Wielkopostne dania główne: przepisy krok po kroku
To nie tylko pierogi... Rzeczywiście, w dobie dostępności informacji, można przygotować absolutnie wszystkie rodzaje drugich dań wielkopostnych. W tej publikacji przedstawiamy przepisy na najbardziej popularne i obfite dania.
Podczas Wielkiego Postu surowo zabrania się spożywania białka pochodzenia zwierzęcego. Jedynie w sobotę i niedzielę dozwolone jest dodawanie do potraw odrobiny oleju słonecznikowego. Abyście mogli przygotować apetyczne drugie dania wielkopostne bez tych składników, mamy wiele przepisów na każdy dzień.
Soczewica z grzybami
Soczewica jest szlachetnym źródłem białka roślinnego. Jako członek rodziny roślin strączkowych, gotuje się je o wiele szybciej niż groch i fasolę. Ich walory zdrowotne wynikają z bogatej zawartości witamin i minerałów. Jednocześnie jego wartość kaloryczna pozostaje na optymalnym poziomie. W 100 gramach znajduje się tylko 116 kcal.
Pożywna i zdrowa soczewica jest wykorzystywana do przygotowania wielu przepisów na wielkopostne dania główne. Jeden z nich proponujemy zapisać w swoim zeszycie z przepisami.
Komponenty:
- Soczewica - 0,2 kg;
- Grzyby - 0,2 kg;
- Cebula - 1 szt;
- Papryka - 0,5 szt;
- Pomidor - 1 szt;
- Sól, pieprz, zioła.
przepis
krok po krokuTechnologiagotowania
:- Soczewicę dokładnie umyć, aby usunąć resztki skrobi.
- Umytą fasolę wsypać do rondla, zalać ok. 600 ml wody.
- Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 20-30 minut. Usuń pianę za pomocą skimmera szczelinowego w miarę jej tworzenia się.
- Jeśli w garnku pozostanie woda, odcedź ją delikatnie, nie pozostawiając soczewicy.
- Umyj grzyby i pokrój je na małe kawałki. Do szybkiego gotowania użyj pieczarek lub boczniaków. Można również gotować z grzybami.
- Obrać cebulę i posiekać.
- Paprykę pokroić w paski julienne.
- Podsmażamy pieczarki i cebulę, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojonego pomidora.
- Do gulaszu warzywnego dodać 1/2 szklanki wody, posolić, dusić 5-7 minut.
- Dodaj ugotowaną soczewicę do warzyw, smaż przez 10 minut i podawaj. Na talerzu posypać potrawę posiekaną zieleniną.
Papryki nadziewane ryżem i pieczarkami
Wiele gospodyń domowych woli faszerować paprykę. W przeciwieństwie do gołąbków, takie danie jest szybsze w przygotowaniu, a smakuje równie dobrze jak gołąbki. Dlatego papryka jest aktywnie wykorzystywana do gorących drugich dań wielkopostnych. Przepisy ze zdjęciami występują w różnych postaciach: od gulaszu warzywnego i ratatouille po faszerowane papryki, które proponujemy dziś przygotować.
Komponenty:
- Papryka słodka - 10 sztuk grillowanych papryk;
- Grzyby - 0,3 kg;
- Ryż - 0,1 kg;
- Pomidory - 3-4 szt;
- Marchew - 2 szt;
- Cebula - 3 szt;
- Czosnek - 3-6 ząbków;
- Sól, pieprz, zioła, koncentrat pomidorowy.
Papryka
nadziewana ryżem i pieczarkamiSposóbprzyrządzania
:- Umyć paprykę, odciąć wierzchołki, usunąć rdzeń i nasiona.
- Ponownie umyć, włożyć do rondla, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Opłucz ryż wodą, zalej szklanką wody i pozostaw do gotowania na wolnym ogniu.
- Obrać cebulę i marchewkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Pokroić pomidora w drobną kostkę.
- Jeśli przygotowujesz paprykę na weekend, podsmaż połowę pokrojonej cebuli, marchewki i 1 pomidora na 2-3 łyżkach oleju słonecznikowego. Jeśli tłuszcz roślinny jest również zabroniony, połącz ugotowany ryż z posiekanymi surowymi warzywami.
- Grzyby umyć, drobno posiekać i dodać do ryżu.
- Posolić i popieprzyć farsz ryżowy i wymieszać wszystkie składniki.
- Ugotowane papryki napełnić farszem.
- Ułożyć papryki pionowo na patelni, tak aby wierzchołki były na górze. Staraj się trzymać je blisko siebie. Zalać wodą, posolić i dusić przez 1 godzinę.
- W międzyczasie przygotować sos. Resztę posiekanej cebuli i marchewki smażymy na patelni przez 10 minut, mieszając. Dodać resztę pokrojonych w kostkę pomidorów, drobno posiekanych. Dusić przez kolejne 5 minut. Dodać posiekany czosnek i zioła, posolić i doprawić.
- Ugotowaną paprykę podawać z sosem.
Papryka faszerowana
Czasami zadziwiające jest to, co gospodynie domowe potrafią zrobić w czasie Wielkiego Postu. I wiele takich eksperymentów staje się udanymi rozwiązaniami, które można przyrządzać na co dzień. Klopsiki orzechowe to jedno z takich wielkopostnych gorących dań. Poniżej podajemy przepis na to niesamowite danie.
Komponenty:
- Jądra orzechów włoskich - 2 filiżanki;
- Cebula - 1 szt;
- Ziemniaki - 4 szt;
- Płatki owsiane na parze - 1 filiżanka;
- Czosnek - 4-6 ząbków;
- Sól, pieprz, zielenina;
- Mąka - 2 łyżki stołowe;
- Sok pomidorowy - 1 szklanka.
przepis
krok po krokuTechnologiagotowania
:- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Orzeszki ziemne obtoczyć w maszynce do mięsa.
- Wymieszaj ziemniaki, orzechy, szklankę ugotowanych na parze płatków owsianych, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Posól i popieprz masę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Włączyć piekarnik, przygotować blachę do pieczenia.
- Uformować z masy kulki. Każdy z nich obtoczyć w mące.
- Kulki z mięsa mielonego układamy na blasze do pieczenia w równych rzędach.
- Półgotowe zapiekanki wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut, aby się zapiekły.
- W międzyczasie przygotować sos: cebulę pokroić w półkrążki, podsmażyć na patelni z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy sok pomidorowy i smażymy, aż cebula będzie w połowie ugotowana.
- Po 15 minutach wyjmij klopsiki z brytfanny i polej je sosem pomidorowo-czosnkowym. Piec jeszcze przez 15 minut i podawać na gorąco.
Paella z warzywami
To popularne hiszpańskie danie cieszy się dużym zainteresowaniem wśród lokalnych gospodyń domowych. Szybki w przygotowaniu, aromatyczny, smaczny i sycący, staje się idealnym rozwiązaniem na obiad w okresie Wielkiego Postu. Podobnie jak inne gorące dania wielkopostne, przepisy ze zdjęciami kulinarnymi pomogą stworzyć kulinarne arcydzieła bez większego wysiłku.
Komponenty:
- Ryż - 0,3 kg;
- Szparagi - 0,2 kg;
- Papryka - 2 szt;
- Cebula - 1 szt;
- Groszek zielony - 0,15 kg;
- Pomidor - 1 szt;
- Czosnek - 3-5 ząbków;
- Sól, pieprz, zielenina;
- Bulion warzywny - 0,7 l.
przepis
krok po krokuTechnikigotowania
:- Ryż kilkakrotnie płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy.
- Jeśli groszek i szparagi są mrożone, rozmrozić je.
- Obrać, pozbawić gniazd nasiennych i umyć warzywa. Paprykę pokroić w paseczki julienne, cebulę w kostkę.
- Na patelni z 3 łyżkami oliwy z oliwek (słonecznikowej) podsmażamy cebulę, posiekany czosnek i paprykę.
- Dodać ryż, sól i przyprawy i wymieszać do połączenia.
- Pomidora poszatkować, dodać do ryżu razem z groszkiem i szparagami.
- Wlać bulion warzywny, gotować na małym ogniu bez pokrywki przez ok. 25 minut od momentu zagotowania. Nie mieszać, aby nie zepsuć konsystencji.
- Po ugotowaniu warzywna paella jest gotowa, podawać na gorąco.
Lobio z grzybami
Fasola znana jest ze swoich cudownych właściwości odżywczych. Są one również bogate w białko. Dzięki temu stanowią one obfite i aromatyczne danie główne. Przepisy z fotografiami lobio różnią się. Często takie danie przygotowywane jest z dodatkiem mięsa. Natomiast w okresie abstynencji od spożywania białek zwierzęcych, proponujemy zastąpić mięso grzybami.
Komponenty:
- Fasola sucha - 0,5 kg;
- Grzyby - 0,4 kg;
- Pomidor - 2 szt;
- Papryka słodka - 2 szt;
- Cebula - 2 szt;
- Kolendra - pęczek;
- Marchew - 1 szt;
- Sól, przyprawy do smaku.
przepis
krok po krokuTechnologiagotowania
:- Opłukać fasolę, oddzielić zepsutą, umyć dobrą.
- Zalać wodą w proporcji 1 do 3 i gotować do połowy.
- Podczas gdy fasola się gotuje, przygotuj warzywa i grzyby.
- Obrać cebulę, marchewkę, paprykę i pomidora. Poszatkować warzywa.
- Drobno posiekać kolendrę.
- Umyć grzyby i pokroić na średniej wielkości kawałki.
- Pieczarki podsmażyć na patelni z 2 łyżkami oleju słonecznikowego, dodać cebulę, marchewkę, paprykę. Po 5 minutach dodać rozdrobnione pomidory, dusić jeszcze 3-5 minut.
- Gdy fasola będzie półgotowa dodać cebulę i sos grzybowy.
- Dusić na wolnym ogniu przez 20-30 minut i doprawić solą.
- Dodaj przyprawy na 10 minut przed końcem gotowania. Dobrze sprawdzają się aromatyczne suszone zioła (posiekane suneli, kondari), kolendra, pieprz.
- Dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy i wyłączamy lobio.
Możesz również polubić:
Pyszne przepisy mięsne: łatwe i szybkie gotowanie
Jak ozdobić własne jajka na Wielkanoc
smaczne i oryginalne przepisy wielkanocne
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu