Wieprzowina w sosie pomidorowym na patelni
Czasami są takie nastroje, że chce się ugotować coś, co smakuje jak potrawy z dzieciństwa. Gdzieś z oddali dobiega posmak pomidorowej, miękkiego, dobrze ugotowanego mięsa... Wprawdzie trudno było nazwać jadłospis przeciętnej radzieckiej rodziny urozmaiconym (w porównaniu z dzisiejszą obfitością), ale że był smaczny, zrobiony z naturalnych produktów - niezaprzeczalne.
A jeśli nagle dopadnie Was taki nastrój, to zdecydowanie potrzebujecie na obiad schabowego w sosie pomidorowym. Na patelni, przepis jest gotowy w mgnieniu oka. Pozwól sobie na miłe wspomnienia, podaruj sobie i swojej rodzinie posiłek o smaku szczęśliwego dzieciństwa. Może nawet trochę po nowoczesnej stronie. Ale nie mniej niesamowite!
Wieprzowina w sosie pomidorowym
Przygotowanie tego dania zajmuje niewiele ponad godzinę. Dobrze ugotowany na patelni schab z pastą pomidorową będzie bardzo delikatny. Przepisy takie jak ten mogą być również przygotowywane w brytfannach o grubych ściankach. Długie duszenie sprawi, że miąższ będzie delikatny, co z pewnością docenią dzieci.
Będziesz potrzebować:
- 400 gr. wieprzowiny;
- 2-3 łyżki pasty pomidorowej;
- 1 cebula;
- 1 łyżka mąki;
- 4-6 groszków paprykowych;
- 1-2 liście laurowe;
- 20 ml. oleju słonecznikowego.
przyrządzać:
- Do gotowania należy używać mięsa wieprzowego. Chude ramiona, szyja w porządku. Kotlety schabowe opłukać, pokroić w małe paski.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju słonecznikowego.
- Na rozgrzany olej kładziemy mięso. Z pastą pomidorową na patelni można przygotować przepisy z pieczarkami. Ale ten proponujemy przyrządzić bez żadnych dodatków.
- Paski smażymy do uzyskania chrupiącej skórki.
- Na patelnię wlewamy standardową szklankę wody. Dodać pieprz, liść laurowy, sól.
- Zawartość patelni dusimy na średnim ogniu, aż do odparowania płynu.
- W międzyczasie obrać cebulę, opłukać i pokroić w drobną kostkę.
- Gdy płyn odparuje, dodajemy więcej oleju słonecznikowego, posiekaną cebulę, łyżkę mąki.
- Smażyć wszystkie składniki razem przez 2 do 3 minut.
- Aby przyrządzić wieprzowinę w sosie pomidorowym, przepis wymaga dodania koncentratu pomidorowego. Dodać podaną ilość, kolejną szklankę wody (można dodać 1,5 łyżki), wymieszać.
- Przykryć pokrywką, dusić mięso na małym ogniu około godziny.
- Podawać na gorąco, dla estetyki posypać posiekaną zieleniną.
Wieprzowina w sosie pomidorowym z oliwkami
Jeśli lubicie solankę lub hodgepodge, pokochacie schab w sosie pomidorowym na patelni. W tym przepisie proponujemy wykonanie go z oliwkami. Dodają przyjemnej cierpkości i ciekawego słodko-kwaśnego posmaku. Z naciskiem na region śródziemnomorski, przygotuj dziś danie kuchni rosyjskiej.
Będziesz potrzebować:
- 700g kotletów wieprzowych;
- 1 łyżka mąki;
- 50 gr. oliwek z pestkami;
- 1,5 łyżki pasty pomidorowej;
- 1 łyżka octu stołowego;
- 3 łyżki pomidorów;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżki oleju z oliwek (słonecznikowego);
- 2 cebule;
- Zielenina według uznania.
przyrządzać:
- Aby głęboko smażyć wieprzowinę z pastą pomidorową na patelni, przepisy są wykonane przez pokrojenie go na małe kawałki. Możesz przygotować dowolne plastry lub pokroić je w zgrabne słomki.
- Na talerz wysypujemy łyżkę mąki, dodajemy odrobinę soli i mieszamy.
- Rozgrzać patelnię z olejem.
- Kawałki mięsa zanurzamy w mące, kładziemy na gorącej powierzchni. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
- Rozgrzej drugą patelnię z olejem.
- Cebulę obrać, posiekać i dodać do sosu mięsnego z koncentratem pomidorowym. Przepisy szybko gotują się na patelni, więc dla wygody najpierw przygotuj pomidory.
- Napełnij rondel niewielką ilością wody i doprowadź do wrzenia. Wrzuć pomidory do wrzącej wody. Przytrzymaj je przez około 1-2 minuty, a następnie wyjmij. Teraz możesz łatwo oddzielić skórkę od miąższu.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę.
- Rozgnieść pomidory, dodać do cebuli razem z koncentratem pomidorowym. Wymieszać i smażyć przez kilka minut.
- Następnie dodajemy cukier i ocet i mieszamy razem.
- Zieleninę posiekać, dodać do sosu warzywnego.
- Dodajemy kawałki mięsa, aby uzyskać wieprzowinę w sosie pomidorowym. Przepis jest już prawie gotowy. Dusić mięso w sosie na małym ogniu przez około 20 minut.
- Dodać oliwki, dusić przez kolejne 10 minut i wyłączyć.
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Łatwo jest przyrządzić chińszczyznę w domu. Zwłaszcza jeśli przyrządza się je według sprawdzonych przepisów. Właśnie teraz zamierzamy wypróbować jeden z nich. Z nami możesz przygotować wspaniałe danie główne, które będzie pasowało do ryżu z kruszonką lub tłuczonych ziemniaków. Jesteśmy pewni, że zjesz pyszną wieprzowinę w sosie pomidorowym. Przepis jest dość szybki do wykonania na patelni.
Będziesz potrzebować:
- 600g wieprzowiny;
- 1 łyżka nasion sezamu;
- 60ml sosu sojowego;
- 10 g pietruszki;
- 4 łyżki skrobi;
- 1 marchewka;
- 4 łyżki cukru;
- 3 łyżki octu;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżka oleju sezamowego;
- Woda;
- Olej słonecznikowy.
gotować:
- Mięso opłukać, pokroić w cienkie plastry.
- Kromki ułożyć w misce, zalać sosem sojowym i odstawić na 20 minut.
- Na patelni ugotować wieprzowinę i koncentrat pomidorowy. Kontynuuj przepis, przygotowując resztę składników: obierz marchew, posiekaj pietruszkę. Jeśli masz trochę czasu, możesz zostawić mięso do zamarynowania na nieco dłużej.
- Gdy czas minie, dodać skrobię do mięsa, wymieszać.
- Na wysoką patelnię wlać olej, tak aby przypominała frytownicę.
- Na rozgrzany olej wrzucać kawałki mięsa, pojedynczo, tak aby się nie dotykały.
- Kiedy mięso będzie złocistobrązowe, wyjmij je na serwetkę za pomocą łyżki cedzakowej.
- Obraną marchew zetrzeć na koreańskiej tarce do marchwi. Jeśli nie masz, pokrój w cienkie paski julienne.
- Przygotuj na patelni słodko-kwaśny sos do mięsa z koncentratu pomidorowego. Przepisy na sosy są łatwe do przygotowania w rondlu. Cukier wsypać do rondelka, dodać koncentrat pomidorowy, gotować do rozpuszczenia się cukru.
- Dolać wodę, dodać ocet i lekko podgrzać.
- Dodać 2 łyżki oleju słonecznikowego i sezamowego. Dobrze wymieszać, gotować jeszcze przez 2-3 minuty.
- Do sosu wkładamy usmażone plastry mięsa. Wymieszaj, aby upewnić się, że składniki są równomiernie rozprowadzone.
- Dodać pietruszkę i marchewkę. Dusić wszystko razem przez 10 minut.
- Dodaj ziarna sezamu, aby uzyskać smaczną wieprzowinę w sosie pomidorowym. Przepis jest już prawie gotowy na patelni. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć.
Wieprzowina w sosie pomidorowym
W sezonie świeżych warzyw dobrze jest gotować z naturalnych produktów z ogrodu warzywnego. Poświęć trochę czasu na przyrządzenie tego dania i poszukaj wiejskich warzyw. Skąpane w słońcu, uprawiane na żyznej glebie, są istnym źródłem witamin i minerałów. A wszystkie swoje walory smakowe i użytkowe przekazują wieprzowinie w sosie pomidorowym. Przepis jest przyjemny w przygotowaniu na patelni.
Będziesz potrzebować:
- 500 g mięsa wieprzowego;
- 5-7 suszonych pomidorów;
- 5 zwykłych pomidorów;
- 2 cebule;
- 20-25 pomidorków koktajlowych;
- 5 ząbków czosnku;
- 4 łyżki pasty pomidorowej;
- 2-3 gałązki świeżej bazylii;
- 2 łyżeczki oregano;
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
- 1 łyżeczka soli;
- Oliwa z oliwek.
gotować:
- W rondlu zagotować wodę, do wrzącej wody wrzucić zmielone (zwykłe) pomidory. Wyłączyć ogień, trzymać pomidory przez 2-3 minuty, wyjąć.
- Mięso opłukać, pokroić na duże kawałki. Z pastą pomidorową na patelni, przepisy są szybkie do przygotowania. Ale ważne jest, aby przygotować wszystkie składniki dla wygody.
- Do mięsa dodajemy pieprz, sól, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać, pozostawić do zamarynowania na 10 minut.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Pomidorki koktajlowe umyć, każdy przekroić na pół.
- Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
- Na gorącej powierzchni ułożyć cebulę, czosnek i połówki pomidorków koktajlowych. Smażyć na średnim ogniu.
- Gdy cebula stanie się półprzezroczysta i lekko złota, dodajemy wieprzowinę. Z pastą pomidorową na patelni, przepis będzie duszony bardzo szybko. Dlatego należy przygotować ważny składnik - naturalny przecier pomidorowy.
- Ze sparzonych pomidorów usunąć skórki, a miąższ posiekać w blenderze.
- Dodać oregano i bazylię.
- Suszone pomidory pokroić na małe kawałki.
- Do wieprzowiny i warzyw dodajemy naturalny przecier pomidorowy, suszone pomidory i makaron.
- Wymieszać składniki, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut.
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co można ugotować na obiad szybko i smacznie
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu