Zapiekanka z twarogiem: przepisy w piekarniku

Sernik to produkt znany z wysokiej zawartości białka. Oprócz tego ważnego budulca dla organizmu, zawiera witaminy P, B, A i E. Znajdują się w nim aminokwasy i pierwiastki takie jak magnez, wapń i żelazo.

Zasiłki - nie zawsze jest to skuteczny argument, aby pomóc w karmieniu dziecka. Aby zadowolić wymagające podniebienie pomoże pyszna zapiekanka z twarogu. Przepis w piekarniku pozwala zachować maksymalną korzyść z produktu. Można ją nawet wzbogacić o odpowiednio dobrane i przetworzone smaczne dodatki.

W zależności od upodobań, zapiekankę przyrządza się w różnych konsystencjach. Jeśli użyjesz suchego twarogu, masa będzie sztywna. Jeśli dodamy więcej ubitych białek i przyjmiemy bardziej mokrą konsystencję, deser będzie dawał wrażenie zwiewności.

Z tej publikacji każda gospodyni domowa może zaczerpnąć swój własny przepis na zapiekankę z twarogiem w piekarniku. Zanim jednak dokonasz ostatecznego wyboru, zalecamy zapoznanie się z każdą oferowaną opcją gotowania. W końcu tylko w ten sposób można nie przegapić ciekawej techniki lub udanego akcentu smakowego.

Zapiekanka jabłkowa

Tym, którzy wolą orzeźwiające smaki twarogu, z pewnością przypadnie do gustu zapiekanka z twarogiem jabłkowym. Proponujemy przygotowanie klasycznego przepisu w piekarniku bez mąki. Zamiast tego dodajemy kaszę mannę i mleko. Konsystencja zyska więc na zwiewności, a smak - tę delikatność i świeżość, którą docenią dzieci.

Będziesz potrzebować:

  • 200 ml. mleka;
  • 600g twarogu;
  • 30 gr. masła;
  • 100 gr. (lub do smaku) cukier;
  • 0,5 filiżanki (200 ml) semoliny;
  • 3 jajka;
  • Wanilia;
  • 30g bułki tartej;
  • 5 jabłek.
Zapiekanka z jabłkamiJak

zrobić:

  1. Aby przepis na zapiekankę twarogową był bardziej puszysty w piekarniku, zalecamy oddzielne ubijanie białek i żółtek. Oddzielamy żółtka i oddzielnie wkładamy białka.
  2. Żółtka ubijamy z cukrem, aż będą puszyste i białe.
  3. W mikserze ubić twaróg z mlekiem. Będzie miał mniej grudek.
  4. Połączyć żółtka z masą twarogową, wymieszać do połączenia.
  5. Dodać kaszę mannę, wanilię, wymieszać.
  6. Pozostawić do namoczenia na 30-40 minut.
  7. Podczas gdy mieszanka się moczy, przygotuj jabłka. Owoce umyć, obrać.
  8. Pokroić na 4-6 części, w zależności od wielkości jabłek, usunąć rdzeń.
  9. Kawałki jabłek muszą być dużej wielkości, aby powstała smaczna zapiekanka twarogowa. Upiecz przepis w piekarniku w szklanym, ceramicznym lub nierdzewnym naczyniu.
  10. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
  11. Ułóż plasterki jabłek na dnie formy tak, aby przykryły całą formę i były ułożone obok siebie.
  12. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, aż będą sztywne.
  13. Białka wymieszać z przygotowaną masą twarogową. Użyj silikonowej szpatułki, pracując w jednym kierunku.
  14. Masę wylać na jabłka, wyrównać.
  15. Rozłóż kawałki masła na wierzchu masy twarogowej. Pokroić na cienkie, płaskie plasterki.
  16. Zapiekanka z twarogiem jest teraz całkowicie gotowa do pieczenia. Do piekarnika wkładamy klasyczny przepis i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.
  17. Po upieczeniu wyjmij formę i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie pokroić na porcje i podawać na talerzu. Zapiekanka jest pyszna na ciepło, ale nie mniej harmonijna po schłodzeniu.

Zapiekanka z truskawek i brzoskwiń

Desery owocowe typu curd cieszą się coraz większą popularnością. Dzieje się tak dzięki harmonijnemu połączeniu smaków. Dojrzałe jagody i owoce są doskonałym uzupełnieniem mlecznego smaku twarogu. Bardzo smaczna, pachnąca zapiekanka twarogowa okazuje się z truskawkami. Przepis w piekarniku będzie przygotowany z kaszą manną. Taki deser to idealne rozwiązanie na śniadanie dla całej rodziny. Danie nasyci organizm pożytecznymi elementami, da prawdziwą przyjemność z idealnego połączenia smaków, sprawi, że początek dnia będzie dobry i zdrowy!

Potrzebne:

  • 800g twarogu;
  • 3-4 łyżki semoliny;
  • 3 jajka;
  • 5 łyżek cukru;
  • 10-15 dużych truskawek;
  • 2-3 brzoskwinie;
  • Wanilia;
  • 30-50g masła;
  • Szczypta soli.
Zapiekanka z truskawek i brzoskwińJak

przyrządzić:

  1. Przepis na zapiekankę twarogową w piekarniku rozpocznij od ubicia jajek. Do jajek dodaj cukier, wanilię i sól, a następnie ubij trzepaczką.
  2. Rozgnieść twaróg widelcem lub posiekać w blenderze razem z kaszą.
  3. Połączyć masę jajeczną i twaróg.
  4. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, posypać odrobiną kaszy manny.
  5. Rozłóż połowę (trochę więcej) masy twarogowej w naczyniu do pieczenia. Spłaszczyć tak, aby powstała mała obwódka.
  6. Masło pokroić w cienkie plasterki. Na wierzchu rozsmarować połowę plasterków masła.
  7. Brzoskwinie obrać, usunąć pestki i skórkę. Miąższ pokroić w cienkie plasterki.
  8. Pokrój truskawki w plasterki lub połówki, aby uzyskać smaczną zapiekankę twarogową. Klasyczny przepis na twaróg nasiąknie sokami w piekarniku, a deser nabierze kolorowego smaku.
  9. Rozłóż owoce na wierzchu twarogu i masła. Ułożyć losowo lub obramować plasterkami brzoskwiń i paskami truskawek na wewnętrznej stronie. Warstwę jagód posypać odrobiną cukru.
  10. Drugą część masy twarogowej posypać na wierzchu warstwy owocowo-jagodowej. Delikatnie wyrównać, aby twaróg nie wymieszał się z jagodami.
  11. Pozostałe masło rozsmarować na wierzchu deseru.
  12. Rozgrzej piekarnik i piecz naczynie w rozgrzanym piekarniku. Nastaw piekarnik na 200 stopni i piecz przez 30 minut.
  13. Po upieczeniu wyjąć blachę i ostudzić zapiekankę. Po ostudzeniu będzie łatwiejsze do krojenia nożem.

Dwuwarstwowa zapiekanka jagodowa

Z pewnością sprawimy, że ta wspaniała zapiekanka twarogowa stanie się ulubionym deserem całej rodziny. Przepis w piekarniku do gotowania - jedna przyjemność. Nie daj się zastraszyć mnogością produktów i technik. Wszystkie są łatwe do opanowania, a rezultat będzie bezbłędny. Dla miłośników porannego głębokiego L z zasiłkami lub troskliwych rodziców, którym dorastają dzieci, ten przepis będzie wybawieniem!

Do pierwszej warstwy będziesz potrzebował:

  • 750g. 3% twaróg;
  • 3 łyżki semoliny;
  • 2 jajka;
  • 3 łyżki cukru z posypką;
  • 1 cytryna (aby usunąć skórkę).

Wymagane dla drugiej warstwy:

  • 50g cukru;
  • 300g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu.

Potrzebne do sosu jagodowego:

  • 2 łyżki cukru;
  • 250g. jagód (sezonowych lub dostępnych);
  • 0,5 łyżki soku z cytryny.
Dwuwarstwowa zapiekanka jagodowaJak

zrobić

:
  1. Z powyższych produktów przygotowujemy zapiekankę twarogową w naczyniu o wymiarach 20x20cm. W piekarniku szybko piecze się klasyczny przepis. Ale proces przygotowania i techniki będą wymagały trochę czasu.
  2. W misce roztrzepać jajka, dodać cukier. Ubijać mikserem na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy.
  3. Zalecamy rozdrobnienie twarogu za pomocą młynka. To usunie wszelkie grudki.
  4. Połączyć twaróg z jajkami, kaszą manną i wanilią.
  5. Usuń skórkę z cytryny, zmiel ją i dodaj do reszty mieszanki.
  6. Mieszać i ubijać do uzyskania puszystej (jednorodnej) masy.
  7. Rozłóż masę w formie, wygładź ją. Przepis na zapiekankę twarogową pieczemy w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  8. Podczas gdy masa się piecze, przygotuj drugą warstwę.
  9. Ubij kwaśną śmietanę z cukrem.
  10. 20 minut po tym, jak forma zaczęła się piec, wyjmij naczynie i posmaruj wierzch kwaśną śmietaną.
  11. Pozostawić do zapieczenia na kolejne 10 minut.
  12. W międzyczasie przygotuj sos jagodowy.
  13. Jagody umyć i obrać w ilości, jak wskazuje przepis na zapiekankę twarogową w piekarniku.
  14. Zmiksuj je w blenderze aż do uzyskania puree.
  15. Masę wlać do rondla, dodać sok z cytryny i cukier i gotować na wolnym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 5 do 10 minut, a następnie wyłączyć.
  16. Podawać w porcjach polanych sosem jagodowym.

Zapiekanka z dyni i śliwek

Połączenie dyni i śliwek stało się dla wielu klasyką. Pikantna słodycz jest podkreślona przyjemną kwasowością suszonych śliwek. Mleczna delikatność zapiekanki twarogowej jest odpowiednim dopełnieniem tych akcentów. W piekarniku, klasyczny przepis z dodatkiem jagód i owoców przygotuje nawet nowicjusz.

Pierwsza warstwa wymaga:

  • 200g twarogu;
  • 200g dyni;
  • 1 żółtko;
  • 1 łyżka cukru bez cukru;
  • 1 łyżka semoliny.

Wymagane dla drugiej warstwy:

  • 100 gr. śliwek;
  • 200 gr. twarogu;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 żółtko.

Wymagane dla trzeciej warstwy:

  • 50g. cukru;
  • 2 białka jaj.
Zapiekanka z dyni i śliwekJak

przyrządzać

:
  1. Śliwki płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wrzątkiem na 5 minut, odcedzamy.
  2. Dynię obieramy, kroimy na kawałki, pieczemy w folii przez 20 minut. Pieczona dynia sprawia, że zapiekanka z twarogiem ma bogatszy smak. Przepis pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni.
  3. Odcedzić wodę z dyni, zmielić razem z twarogiem, cukrem i żółtkiem jaja kurzego.
  4. Do masy dodać kaszę mannę, wymieszać.
  5. Przełóż masę do formy do pieczenia, wygładź ją.
  6. Teraz w podobny sposób przygotuj warstwę śliwek. W mikserze posiekać twaróg, śliwki, cukier i żółtko.
  7. Delikatnie wyłożyć warstwę śliwek na wierzch dyni i śliwek.
  8. Białka ubić z cukrem na puszystą masę, zgodnie z przepisem na zapiekankę twarogową w piekarniku. Powstałą bezą posmarować wierzch zapiekanki.
  9. Piec deser przez pół godziny w temperaturze 190 stopni.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można ugotować na obiad szybko i smacznie

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan