Wieprzowina w sosie pomidorowym na patelni

Auchan

Czasami są takie nastroje, że chce się ugotować coś, co smakuje jak potrawy z dzieciństwa. Gdzieś z oddali dobiega posmak pomidorowej, miękkiego, dobrze ugotowanego mięsa... Wprawdzie trudno było nazwać jadłospis przeciętnej radzieckiej rodziny urozmaiconym (w porównaniu z dzisiejszą obfitością), ale że był smaczny, zrobiony z naturalnych produktów - niezaprzeczalne.

A jeśli nagle dopadnie Was taki nastrój, to zdecydowanie potrzebujecie na obiad schabowego w sosie pomidorowym. Na patelni, przepis jest gotowy w mgnieniu oka. Pozwól sobie na miłe wspomnienia, podaruj sobie i swojej rodzinie posiłek o smaku szczęśliwego dzieciństwa. Może nawet trochę po nowoczesnej stronie. Ale nie mniej niesamowite!

Wieprzowina w sosie pomidorowym

Przygotowanie tego dania zajmuje niewiele ponad godzinę. Dobrze ugotowany na patelni schab z pastą pomidorową będzie bardzo delikatny. Przepisy takie jak ten mogą być również przygotowywane w brytfannach o grubych ściankach. Długie duszenie sprawi, że miąższ będzie delikatny, co z pewnością docenią dzieci.

Będziesz potrzebować:

  • 400 gr. wieprzowiny;
  • 2-3 łyżki pasty pomidorowej;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka mąki;
  • 4-6 groszków paprykowych;
  • 1-2 liście laurowe;
  • 20 ml. oleju słonecznikowego.
Wieprzowina w sosie pomidorowymJak

przyrządzać:

  1. Do gotowania należy używać mięsa wieprzowego. Chude ramiona, szyja w porządku. Kotlety schabowe opłukać, pokroić w małe paski.
  2. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju słonecznikowego.
  3. Na rozgrzany olej kładziemy mięso. Z pastą pomidorową na patelni można przygotować przepisy z pieczarkami. Ale ten proponujemy przyrządzić bez żadnych dodatków.
  4. Paski smażymy do uzyskania chrupiącej skórki.
  5. Na patelnię wlewamy standardową szklankę wody. Dodać pieprz, liść laurowy, sól.
  6. Zawartość patelni dusimy na średnim ogniu, aż do odparowania płynu.
  7. W międzyczasie obrać cebulę, opłukać i pokroić w drobną kostkę.
  8. Gdy płyn odparuje, dodajemy więcej oleju słonecznikowego, posiekaną cebulę, łyżkę mąki.
  9. Smażyć wszystkie składniki razem przez 2 do 3 minut.
  10. Aby przyrządzić wieprzowinę w sosie pomidorowym, przepis wymaga dodania koncentratu pomidorowego. Dodać podaną ilość, kolejną szklankę wody (można dodać 1,5 łyżki), wymieszać.
  11. Przykryć pokrywką, dusić mięso na małym ogniu około godziny.
  12. Podawać na gorąco, dla estetyki posypać posiekaną zieleniną.

Wieprzowina w sosie pomidorowym z oliwkami

Jeśli lubicie solankę lub hodgepodge, pokochacie schab w sosie pomidorowym na patelni. W tym przepisie proponujemy wykonanie go z oliwkami. Dodają przyjemnej cierpkości i ciekawego słodko-kwaśnego posmaku. Z naciskiem na region śródziemnomorski, przygotuj dziś danie kuchni rosyjskiej.

Będziesz potrzebować:

  • 700g kotletów wieprzowych;
  • 1 łyżka mąki;
  • 50 gr. oliwek z pestkami;
  • 1,5 łyżki pasty pomidorowej;
  • 1 łyżka octu stołowego;
  • 3 łyżki pomidorów;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 łyżki oleju z oliwek (słonecznikowego);
  • 2 cebule;
  • Zielenina według uznania.
Wieprzowina w sosie pomidorowym z oliwkamiJak

przyrządzać:

  1. Aby głęboko smażyć wieprzowinę z pastą pomidorową na patelni, przepisy są wykonane przez pokrojenie go na małe kawałki. Możesz przygotować dowolne plastry lub pokroić je w zgrabne słomki.
  2. Na talerz wysypujemy łyżkę mąki, dodajemy odrobinę soli i mieszamy.
  3. Rozgrzać patelnię z olejem.
  4. Kawałki mięsa zanurzamy w mące, kładziemy na gorącej powierzchni. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
  5. Rozgrzej drugą patelnię z olejem.
  6. Cebulę obrać, posiekać i dodać do sosu mięsnego z koncentratem pomidorowym. Przepisy szybko gotują się na patelni, więc dla wygody najpierw przygotuj pomidory.
  7. Napełnij rondel niewielką ilością wody i doprowadź do wrzenia. Wrzuć pomidory do wrzącej wody. Przytrzymaj je przez około 1-2 minuty, a następnie wyjmij. Teraz możesz łatwo oddzielić skórkę od miąższu.
  8. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę.
  9. Rozgnieść pomidory, dodać do cebuli razem z koncentratem pomidorowym. Wymieszać i smażyć przez kilka minut.
  10. Następnie dodajemy cukier i ocet i mieszamy razem.
  11. Zieleninę posiekać, dodać do sosu warzywnego.
  12. Dodajemy kawałki mięsa, aby uzyskać wieprzowinę w sosie pomidorowym. Przepis jest już prawie gotowy. Dusić mięso w sosie na małym ogniu przez około 20 minut.
  13. Dodać oliwki, dusić przez kolejne 10 minut i wyłączyć.

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Łatwo jest przyrządzić chińszczyznę w domu. Zwłaszcza jeśli przyrządza się je według sprawdzonych przepisów. Właśnie teraz zamierzamy wypróbować jeden z nich. Z nami możesz przygotować wspaniałe danie główne, które będzie pasowało do ryżu z kruszonką lub tłuczonych ziemniaków. Jesteśmy pewni, że zjesz pyszną wieprzowinę w sosie pomidorowym. Przepis jest dość szybki do wykonania na patelni.

Będziesz potrzebować:

  • 600g wieprzowiny;
  • 1 łyżka nasion sezamu;
  • 60ml sosu sojowego;
  • 10 g pietruszki;
  • 4 łyżki skrobi;
  • 1 marchewka;
  • 4 łyżki cukru;
  • 3 łyżki octu;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżka oleju sezamowego;
  • Woda;
  • Olej słonecznikowy.
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnymJak

gotować:

  1. Mięso opłukać, pokroić w cienkie plastry.
  2. Kromki ułożyć w misce, zalać sosem sojowym i odstawić na 20 minut.
  3. Na patelni ugotować wieprzowinę i koncentrat pomidorowy. Kontynuuj przepis, przygotowując resztę składników: obierz marchew, posiekaj pietruszkę. Jeśli masz trochę czasu, możesz zostawić mięso do zamarynowania na nieco dłużej.
  4. Gdy czas minie, dodać skrobię do mięsa, wymieszać.
  5. Na wysoką patelnię wlać olej, tak aby przypominała frytownicę.
  6. Na rozgrzany olej wrzucać kawałki mięsa, pojedynczo, tak aby się nie dotykały.
  7. Kiedy mięso będzie złocistobrązowe, wyjmij je na serwetkę za pomocą łyżki cedzakowej.
  8. Obraną marchew zetrzeć na koreańskiej tarce do marchwi. Jeśli nie masz, pokrój w cienkie paski julienne.
  9. Przygotuj na patelni słodko-kwaśny sos do mięsa z koncentratu pomidorowego. Przepisy na sosy są łatwe do przygotowania w rondlu. Cukier wsypać do rondelka, dodać koncentrat pomidorowy, gotować do rozpuszczenia się cukru.
  10. Dolać wodę, dodać ocet i lekko podgrzać.
  11. Dodać 2 łyżki oleju słonecznikowego i sezamowego. Dobrze wymieszać, gotować jeszcze przez 2-3 minuty.
  12. Do sosu wkładamy usmażone plastry mięsa. Wymieszaj, aby upewnić się, że składniki są równomiernie rozprowadzone.
  13. Dodać pietruszkę i marchewkę. Dusić wszystko razem przez 10 minut.
  14. Dodaj ziarna sezamu, aby uzyskać smaczną wieprzowinę w sosie pomidorowym. Przepis jest już prawie gotowy na patelni. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć.

Wieprzowina w sosie pomidorowym

W sezonie świeżych warzyw dobrze jest gotować z naturalnych produktów z ogrodu warzywnego. Poświęć trochę czasu na przyrządzenie tego dania i poszukaj wiejskich warzyw. Skąpane w słońcu, uprawiane na żyznej glebie, są istnym źródłem witamin i minerałów. A wszystkie swoje walory smakowe i użytkowe przekazują wieprzowinie w sosie pomidorowym. Przepis jest przyjemny w przygotowaniu na patelni.

Będziesz potrzebować:

  • 500 g mięsa wieprzowego;
  • 5-7 suszonych pomidorów;
  • 5 zwykłych pomidorów;
  • 2 cebule;
  • 20-25 pomidorków koktajlowych;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 4 łyżki pasty pomidorowej;
  • 2-3 gałązki świeżej bazylii;
  • 2 łyżeczki oregano;
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
  • 1 łyżeczka soli;
  • Oliwa z oliwek.
Schab w pomidorach i sosieJak

gotować:

  1. W rondlu zagotować wodę, do wrzącej wody wrzucić zmielone (zwykłe) pomidory. Wyłączyć ogień, trzymać pomidory przez 2-3 minuty, wyjąć.
  2. Mięso opłukać, pokroić na duże kawałki. Z pastą pomidorową na patelni, przepisy są szybkie do przygotowania. Ale ważne jest, aby przygotować wszystkie składniki dla wygody.
  3. Do mięsa dodajemy pieprz, sól, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać, pozostawić do zamarynowania na 10 minut.
  4. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  5. Pomidorki koktajlowe umyć, każdy przekroić na pół.
  6. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
  7. Na gorącej powierzchni ułożyć cebulę, czosnek i połówki pomidorków koktajlowych. Smażyć na średnim ogniu.
  8. Gdy cebula stanie się półprzezroczysta i lekko złota, dodajemy wieprzowinę. Z pastą pomidorową na patelni, przepis będzie duszony bardzo szybko. Dlatego należy przygotować ważny składnik - naturalny przecier pomidorowy.
  9. Ze sparzonych pomidorów usunąć skórki, a miąższ posiekać w blenderze.
  10. Dodać oregano i bazylię.
  11. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki.
  12. Do wieprzowiny i warzyw dodajemy naturalny przecier pomidorowy, suszone pomidory i makaron.
  13. Wymieszać składniki, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można ugotować na obiad szybko i smacznie

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu