykę i pomidora. Poszatkować warzywa.
  5. Drobno posiekać kolendrę.
  6. Umyć grzyby i pokroić na średniej wielkości kawałki.
  7. Pieczarki podsmażyć na patelni z 2 łyżkami oleju słonecznikowego, dodać cebulę, marchewkę, paprykę. Po 5 minutach dodać rozdrobnione pomidory, dusić jeszcze 3-5 minut.
  8. Gdy fasola będzie półgotowa dodać cebulę i sos grzybowy.
  9. Dusić na wolnym ogniu przez 20-30 minut i doprawić solą.
  10. Dodaj przyprawy na 10 minut przed końcem gotowania. Dobrze sprawdzają się aromatyczne suszone zioła (posiekane suneli, kondari), kolendra, pieprz.
  11. Dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy i wyłączamy lobio.

Możesz również polubić:

Pyszne przepisy mięsne: łatwe i szybkie gotowanie

Jak ozdobić własne jajka na Wielkanoc

smaczne i oryginalne przepisy wielkanocne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu