Zapiekanka z dyni: przepisy

Jasna, smaczna i niesamowicie zdrowa zapiekanka z dyni jest bardzo łatwa do przygotowania, istnieje wiele przepisów na jej przygotowanie. Z pewnością znajdziesz więc prosty i ciekawy wariant dania dla siebie. Zapiekanka może być przygotowana w piekarniku, multicookerze lub parowarze.

Zawsze łatwo jest urozmaicić je twarogiem, jabłkami, marchewką, ryżem, a nawet kurczakiem. To świetna zapiekanka na śniadanie, kolację, podwieczorek, a nawet deser - wszystko zależy od składników!

Przepyszna zapiekanka z dyni

Zapiekanka z dyniPodobnie jak

każda inna potrawa, dynia nie jest uwielbiana przez wszystkich. Ale w większości przypadków jest to spowodowane tym, że po prostu nie możesz znaleźć dobrego przepisu, który pozwoli Ci cieszyć się pysznym, zdrowym i aromatycznym owocem.

Składniki:

  • Dynia - 0,5 kg;
  • Duże jabłko - 1 szt;
  • Jajko kurze - 2 szt;
  • Masło - ½ opakowania;
  • Mąka - ½ szklanki;
  • Cukier - 1 łyżka stołowa;
  • Sól - szczypta;
  • Soda jako środek do sporządzania zaczynu.

Metoda przygotowania:

  1. Dynię umyć, usunąć pestki i skórę, pokroić w kostkę;
  2. Miąższ dyni gotować przez 15-20 minut;
  3. Odsączamy, solimy i przecedzamy dynię za pomocą blendera lub wyciskarki;
  4. Jabłko umyć, obrać, usunąć pestkę i zetrzeć na grubej tarce;
  5. Jajka ubić mikserem z solą i cukrem;
  6. Kiedy puree z dyni ostygnie, dodać jabłka, kaszę mannę i miękkie masło;
  7. Ugniataj masę, aż będzie gładka;
  8. Dodaj do masy jajka i dobrze ugnieć;
  9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni;
  10. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i posmaruj ją olejem;
  11. Wyłożyć masę i piec przez około 30 minut;
  12. Sprawdzić gotowość potrawy za pomocą wykałaczki;

Zapiekankę podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub dżemem. Posypać cukrem pudrem.

Zapiekanka z sernika dyniowego: przepis z fotografią

Zapiekanka serowaWyznawcy

prawidłowego i zdrowego odżywiania docenią zapiekankę twarogową z dynią. Jest niedrogi i łatwy do wykonania. Spodoba się nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Każda gospodyni domowa musi mieć ten przepis na zapiekankę dyniową w swoim arsenale, ponieważ jest to łatwe do wykonania szybkie i smaczne danie!

Aby baza nie była płynna, miąższ należy dokładnie odcisnąć. Potrawa będzie delikatna, jeśli jajka będą dobrze ubite. Zamiast kwaśnej śmietany dodać śmietanę. Otrzymasz delikatną zapiekankę dyniową, przepis ze zdjęciami pozwoli Ci na prawidłowe przygotowanie dania.

Składniki:

  • Dynia - 0,5 kg;
  • Ser twarogowy 0-5% tłuszczu - 300 gr;
  • Masło - 1 łyżka stołowa;
  • Kwaśna śmietana - 2 łyżki stołowe;
  • Sok z połowy cytryny;
  • Jajka - 2 szt;
  • Mąka - 2 łyżki stołowe;
  • Cukier - 1 łyżka stołowa;
  • Sól - szczypta;
  • Soda na czubku noża.

Metoda przygotowania:

  1. Miąższ z dyni zetrzeć na tarce;
  2. Zetrzeć twaróg i masło;
  3. Ubić jajka z cukrem do uzyskania piany, dodać sól;
  4. Do twarogu dodać kaszę manną;
  5. Wymieszaj sodę oczyszczoną z sokiem z cytryny i dodaj do twarogu;
  6. Zagnieść bazę i stopniowo dodawać startą dynię;
  7. Umieść podstawę w blasze do pieczenia na natłuszczonym papierze pergaminowym;
  8. Piec przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Dietetycy zalecają zastąpienie cukru suszonymi owocami. W tym przypadku należy namoczyć suszone owoce przez 30 minut w ciepłej wodzie, następnie dobrze opłukać i posiekać zwykłym nożem.

Jeśli nie masz już świeżej dyni, możesz użyć mrożonych owoców. Dobrze wyciśnij miąższ, aby usunąć nadmiar płynu.

Prosty przepis na zapiekankę dyniową na obiad

Zapiekanka z dynią i kurczakiemDynia

świetnie komponuje się z drobiem. Jeśli użyjesz filetów z piersi kurczaka, otrzymasz dietetyczne danie, które idealnie nadaje się na obiad. Zapiekanka jest gotowa w 30 minut, pod warunkiem, że kurczak został wcześniej ugotowany.

Składniki:

  • Filet z kurczaka - 200 gramów;
  • Dynia - 400 gramów;
  • Kwaśna śmietana - 2 łyżki stołowe;
  • Ser twardy - 200 gr;
  • Sól, pieprz do smaku.

Metoda przygotowania:

  1. Ugotowany filet z kurczaka pokroić w kostkę;
  2. Dynię kroimy w dużą kostkę i gotujemy na półtwardo przez około 7-10 minut;
  3. Ostudzić dynię i zetrzeć ją na grubej tarce;
  4. Posolić i popieprzyć kurczaka i wymieszać z kwaśną śmietaną;
  5. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z dynią;
  6. Ułóż warstwę zapiekanki na papierze pergaminowym posmarowanym olejem roślinnym. Na dnie ułożyć warstwę dyni i sera, następnie warstwę kurczaka. Wierzchnią warstwę posypać tartym serem;
  7. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekankę można podawać z groszkiem konserwowym lub gotowanym kalafiorem. Jeśli nie boisz się dodatkowych kalorii, zapiekankę można połączyć z makaronem.

Owoce dyni są zazwyczaj duże. Można je zatem wykorzystać do przygotowania kilku potraw. Dynia zdecydowanie powinna znaleźć się w Twojej diecie. Jest bogata w witaminy i minerały, spowalnia proces starzenia się i normalizuje metabolizm.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan