Zdrowa sałatka z jaj przepiórczych

Sałatka z jajkiem przepiórczym jest świetnym urozmaiceniem diety. Można ją przygotować na wiele sposobów, dodając do jajek mięso, ryby i warzywa. Jeśli chcesz, aby danie było nie tylko smaczne, ale i zdrowe, powinieneś użyć dużo warzyw i ziół. Jeśli chodzi o dressing, nie używaj tradycyjnego majonezu. Lepszy jest dressing na bazie soku z cytryny i oliwy z oliwek. W tym przypadku sałatka będzie tak zdrowa, jak to tylko możliwe!

Zdrowa sałatka z jaj przepiórczych

Jajka przepiórcze pomagają chronić organizm przed infekcjami i stanami zapalnymi. Zawierają one całą skarbnicę składników odżywczych, które służą jako budulec do wzrostu i rozwoju włókien mięśniowych. W przeciwieństwie do jaj kurzych, jaja przepiórcze nie wywołują reakcji alergicznych. Dlatego można je włączyć do diety alergików i dzieci. Ponadto są one nosicielami salmonellozy. Dlatego można je spożywać bez obaw o złapanie tej choroby.

Zdrowa sałatka z jaj przepiórczych

Sałatka powinna być przygotowana z warzyw i lekko posolonej czerwonej ryby. Doskonałe są pstrągi, łososie i łososie. Czerwone ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego też wchodzi w skład diety zdrowego odżywiania. Sałatka jest dość obfita i kaloryczna. Jednocześnie jego spożycie nie zaszkodzi sylwetce. Dlatego można je jeść dość często, ale z umiarem.

Składniki:

  • Lekko posolony filet z pstrąga - 200 gr;
  • Jaja przepiórcze - 10 szt;
  • Pomidorki koktajlowe - 8 szt;
  • Sałata - 1 mały pęczek;
  • Ogórek - ½ sztuki;
  • Sok z cytryny - 1 łyżka;
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka;
  • Sos sojowy - ½ łyżki;
  • Czarny pieprz - do smaku.
Zdrowa

sałatka

z jajkiem przepiórczymSposób

przyrządzania

:
  1. Jajka przepiórcze gotujemy przez 2-3 minuty. Ważne jest, aby pozostały one płynne w środku. Żółtko to naturalny sos - dzięki niemu smak sałatki będzie bardziej delikatny i oryginalny. Po ugotowaniu zalewamy jajka zimną wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie obieramy je i układamy na talerzu;
  2. W salaterce pokroić liście sałaty i ułożyć plastry ryby w szerokie i cienkie plastry. Pokrój ogórek na plasterki, a pomidorki koktajlowe na 4 części;
  3. W misce wymieszaj sok z cytryny, sos sojowy, oliwę z oliwek i czarny pieprz. Sałatkę polać dressingiem. W ostatnim kroku, pokrój jajka przepiórcze bezpośrednio nad miską z sałatką, tak aby żółtko nasączyło wszystkie składniki;
  4. Podawaj sałatkę jak tylko będzie gotowa!

Może Ci się również spodobać:

Auchan

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się, polub i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.com ????

3 przepisy na świąteczne bułeczki

Noworoczny deser: mandarynkowa panna cotta

Ser mandarynkowy na Nowy Rok

Ułóż swoje noworoczne menu

Wyjątkowe świąteczne menu od Chefmarket!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu