Wypieki z kefirem: przepisy i zdjęcia

Ciasto bez zakwasu z kefirem

Świeże ciasto z kefirem Składniki

:

  • kefir - 500 ml
  • jajko - 1 szt.
  • mąka pszenna - 800 g
  • olej słonecznikowy - 3,5 łyżki.
  • masło - 40 g
  • cukier - 2 łyżki.

Będziesz również potrzebować po jednej łyżeczce soli i sody oczyszczonej.

W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy kefir, cukier i sodę oczyszczoną. W przypadku słodkich ciast lub bułeczek, zwiększ ilość cukru do pół szklanki. Wlać olej roślinny. Odstawić mieszaninę na kilka minut.

W międzyczasie przesiej mąkę do innej miski, około 2/3 ilości. Masło (zmiękczone, ale nie roztopione) pokroić na kawałki, a następnie dokładnie utrzeć z mąką.

Wlej mieszankę kefirową do mąki i masła i szybko zagnieć na miękkie ciasto. Wyrabiając, dodawaj więcej mąki, aż ciasto przestanie być lepkie. Gdy tylko osiągnie pożądaną konsystencję, przerwij wyrabianie.

Ciasto jest gotowe do użycia od razu, ale możesz zostawić je na pół godziny pod ręcznikiem do herbaty.

Podziel ciasto na tyle tortilli, ile zmieści się w dłoni i rozwałkuj każdą z nich. Nałożyć nadzienie i uformować placek. Piec na patelni lub w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Nadzienie może być wykonane z ziemniaków, duszonej kapusty, jaj z zieloną cebulką, twarogiem i innymi dodatkami do smaku gospodyni. Ten prosty przepis nadaje się również do dużych placków i pizzy bez drożdży.

Szybkie ciasto drożdżowe z kefirem

Szybkie ciasto drożdżowe na kefirzeSkładniki

:

  • kefir - 500 ml
  • jajka - 2 szt.
  • mąka pszenna - 800 g
  • cukier - 0,5 szklanki
  • drożdże świeże - 100 g
  • olej słonecznikowy - 0,5 szklanki

Rozpuść drożdże i około pół łyżeczki cukru w kefirze o temperaturze pokojowej. Następnie dodać jajka, łyżeczkę soli i resztę cukru i dobrze wymieszać. Następnie dodajemy olej.

Dodać przesianą mąkę, ciągle mieszając. Dodaj tyle mąki, ile potrzeba, aby ciasto było nieco lepkie. Pozostawić na pół godziny i gotowe do pieczenia ciastek lub bułeczek.

Podobnie jak w poprzednim przepisie, do tego ciasta pasują różne nadzienia. W przypadku słodkich ciast zalecamy zwiększenie zawartości cukru i użycie niewielkiej ilości waniliny.

Wieprzowina i placek ziemniaczany

Składniki na ciasto:

  • kefir - 150 ml
  • jajko - 2 szt.
  • mąka pszenna - 2/3 szklanki
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki.
  • proszek do pieczenia - 0,5 łyżki.

Potrzebna jest również szczypta soli i sody oczyszczonej.

Dla nadzienia:

  • chuda wieprzowina - 300 g
  • ziemniaki - 150 g
  • cebula - 1 średnia cebula
  • marchew - 1 szt (mała)
  • szpinak - 50 g
  • sól, pieprz - do smaku

Ubić jajka, wymieszać z kefirem i solą. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i małą szczyptę sody oczyszczonej. Wymieszać z mieszanką kefirową.

Wlać olej słonecznikowy i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto ma konsystencję ciasta naleśnikowego.

Przygotować nadzienie. Obrane ziemniaki gotujemy do połowy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Mięso pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę drobno posiekać.

Weź głęboką patelnię, nadającą się do smażenia i pieczenia w piekarniku. W ten sposób powstanie forma do ciasta.

Postawić patelnię na kuchence, wlać olej. Podsmażamy cebulę, aż stanie się półprzezroczysta. Dodać mięso, marchewkę. Dodaj posiekane chili dla pikantnych smakoszy.

Wszystko wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 10-12 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany szpinak i po półtorej minuty wyłączamy ogień.

Połowę ciasta wlać na patelnię na mięso i warzywa. Ostudzone ziemniaki pokroić w kółka i ułożyć na następnej warstwie. Na wierzch wylać drugą połowę ciasta.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włóż ciasto i piecz przez 25 minut. Gotowe danie powinno mieć złocistą skórkę. Wyjmij z piekarnika, pozwól mu lekko ostygnąć pod serwetką - i możesz go podawać.

Mannik z kefirem

Mannik na kefirzeSkładniki

:

  • kefir - 1 filiżanka
  • kasza manna - 1 filiżanka z suwakiem
  • mąka - 0,5 szklanki
  • jajka - 1-2 szt.
  • cukier - 1 filiżanka
  • masło - 50g

Dodatkowo należy dodać 0,5 łyżeczki sody, szczyptę soli. Jeśli chcesz, dodaj również wanilię.

Roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia. Wymieszaj kefir z jajkami, cukrem i solą. Delikatnie wsypać kaszę mannę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Wlać masło. Pozostawić na 20-30 minut, aby kasza pęczniała.

Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i wanilią (jeśli używasz). Wlać do płynnego ciasta i wymieszać. Wlać do formy wysmarowanej cienką warstwą masła. Najlepiej użyć pergaminu do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Gotowe ciasto będzie pokryte ciemnozłotą skórką.

Mannik na kefirze można przygotować w ogóle bez jajek. Alternatywą jest wersja z nadzieniem. W tym celu należy pokroić trzy lub cztery jabłka i przed pieczeniem ułożyć je na dnie formy, a na wierzch wlać ciasto.

Ostudzoną kaszę podawać z dżemem lub konfiturą. Jednak i bez niego będzie pyszny.

Miękkie ciasteczka na kefirze

Składniki:

  • kefir - 240 ml
  • mąka - 2-2,5 szklanki
  • jajko - 2 szt.
  • cukier - 1 filiżanka
  • masło - 100-110 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka.

Cukier wymieszać z kefirem, dodać jajka, wlać roztopione masło. Wszystko wymieszać i lekko posolić.

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i dodać do płynu. Wymieszać mieszaninę. Ciasto powinno być ciastem o konsystencji gąbczastej.

rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Lekko natłuścić formę. Ciasto nakładać łyżką na pojedyncze wyspy. Piecz, aż ciastka będą złote, około 25 minut.

Szybkie i łatwe ciasteczka

Składniki:

  • kefir - 1 filiżanka
  • mąka - 1 filiżanka
  • cukier - 2 - 3 łyżki.
  • olej roślinny - 1 łyżka.
  • soda - 1 szczypta

Wymieszaj kefir z cukrem, aż ten ostatni się rozpuści. Wlać masło i wymieszać. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną i ponownie wymieszaj.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie je rozprowadzić.

Piec przez pół godziny. Zdejmij warstwę ciasta i natychmiast pokrój je na kwadraty. Szybkie i smaczne ciasto jest gotowe.

Express Cupcake

Składniki:

  • kefir - 1 filiżanka
  • margaryna lub masło - 150 g
  • mąka - 2 szklanki
  • jajka - 3 szt.
  • cukier - 1 filiżanka
  • cytryna - pół owocu

Do ciasta potrzebna jest również szczypta sody oczyszczonej.

Do nadzienia przygotuj 100 g sułtanek. Dokładnie je wypłucz, a następnie namocz w czystej, ciepłej wodzie na dwie godziny. Jeszcze smaczniejsze jest moczenie w mleku lub spirytusie (brandy, rum, wino). Następnie osuszamy sułtanki na ręczniku i lekko obtaczamy w mące.

Roztopić margarynę, dodać jajka, cukier i kefir. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny i wycisnąć sok z miąższu. Wymieszać z płynnym ciastem.

Wmieszać mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszaj dokładnie, ale szybko, aż ciasto będzie gładkie.

Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 30-40 minut. Gotowe domowe muffiny posypać cukrem pudrem. Zjedz, gdy ostygnie.

Ciastka czekoladowe na kefirze "Noche"

Składniki na ciasto:

  • kefir - 1 filiżanka (250 ml)
  • jajka - 3 szt.
  • cukier - 1 filiżanka
  • mąka - 2 pół szklanki (280 g)
  • olej roślinny - 6 łyżek.
  • cukier waniliowy - 1 saszetka

Dwie łyżki stołowe kakao w proszku i jedna łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej są potrzebne, aby nadać ciastu czekoladowy smak i kolor. A żeby ciasto było puszyste, użyj łyżeczki sody oczyszczonej i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do wykonania warstwy potrzebny jest dowolny rodzaj kwaśnego dżemu.

Składniki na polewę:

  • kakao w proszku - 2 łyżki (do posypania)
  • cukier - 2 łyżki.
  • mleko lub woda - 3 łyżki.
  • masło - 20-30 g
  • koniak - 2 łyżki

Rozpuść kawę w kefirze. Osobno wymieszaj mąkę z cukrem, kakao i cukrem waniliowym.

Ubij jajka z odrobiną soli, dodaj olej roślinny i kefir. Dobrze wymieszać. Mieszaj z mąką, aż ciasto będzie gładkie.

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec przez pół godziny lub dłużej. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni.

Kiedy ciasto jest ugotowane, wyjmij je, odwróć na stole, usuń papier. Zanim ciasto ostygnie, posmaruj je dżemem. Następnie dzielimy na pół i łączymy połówki powierzchnią "dżemu" do siebie.

Aby przygotować polewę, wsyp do mleka cukier i kakao i wymieszaj. Doprowadź mieszaninę do małego ciepła i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie zdejmij z kuchenki, dodaj masło i wlej koniak (tego ostatniego nie musisz używać). Wymieszać do połączenia.

Auchan

Pokryć ciasto lukrem. Gdy ciasto będzie ciepłe, pokrój je na równe porcje. Pozwól ciastu schłodzić się w lodówce przez kilka godzin, a następnie możesz je podawać.

Naleśniki z twarogiem

Składniki:

  • kefir - 500 ml
  • mąka - 1 filiżanka
  • jajko - 1 szt.
  • twaróg - 210 g
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki.
  • olej roślinny - 2 łyżki.

Potrzebujesz również trochę soli i sody oczyszczonej.

Podgrzej kefir w kąpieli wodnej, aż będzie nieco cieplejszy niż temperatura pokojowa. Dodaj ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej. Dodajemy jajko, mąkę i sól (można dodać kilka łyżek cukru). Dokładnie wymieszać trzepaczką. Wlać olej roślinny i jeszcze raz wymieszać.

Patelnię posmarować cienką warstwą oleju, rozgrzać. Przygotować cienkie naleśniki.

Twarożek wymieszać z cukrem i kwaśną śmietaną, dokładnie wyrobić. Jeśli chcesz, możesz również dodać sułtanki.

Nałożyć masę na naleśniki, po jednej łyżce na raz. Zawijać w "koperty" (jak na zdjęciu) lub "słomki". Naleśniki są gotowe.

Istnieje jeszcze jeden wariant tego przepisu. Do nadzienia włożyć nie kwaśną śmietanę, ale surowe jajko. Rozwałkowane placki układamy na blasze, smarujemy kwaśną śmietaną i pieczemy w piekarniku (180-200 stopni) przez 20 minut.

Ciasto z serem i kiełbasą w multicookerze

Placek z serem i kiełbasąSkładniki

:

  • kefir - 1 filiżanka (250 ml)
  • mąka - 1 filiżanka
  • jajka - 2 szt.
  • ser twardy - 250 g
  • kiełbasa ugotowana - 200 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka.

Warto też przygotować pęczek świeżych ziół: pietruszki, koperku, szpinaku.

Połączyć jajka, kefir, mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać trzepaczką. Ciasto powinno być lepkie, nie za rzadkie.

Ser zetrzeć na grubej tarce, kiełbasę pokroić w kostkę, zioła posiekać. Wymieszać nadzienie z ciastem.

Wlać ciasto do lekko naoliwionej misy multicookera. Piec przez godzinę.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu