Włoski przepis: makaron carbonara

Auchan

Makaron carbonara jest jedną z wizytówek współczesnej kuchni włoskiej. Nikt nie wie, kiedy dokładnie pojawiło się to danie - jedni uważają, że przepis na makaron carbonara przywędrował do nas od średniowiecznych górników wydobywających węgiel drzewny, inni, że carbonara została wymyślona w XX wieku przez włoskiego restauratora, a jeszcze inni są pewni, że danie to znane jest już od czasów starożytnego Rzymu, przynajmniej jego klasyczna receptura.
Makaron carbonara jest dość prosty w przygotowaniu: do ugotowanego spaghetti dodaje się delikatny gęsty sos z jajek, sera, pancetty i grubych płatków czarnego pieprzu. Ubite żółtka jaj tworzą kremową, śmietankową konsystencję carbonary.
Włoscy szefowie kuchni twierdzą, że tradycyjny makaron carbonara przyrządza się wyłącznie z żółtek jaj, ale mniej konserwatywni kucharze używają białek jaj, czosnku, a nawet śmietany.

Przepis na makaron carbonara

Przepis na makaron carbonara wydaje się dość prosty - ma tylko cztery składniki: spaghetti, pancetta - włoskie suszone policzki, jajka i tarty ser żółty. Istnieją jednak subtelności w przygotowaniu tego dania.
Główna trudność polega na utrzymaniu kremowej konsystencji sosu - jeśli nie utrzymasz odpowiedniej temperatury, żółtko jaja w składzie może się zsiadać i pozbawić sos niezbędnej aksamitnej konsystencji.

Będziesz potrzebować:

  1. 400g spaghetti;
  2. 150 g pancetty lub guanchale;
  3. 6 żółtek jaj;
  4. 100g sera pecorino romano
  5. oliwa z oliwek;
  6. sól, czarny pieprz do smaku.
Pasta carbonara przepisPrzygotowanie

:

  1. Postawić na ogniu rondel z osoloną wodą. Odmierz ilość wody w proporcji 100 gramów spaghetti i 1 litr wody. Ugotuj spaghetti do stanu "al dente", gdy woda dojdzie do wrzenia.
  2. Zetrzeć pecorino Romano na tarce o drobnych oczkach. Pancettę pokroimy w kostkę lub w paski i podsmażymy na oleju na złoty kolor. Zaplanuj czas tak, aby spaghetti ugotowało się w tym samym czasie, co pancetta.
  3. Ugotowane spaghetti przełożyć na patelnię z pancettą i dokładnie wymieszać. W misce ubijamy widelcem żółtka. Kiedy żółtka będą białe, wymieszaj je z pecorino romano i grubo mielonym czarnym pieprzem. Jeśli masa wydaje się gęsta, dodaj kilka łyżek wody, w której gotowało się spaghetti.
  4. Wlać masę jajeczną do spaghetti i dokładnie wymieszać. Gotowy makaron carbonara podawaj na talerzu i udekoruj startym pecorino Romano i płatkami czarnego pieprzu.

Jeśli nie masz młynka do pieprzu, weź czarny pieprz i rozgnieć go za pomocą wałka do ciasta. Do tradycyjnej carbonary nie zaleca się używania drobno zmielonej papryki. Pancettę można zastąpić zwykłym boczkiem, policzkiem lub szpondrem. Zamiast sera pecorino romano można użyć parmezanu lub innego dojrzałego sera.

Możesz również polubić:

Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne

Jak przyrządzić tilapię

Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu