Żeberka wieprzowe w piekarniku: łatwy przepis

Auchan

Wspominając o daniach z wieprzowiny, wiele osób ma na myśli rozpływające się w ustach, pieczone w piekarniku żeberka wieprzowe z dużą ilością przypraw. Prosty przepis, który uwiedzie Cię już samym wyglądem. Jednak już po pierwszym spróbowaniu wiele osób zapałało do tej potrawy prawdziwą gastronomiczną miłością i kulinarnym uzależnieniem. Bądź więc ostrożny, gdy zdecydujesz się powtórzyć choć jeden przepis z tej publikacji. Po tym wszystkim, nigdy nie wrócisz do duszenia, dobrze, lub na specjalne okazje i jako wyjątek!

Co powinieneś wiedzieć przed gotowaniem

Zanim ugotujesz żeberka w piekarniku, krok po kroku przepis ze zdjęciami zacznij od najważniejszej rzeczy - wyboru produktu. Smak gotowego dania zależy w dużej mierze od świeżości żeberek. Ich właściwa jakość będzie wskazywana przez błyszczącą powierzchnię bez śluzu lub plam o słabo słodkim smaku mięsa. A w miejscu uciśniętym palcem, wgłębienie szybko się odbudowuje. Jeśli któreś z tych kryteriów nie jest spełnione, poszukaj w następnej kolejności idealnej polędwicy.

Do pieczenia wybierz mięsiste żeberka wieprzowe. Przepis na pieczenie ich w piekarniku jest idealny. W wysokiej temperaturze warstwy tłuszczu topią się, a mięso staje się delikatne i bardzo soczyste. Zwłaszcza jeśli schab pieczony jest w całości, a nie w porcjach. Jeśli żeberka zostaną pozbawione dużych skupisk mięsa, nie osiągniemy pożądanego efektu. Z takim produktem lepiej jest ugotować pożywną zupę.

Pieczony schab z bekonem i glazurą z brązowego cukru

Czasami wyzwanie dla szefa kuchni jest na tyle proste, aby zapewnić czas i elastyczność dla dań bocznych, ale nadal być fantastycznie smaczne i wystarczająco obfite, aby nakarmić wielu głodnych ludzi. W takim przypadku gwiazdą Twojego menu są mięsiste żeberka w piekarniku. Ten przepis wymaga trochę pracy włożonej w przygotowanie. Ale dzięki temu powstanie delikatny schab z boczkiem i słodką glazurą, który pokochają wszyscy bez wyjątku.

Składniki:

  • 1 schab bez kości na 1,8-2 kg;
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku;
  • 5-6 plasterków bekonu;
  • 1 łyżeczka chili w proszku;
  • 1 1/2 łyżeczki soli;
  • 1/2 łyżeczki papryki;
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

Na polewę:

  • 1 1/2 szklanki brązowego cukru;
  • 3 łyżki octu jabłkowego z cydru;
  • 3 łyżki mąki;
  • 3/4 łyżeczki suchej musztardy.
Pieczony schab z bekonem i glazurą z brązowego cukruPrzygotowanie

:

  1. Aby przygotować pyszne żeberka w piekarniku, zacznij przepis od składników marynaty. W małej miseczce wymieszaj chili w proszku, paprykę, kminek, cynamon, sól i pieprz.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Naczynie do pieczenia posmarować lekko olejem.
  3. Posypać żeberka przyprawami i dokładnie wetrzeć je w mięso ze wszystkich stron.
  4. Paski bekonu przekroić na pół, jeśli są długie.
  5. Ułóż schab w naczyniu do pieczenia i ułóż paski boczku pionowo na całym schabie, lekko na siebie zachodząc.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 15 minut.
  7. W międzyczasie kontynuuj przepis na żeberka wieprzowe w piekarniku, przygotowując glazurę.
  8. Wymieszaj w rondelku brązowy cukier, mąkę, ocet jabłkowy i suchą musztardę.
  9. Gotować mieszaninę na małym ogniu przez 1 minutę. Używaj niskiej temperatury. Zdjąć z ognia i odstawić.
  10. Po 60 minutach żeberka polać 1/2 glazury.
  11. Włożyć formę z zawartością z powrotem do piekarnika i piec jeszcze około 10 minut.
  12. Ponownie wyjmij formę, polej żeberka glazurą i wstaw do pieczenia na kolejne 5-10 minut.
  13. Wyjąć naczynie i pozostawić na 2 minuty po wyjęciu z piekarnika. Pokroić na porcje i podawać.

Żeberka BBQ pieczone w piekarniku

Ten przepis pokaże Ci, jak sprawić, by grillowane żeberka były soczyste i rozpływały się w ustach. Każdy, kto będzie miał zaszczyt spróbować tego dania, będzie chciał skosztować go tak dobrze! Dodajmy, że podstawową pracę dla Ciebie wykona piekarnik. To będzie proste przygotowanie i długie oczekiwanie, a aromat niesamowitej wieprzowiny będzie roznosił się po całym domu. Zaintrygowany? Następnie pospiesz się i przygotuj się na świeże, mięsiste żeberka i zacznij robić bajeczny obiad.

Składniki:

  • 2kg. żeberek wieprzowych tylnych;
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku;
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku;
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu;
  • 1/2 łyżeczki kminku;
  • 2 łyżeczki soli;
  • 2 łyżki papryki;
  • 1 łyżeczka proszku chili lub cayenne (opcjonalnie);
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju słonecznikowego).

Na sos:

  • 500 ml sosu barbecue;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 3 łyżki mielonego czosnku;
  • 1/2 do 1 łyżki pieprzu cayenne (opcjonalnie dla ciepła);
  • 1 łyżka sosu Worcestershire;
  • 1 łyżeczka soli.
Żeberka BBQ pieczone w piekarnikuPrzygotowanie

:

  1. Żeberka będziemy piec w piekarniku, przepis ze zdjęciem zaczynamy od rozgrzania go do 180 stopni.
  2. Usuń twardą błonę, która pokrywa dolną (kostną) stronę żeber. Ostrożnie włóż tępy nóż pod błonę na jednym końcu polędwicy. Podnieść część, aby poluzować błonę kostną. Używając kawałka ręcznika papierowego, aby utrzymać membranę w miejscu, usuń ją z tyłu żeberek. Powinien on odpaść w jednym kawałku.
  3. Obraną polędwicę ułożyć na blasze lub naczyniu do pieczenia wyłożonym folią (lub
  4. Papier pergaminowy).
  5. Teraz trzeba zamarynować żeberka wieprzowe. Przepisy ze zdjęciami w piekarniku są pieczone bez kucharza. Procesy przygotowawcze należy jednak przeprowadzać ostrożnie i z miłością.
  6. W głębokiej misce wymieszaj czosnek w proszku, cebulę w proszku, paprykę, sól, pieprz, kminek, paprykę chilli lub pieprz cayenne (możesz go zignorować).
  7. Posypać żeberka mieszanką przypraw i skropić olejem. Palcami dokładnie wetrzeć przyprawy w żeberka z obu stron.
  8. Przykryj naczynie folią i piecz przez 2 godziny.
  9. Na 10 minut przed pieczeniem żeberek w piekarniku, wymieszaj składniki sosu.
  10. Wyjmij formę z żeberkami z piekarnika, zdejmij folię i polej żeberka sosem barbecue.
  11. Włóż żeberka z powrotem do piekarnika, ale już bez folii.
  12. Zwiększ temperaturę piekarnika do 240 stopni i piecz przez kolejne 10 minut.
  13. Jeśli jest dostępny tryb grillowania, teraz jest czas, aby go włączyć. Ten program pozwoli na zwęglenie i skarmelizowanie brzegów. W tej temperaturze wystarczy około 3 minut lub do uzyskania pożądanego efektu. Wyjmij formę z zawartością, pozwól potrawie "odpocząć" przez 10 minut, aby soki powróciły do mięsa przed pokrojeniem.
  14. Pokroić na porcje i podawać.

Żeberka wieprzowe w stylu chińskim

Przygotuj się na naukę przyrządzania żeberek w piekarniku w pysznym sosie w chińskim stylu. Nawet jeśli nigdy wcześniej nie brałeś pod uwagę tej opcji gotowania! Jest to wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań w chińskich restauracjach. Po co ta odmiana? Ponieważ tradycyjnie danie to przyrządza się na grillu. Ale wersja z piekarnika jest równie dobra. Po pierwsze, każdy może to zrobić ponownie. Po drugie, w jednej partii można ugotować wielokrotnie więcej pysznych żeberek. Więc, zaczynamy...

Składniki:

  • 1,5-2 kg żeberek wieprzowych w jednym kawałku lub w porcjach po 2-3 żeberka;
  • 1/3 szklanki sosu hoisin;
  • 2 łyżki chińskiego wina Shaoxing (zamiast niego można użyć octu ryżowego lub wytrawnego sherry);
  • 1/3 szklanki sosu sojowego;
  • 2 łyżki brązowego cukru;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1 łyżka mielonego czosnku;
  • 1/4 łyżeczki gotowanej chińskiej przyprawy w proszku lub własnej roboty.
  • 1 szalotka do dekoracji.

Na drugą polewę:

  • 1/4 szklanki sosu hoisin;
  • 1/4 szklanki sosu sojowego;
  • 1 łyżka chińskiego wina (Shaoxing - lub wytrawne sherry);
  • 1 łyżka miodu;
  • 2 łyżki brązowego cukru;
  • 1 łyżka mielonego czosnku;
  • 1/4 łyżeczki gotowego chińskiego proszku pięciu przypraw lub własnej roboty.
Żeberka wieprzowe w stylu chińskimPrzygotowanie

:

  1. Przed pieczeniem żeberek wieprzowych pysznie w piekarniku, umyć, usunąć wilgoć z produktu. Schab kroimy na porcje lub gotujemy w całości - według uznania.
  2. Do przygotowania marynaty użyj głębokiej miski i wymieszaj razem sos hoisin, sos sojowy, wino, miód, cukier, czosnek i gotową mieszankę 5 przypraw. Do samodzielnego przygotowania mieszanki użyj anyżu gwiazdkowego (3 szt.), lasek cynamonu (2 szt.), nasion kopru (1 łyżka), pieprzu (1/2 łyżeczki), całych goździków (1 łyżeczka). Proporcje można dostosować do smaku. Umieścić przyprawy w młynku do kawy i zmielić na drobno. Możesz również dostosować skład do swoich osobistych upodobań, aby uzyskać idealne pieczone żeberka wieprzowe w piekarniku. Chiński przepis może się również różnić w zależności od prowincji, w której jest wytwarzany.
  3. Wymieszaj przyprawy w miseczce, połowę mieszanki przelej do słoika lub dzbanka.
  4. Umieść żeberka w misce, w której mieszały się przyprawy. Marynować je w pozostałej ½ marynaty przez 1-3 godziny. Im dłużej żeberka będą się marynować, tym bardziej wyrazisty będzie ich smak. Można je również zamarynować na noc.
  5. Po zamarynowaniu, rozgrzać piekarnik na grillu/grillu do 180 stopni.
  6. Odcedzić marynatę z żeberek.
  7. Wyłóż naczynie do pieczenia papierem pergaminowym lub folią aluminiową, aby żeberka wieprzowe nie przypaliły się w piekarniku. Przepisy ze zdjęciami lepiej przygotowywać w ceramicznym lub szklanym naczyniu.
  8. Ułóż wieprzowinę w formie i piecz przez 30 minut z jednej strony, skrapiając dwa lub trzy razy pozostałą połową marynaty.
  9. Przewrócić żeberka szczypcami do gotowania, polewając je marynatą jeszcze dwukrotnie podczas grillowania.
  10. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  11. Aby uzyskać dodatkową polewę, wymieszaj w rondelku wymienione na niej składniki.
  12. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut.
  13. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  14. Żeberka pokroić na porcje, skropić drugą glazurą, podawać.

Żeberka pieczone powoli

Czy uważasz, że nie jesteś w stanie upiec żeberek w piekarniku? Poniższy przepis krok po kroku udowodni, że jesteś w stanie stworzyć kulinarne arcydzieło! Proces gotowania jest prosty: przygotuj podstawę i usiądź wygodnie, zrelaksuj się, obejrzyj film, podczas gdy piekarnik zrobi wszystko za Ciebie.

Składniki:

  • 1,5 kg. mięsistych żeberek;
  • Sól, pieprz.

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1 cebula;
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku;
  • 1/2 szklanki pasty pomidorowej domowej roboty lub ketchupu;
  • 1 łyżka ostrego sosu chili;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżka octu jabłkowego z cydru;
  • Sól i mielony pieprz do smaku.
Żeberka pieczone na wolnym ogniuPrzygotowanie

:

  1. Przepis na pieczenie żeberek w piekarniku rozpocznij od naniesienia pędzlem. Żeberka umyć, usunąć z nich wilgoć. Usuń błonę jak w przepisie powyżej (oderwij błonę nożem, pociągnij za krawędź, przeciągnij rękoma aż do końca), używając ręcznika, aby polędwica się nie przesuwała.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 135 stopni.
  3. Żeberka doprawiamy z obu stron dużą ilością soli i pieprzu i nacieramy przyprawami.
  4. Następnie umieść mięso stroną do góry w dużej formie lub na blasze do pieczenia. Może być konieczne przecięcie żeberek na pół, aby się zmieściły.
  5. Przykryj blachę folią i piecz, aż mięso zacznie odchodzić od żeberek. Żeberka wieprzowe pieczone w piekarniku powinny piec się od 3 do 4 godzin zgodnie z przepisem.
  6. Podczas gdy żeberka się pieką, przygotuj sos barbecue. Podgrzej oliwę z oliwek w rondlu na średnim ogniu.
  7. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodaj do oleju i smaż do miękkości i półprzezroczystości, 5 do 8 minut.
  8. Dodaj kminek i gotuj przez kolejne 30 sekund.
  9. Dodaj ketchup, ostry sos chilli, cukier i ocet jabłkowy.
  10. Wymieszać, posolić i gotować jeszcze około 2 minuty.
  11. Wyłączyć ogień, pozostawić do czasu użycia.
  12. Przed pieczeniem pysznych żeberek wieprzowych w piekarniku z sosem, wyjmij je po określonym czasie.
  13. Postawić piekarnik na grillu.
  14. Zdejmij folię i posmaruj obie strony żeberek obficie sosem barbecue.
  15. Umieścić na grillu na 5 minut.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułeczki z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu