Zapiekanka z twarogiem: przepisy w piekarniku
Sernik to produkt znany z wysokiej zawartości białka. Oprócz tego ważnego budulca dla organizmu, zawiera witaminy P, B, A i E. Znajdują się w nim aminokwasy i pierwiastki takie jak magnez, wapń i żelazo.
Zasiłki - nie zawsze jest to skuteczny argument, aby pomóc w karmieniu dziecka. Aby zadowolić wymagające podniebienie pomoże pyszna zapiekanka z twarogu. Przepis w piekarniku pozwala zachować maksymalną korzyść z produktu. Można ją nawet wzbogacić o odpowiednio dobrane i przetworzone smaczne dodatki.
W zależności od upodobań, zapiekankę przyrządza się w różnych konsystencjach. Jeśli użyjesz suchego twarogu, masa będzie sztywna. Jeśli dodamy więcej ubitych białek i przyjmiemy bardziej mokrą konsystencję, deser będzie dawał wrażenie zwiewności.
Z tej publikacji każda gospodyni domowa może zaczerpnąć swój własny przepis na zapiekankę z twarogiem w piekarniku. Zanim jednak dokonasz ostatecznego wyboru, zalecamy zapoznanie się z każdą oferowaną opcją gotowania. W końcu tylko w ten sposób można nie przegapić ciekawej techniki lub udanego akcentu smakowego.
Zapiekanka jabłkowa
Tym, którzy wolą orzeźwiające smaki twarogu, z pewnością przypadnie do gustu zapiekanka z twarogiem jabłkowym. Proponujemy przygotowanie klasycznego przepisu w piekarniku bez mąki. Zamiast tego dodajemy kaszę mannę i mleko. Konsystencja zyska więc na zwiewności, a smak - tę delikatność i świeżość, którą docenią dzieci.
Będziesz potrzebować:
- 200 ml. mleka;
- 600g twarogu;
- 30 gr. masła;
- 100 gr. (lub do smaku) cukier;
- 0,5 filiżanki (200 ml) semoliny;
- 3 jajka;
- Wanilia;
- 30g bułki tartej;
- 5 jabłek.
zrobić:
- Aby przepis na zapiekankę twarogową był bardziej puszysty w piekarniku, zalecamy oddzielne ubijanie białek i żółtek. Oddzielamy żółtka i oddzielnie wkładamy białka.
- Żółtka ubijamy z cukrem, aż będą puszyste i białe.
- W mikserze ubić twaróg z mlekiem. Będzie miał mniej grudek.
- Połączyć żółtka z masą twarogową, wymieszać do połączenia.
- Dodać kaszę mannę, wanilię, wymieszać.
- Pozostawić do namoczenia na 30-40 minut.
- Podczas gdy mieszanka się moczy, przygotuj jabłka. Owoce umyć, obrać.
- Pokroić na 4-6 części, w zależności od wielkości jabłek, usunąć rdzeń.
- Kawałki jabłek muszą być dużej wielkości, aby powstała smaczna zapiekanka twarogowa. Upiecz przepis w piekarniku w szklanym, ceramicznym lub nierdzewnym naczyniu.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Ułóż plasterki jabłek na dnie formy tak, aby przykryły całą formę i były ułożone obok siebie.
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, aż będą sztywne.
- Białka wymieszać z przygotowaną masą twarogową. Użyj silikonowej szpatułki, pracując w jednym kierunku.
- Masę wylać na jabłka, wyrównać.
- Rozłóż kawałki masła na wierzchu masy twarogowej. Pokroić na cienkie, płaskie plasterki.
- Zapiekanka z twarogiem jest teraz całkowicie gotowa do pieczenia. Do piekarnika wkładamy klasyczny przepis i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.
- Po upieczeniu wyjmij formę i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie pokroić na porcje i podawać na talerzu. Zapiekanka jest pyszna na ciepło, ale nie mniej harmonijna po schłodzeniu.
Zapiekanka z truskawek i brzoskwiń
Desery owocowe typu curd cieszą się coraz większą popularnością. Dzieje się tak dzięki harmonijnemu połączeniu smaków. Dojrzałe jagody i owoce są doskonałym uzupełnieniem mlecznego smaku twarogu. Bardzo smaczna, pachnąca zapiekanka twarogowa okazuje się z truskawkami. Przepis w piekarniku będzie przygotowany z kaszą manną. Taki deser to idealne rozwiązanie na śniadanie dla całej rodziny. Danie nasyci organizm pożytecznymi elementami, da prawdziwą przyjemność z idealnego połączenia smaków, sprawi, że początek dnia będzie dobry i zdrowy!
Potrzebne:
- 800g twarogu;
- 3-4 łyżki semoliny;
- 3 jajka;
- 5 łyżek cukru;
- 10-15 dużych truskawek;
- 2-3 brzoskwinie;
- Wanilia;
- 30-50g masła;
- Szczypta soli.
przyrządzić:
- Przepis na zapiekankę twarogową w piekarniku rozpocznij od ubicia jajek. Do jajek dodaj cukier, wanilię i sól, a następnie ubij trzepaczką.
- Rozgnieść twaróg widelcem lub posiekać w blenderze razem z kaszą.
- Połączyć masę jajeczną i twaróg.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, posypać odrobiną kaszy manny.
- Rozłóż połowę (trochę więcej) masy twarogowej w naczyniu do pieczenia. Spłaszczyć tak, aby powstała mała obwódka.
- Masło pokroić w cienkie plasterki. Na wierzchu rozsmarować połowę plasterków masła.
- Brzoskwinie obrać, usunąć pestki i skórkę. Miąższ pokroić w cienkie plasterki.
- Pokrój truskawki w plasterki lub połówki, aby uzyskać smaczną zapiekankę twarogową. Klasyczny przepis na twaróg nasiąknie sokami w piekarniku, a deser nabierze kolorowego smaku.
- Rozłóż owoce na wierzchu twarogu i masła. Ułożyć losowo lub obramować plasterkami brzoskwiń i paskami truskawek na wewnętrznej stronie. Warstwę jagód posypać odrobiną cukru.
- Drugą część masy twarogowej posypać na wierzchu warstwy owocowo-jagodowej. Delikatnie wyrównać, aby twaróg nie wymieszał się z jagodami.
- Pozostałe masło rozsmarować na wierzchu deseru.
- Rozgrzej piekarnik i piecz naczynie w rozgrzanym piekarniku. Nastaw piekarnik na 200 stopni i piecz przez 30 minut.
- Po upieczeniu wyjąć blachę i ostudzić zapiekankę. Po ostudzeniu będzie łatwiejsze do krojenia nożem.
Dwuwarstwowa zapiekanka jagodowa
Z pewnością sprawimy, że ta wspaniała zapiekanka twarogowa stanie się ulubionym deserem całej rodziny. Przepis w piekarniku do gotowania - jedna przyjemność. Nie daj się zastraszyć mnogością produktów i technik. Wszystkie są łatwe do opanowania, a rezultat będzie bezbłędny. Dla miłośników porannego głębokiego L z zasiłkami lub troskliwych rodziców, którym dorastają dzieci, ten przepis będzie wybawieniem!
Do pierwszej warstwy będziesz potrzebował:
- 750g. 3% twaróg;
- 3 łyżki semoliny;
- 2 jajka;
- 3 łyżki cukru z posypką;
- 1 cytryna (aby usunąć skórkę).
Wymagane dla drugiej warstwy:
- 50g cukru;
- 300g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu.
Potrzebne do sosu jagodowego:
- 2 łyżki cukru;
- 250g. jagód (sezonowych lub dostępnych);
- 0,5 łyżki soku z cytryny.
zrobić
:- Z powyższych produktów przygotowujemy zapiekankę twarogową w naczyniu o wymiarach 20x20cm. W piekarniku szybko piecze się klasyczny przepis. Ale proces przygotowania i techniki będą wymagały trochę czasu.
- W misce roztrzepać jajka, dodać cukier. Ubijać mikserem na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy.
- Zalecamy rozdrobnienie twarogu za pomocą młynka. To usunie wszelkie grudki.
- Połączyć twaróg z jajkami, kaszą manną i wanilią.
- Usuń skórkę z cytryny, zmiel ją i dodaj do reszty mieszanki.
- Mieszać i ubijać do uzyskania puszystej (jednorodnej) masy.
- Rozłóż masę w formie, wygładź ją. Przepis na zapiekankę twarogową pieczemy w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
- Podczas gdy masa się piecze, przygotuj drugą warstwę.
- Ubij kwaśną śmietanę z cukrem.
- 20 minut po tym, jak forma zaczęła się piec, wyjmij naczynie i posmaruj wierzch kwaśną śmietaną.
- Pozostawić do zapieczenia na kolejne 10 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos jagodowy.
- Jagody umyć i obrać w ilości, jak wskazuje przepis na zapiekankę twarogową w piekarniku.
- Zmiksuj je w blenderze aż do uzyskania puree.
- Masę wlać do rondla, dodać sok z cytryny i cukier i gotować na wolnym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 5 do 10 minut, a następnie wyłączyć.
- Podawać w porcjach polanych sosem jagodowym.
Zapiekanka z dyni i śliwek
Połączenie dyni i śliwek stało się dla wielu klasyką. Pikantna słodycz jest podkreślona przyjemną kwasowością suszonych śliwek. Mleczna delikatność zapiekanki twarogowej jest odpowiednim dopełnieniem tych akcentów. W piekarniku, klasyczny przepis z dodatkiem jagód i owoców przygotuje nawet nowicjusz.
Pierwsza warstwa wymaga:
- 200g twarogu;
- 200g dyni;
- 1 żółtko;
- 1 łyżka cukru bez cukru;
- 1 łyżka semoliny.
Wymagane dla drugiej warstwy:
- 100 gr. śliwek;
- 200 gr. twarogu;
- 1 łyżka cukru;
- 1 żółtko.
Wymagane dla trzeciej warstwy:
- 50g. cukru;
- 2 białka jaj.
przyrządzać
:- Śliwki płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wrzątkiem na 5 minut, odcedzamy.
- Dynię obieramy, kroimy na kawałki, pieczemy w folii przez 20 minut. Pieczona dynia sprawia, że zapiekanka z twarogiem ma bogatszy smak. Przepis pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni.
- Odcedzić wodę z dyni, zmielić razem z twarogiem, cukrem i żółtkiem jaja kurzego.
- Do masy dodać kaszę mannę, wymieszać.
- Przełóż masę do formy do pieczenia, wygładź ją.
- Teraz w podobny sposób przygotuj warstwę śliwek. W mikserze posiekać twaróg, śliwki, cukier i żółtko.
- Delikatnie wyłożyć warstwę śliwek na wierzch dyni i śliwek.
- Białka ubić z cukrem na puszystą masę, zgodnie z przepisem na zapiekankę twarogową w piekarniku. Powstałą bezą posmarować wierzch zapiekanki.
- Piec deser przez pół godziny w temperaturze 190 stopni.
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co można ugotować na obiad szybko i smacznie
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu Auchan