Zupa cebulowa: klasyczne przepisy

Zima to idealny czas na kulinarne eksperymenty. W końcu organizm dosłownie potrzebuje gorących posiłków. Tak miło jest zjeść miskę gorącej, aromatycznej zupy, kiedy na dworze jest mróz i śnieżyca.

Wielki opcja był cebulową polewką, klasyczny przepis dla który zawiera cebule, wołowego rosołu i chleb. Z czasem przepis uległ znacznym modyfikacjom, ale nadal jest dość prosty i bardzo smaczny.Nawet dorośli i dzieci, którzy nie znoszą cebuli, pokochają to danie i będą prosić o więcej. Zupa zajęłaby również honorowe miejsce na świątecznym stole. Jest tak aromatyczny, że od razu rozbudza apetyt. Nawet dla początkującego kucharza nie jest to trudne do wykonania, nie zajmuje dużo czasu, ale będziesz miał dużo zabawy i pozytywnych emocji.

Gotowanie zupy cebulowej: przepisy ze zdjęciami

"Ponadczasowyklasyczny".

Ten klasyczny przepis nie wymaga wiele czasu na przygotowanie. Smakuje bogato, a cebula i ser dobrze się komponują. Jest na tyle sycące, że może stanowić doskonały obiad lub kolację.

Składniki do dania

  • Cebula - 2,5 główki;
  • Cebula biała - 2 główki;
  • Pory - jedna trzecia łodygi;
  • Mocny rosół wołowy - 550 ml;
  • Białe wino stołowe - 140 mililitrów;
  • Masło - 60 mililitrów;
  • Oliwa z oliwek - 70 mililitrów;
  • Ser twardy - 200 gr;
  • Bagietka - 1 szt.
Przepis na zupę cebulową "Ponadczasowa Klasyka" krok po kroku

Kolejność gotowania:

  1. Do zimnej wody włożyć kawałek wołowiny, jedną marchewkę i główkę cebuli. Ugotować mocny wywar. Możesz pominąć ten krok, jeśli masz już bulion wołowy.
  2. Wszystkie cebule pokroić w drobną kostkę.
  3. Bagietkę pokroić na kromki. Posmaruj każdy plasterek z obu stron oliwą z oliwek i piecz w piekarniku do uzyskania złotego koloru.
  4. Roztopić masło w dużym rondlu i dodać oliwę z oliwek.
  5. Na rozgrzany olej dodajemy posiekaną cebulę.
  6. Smażyć przez 15-20 minut na średnim ogniu, często mieszając.
  7. Po 20 minutach dodajemy do cebuli wino.
  8. Gotować mieszaninę przez 20 minut.
  9. Na patelnię z cebulą wlej bulion wołowy i gotuj przez 35-40 minut.
  10. Doprawić do smaku solą i przyprawami.
  11. Podawać zupę w naczyniu do serwowania. Zupę wlewamy do miski, na wierzchu kładziemy 2-3 kromki podsmażonego chleba i posypujemy serem. Podgrzewaj porcję w piekarniku przez 4-5 minut, aby ser się roztopił.

Aromat tego dania jest oszałamiający. Pobudza apetyt i ładnie prezentuje się na świątecznym stole.

"Cebula Plenty

Danie to jest bogate w witaminy, wzmocni osłabiony mrozem układ odpornościowy, a także podniesie na duchu. To tak, jakby rozgrzewał Cię od środka i otulał ciepłym smakiem.

Składniki do przygotowania:

  • Cebula - 5 główek;
  • Rosół z kurczaka - 1500 ml;
  • Białe wytrawne wino - 200 mililitrów;
  • Masło - 55 gr;
  • Mąka pszenna - 25 gramów;
  • Cukier - 5 gramów;
  • Ser twardy (najlepiej szwajcarski) - 170 gramów;
  • Sól i pieprz - szczypta;
  • Bagietka - 1 szt.
Zupa cebulowa obfitości Przepis

Kolejność gotowania:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub półplasterki.
  2. Roztopić masło na grubej patelni.
  3. Wsypać cebulę na patelnię.
  4. Smażyć je na wolnym, delikatnym ogniu przez 35-40 minut. Cebula powinna stać się złocista i mieć słodki, karmelowy aromat. Ciągle mieszać, aby nie przywierały.
  5. Gdy cebula się zeszkli, dodaj wino i dobrze wymieszaj. Dusić mieszaninę przez kolejne 30 minut.
  6. Na osobnej patelni podsmaż mąkę. Powinien mieć lekko złoty kolor.
  7. Wymieszaj wino i cebulę z mąką. Wymieszać do połączenia.
  8. Dodać również cukier.
  9. Dodaj cebulę do rondla z bulionem.
  10. Gotować przez 40 minut na małym ogniu.
  11. Podczas gdy zupa się gotuje, pokroić cebulę w plastry i ułożyć na blasze do pieczenia.
  12. Obficie posypać chleb tartym serem.
  13. Zapiekać w piekarniku przez 8 minut, aż ser się zrumieni.
  14. Danie podawać w głębokich talerzach z pływającą w nim usmażoną skórką chleba i sera.

Grzanka będzie stopniowo pęcznieć i nasiąkać smakiem zupy. To robi dla obfitej, rozgrzewającej i aromatycznej zupy.

"Bogactwo smaku"

Auchan

Obfita zupa, która harmonijnie łączy w sobie wiele ulubionych składników: cebulę, ser i grzyby. Jego aromat roznosi się po całym mieszkaniu, zachęcając do wejścia do kuchni i sprawdzenia, co tak pięknie pachnie.

Składniki potrzebne do gotowania:

  • rosół z kurczaka - 1 500 mililitrów;
  • cebula - 4 główki
  • ziemniaki - 6 szt;
  • serek topiony - 5 szt;
  • Świeże grzyby - 200 gramów.
Przepis na zupę cebulową z grzybami krok po kroku: zdjęcie

Kolejność gotowania:

  1. Obierz warzywa: usuń łupiny z cebuli i skórkę z ziemniaka.
  2. Włóż warzywa do 1,5 litra bulionu.
  3. Gotować przez 30 minut na małym ogniu.
  4. Dodaj grzyby do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
  5. Kiedy ziemniaki i cebula są ugotowane, użyj blendera, aby zmiksować masę bezpośrednio w garnku.
  6. Drobno posiekać serek topiony i dodać do zupy z puree ziemniaczanego.
  7. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  8. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.

Pieczarki i ser otwierają smak cebuli i prezentują produkt z zupełnie nowej perspektywy. To danie zadziwi każdego, kto go spróbuje.

"Cheese Joy

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak dobrze komponują się ser i cebula. To właśnie to połączenie wydobywa pełnię smaku i aromatu składników.

Składniki do dania

  • Ser twardy - 200 gr;
  • Rosół z kurczaka - 550 ml;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Cebula - 3 główki;
  • Mąka pszenna - 25 gramów;
  • Chleb biały - 5 kromek.
Gotowanie zupy cebulowej z serem

Kolejność przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w krążki.
  2. Smażyć na małym ogniu do uzyskania złotego koloru.
  3. Dodać czosnek.
  4. Podsmażać jeszcze przez 2 minuty.
  5. Dodać mąkę pszenną.
  6. Do bulionu wsypać podsmażoną cebulę i czosnek.
  7. Gotować mieszaninę przez 20 minut.
  8. Dodać do zupy pokrojony ser i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
  9. Z chleba zrobić grzanki.
  10. Zupę podawać z grzankami. Dodaj grzanki do zupy lub podawaj osobno.

Ta rozgrzewająca zupa jest obfita, ale lekka. Jest sycący, ale nie pozostawia ciężkiego brzucha. Zarówno dorośli jak i dzieci będą zadowoleni.

"Rewolucyjny"

W 1913 roku we Francji ukazała się książka kucharska, w której znalazł się ten przepis. Delikatny, kremowy smak zaskoczy każdego smakosza. Danie jest obfite, nawet mała porcja wystarczy, aby się nasycić.

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • Cebula - 2 główki;
  • Mleko - 1500 ml;
  • Woda - 500 ml;
  • Ser Gruyere - 200 gr;
  • Sól - 5-7 gramów;
  • Bagietka - 1 szt.

    Gotowanie zupy cebulowej z mlekiem i serem

Sekwencja przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na małym ogniu.
  2. Zmieszaj wodę i mleko w dużym rondlu.
  3. Kiedy cebula się skarmelizuje i nabierze złotego koloru, dodaj ją do mleka.
  4. Gotuj mieszaninę przez 10-15 minut na małym ogniu.
  5. Podczas gdy zupa się gotuje, przygotuj się do podania: włóż kilka kromek bagietki do głębokiego naczynia i posyp serem.
  6. Wlać zupę do przygotowanego talerza z chlebem i serem.

Jest to jeden z najstarszych przepisów, który przetrwał do dziś. ten nieskazitelnie delikatny, kremowy smak, miękki chleb i posmak sera nikogo nie pozostawi obojętnym.

"Wiosenna radość"

Niesamowite połączenie brokułów i cebuli jest nie do opisania. Wspaniale wzmacnia system odpornościowy i jest zalecana w okresie choroby.

Składniki do przepisu:

  • cebula - 5 główek;
  • brokuły - 150 gramów;
  • woda - 1800 ml;
  • oliwa z oliwek - 20 mililitrów;
  • sól - 5-7 gramów;
  • Makaron z pszenicy durum - 120 gramów;
  • zielona cebula - 1 mały pęczek;
  • pory - jedna trzecia łodygi
  • Bułka tarta żytnia - 100 gr.
Zupa cebulowa z brokułami: przepis kulinarny

Kolejność gotowania:

  1. Wstawić garnek z wodą i doprowadzić do wrzenia.
  2. Posolić wodę.
  3. Cebulę obrać i przekroić na pół.
  4. Do gotującej się wody dodać cebulę.
  5. Gotować przez co najmniej 30 minut. Pozwól cebuli zmięknąć.
  6. Wyjąć z bulionu miękką cebulę i dodać w zamian brokuły.
  7. Dodaj do bulionu odrobinę oliwy z oliwek.
  8. Gotuj przez kolejne 25 minut, aby doprowadzić brokuły do wrzenia.
  9. Wyjmij brokuły z bulionu.
  10. Ugotować na purée cebulę i brokuły.
  11. Do bulionu włożyć tłuczone ziemniaki i makaron pszenny.
  12. Gotuj zupę przez 10 do 15 minut, aż makaron będzie ugotowany.
  13. Drobno posiekać zieloną cebulkę i por.
  14. Danie podawać z grzankami żytnimi i cebulą.

Mieszanka brokułów i cebuli to prawdziwa bomba witaminowa na odporność. Jest orzeźwiający i doskonale sycący.

"Francuska obfitość".

Kiedyś uważano, że jest to danie tylko dla biednych ludzi. Dopiero z czasem stał się dumą modnych restauracji. Klasyczny "rustykalny" przepis jest łatwy w przygotowaniu, ale trzeba być niezwykle uważnym i ostrożnym podczas jego wykonywania.

Gotowanie zupy cebulowej z mięsem mielonym

Składniki do przygotowania:

  • ugotowany bulion z kurczaka - 550 mililitrów;
  • mleko - 450 mililitrów;
  • mąka pszenna - 50 gr;
  • mielony filet z kurczaka - 350 gr;
  • ser twardy - 100 gramów;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • cebula - 3 szt;
  • sól - 7 gramów;
  • kwaśna śmietana - 100 gramów;
  • masło - 50 gramów;
  • żółtka z kurczaka - 2 szt;
  • biały chleb.

Kolejność gotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Na głębokiej patelni z grubym dnem roztopić 25 gramów masła.
  3. Podsmaż w nim cebulę, aż stanie się złocista i skarmelizowana. Zajmie to od 7 do 10 minut.
  4. Do cebuli dodać mięso mielone i wymieszać.
  5. Smażyć masę przez 5 minut.
  6. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać.
  7. Posolić i doprawić pieprzem lub innymi dowolnymi przyprawami.
  8. Dodaj do garnka bulion, mleko i kwaśną śmietanę.
  9. Gotuj mieszaninę na średnim ogniu przez 15-20 minut.
  10. Pokrój chleb na średnie kromki.
  11. Zetrzeć ser na grubej tarce.
  12. Surowe żółtka wymieszać z tartym serem.
  13. Na kromkach chleba rozsmarować masę serowo-jajeczną.
  14. Podpiecz kromki chleba w piekarniku, aż będą złociste i chrupiące.
  15. Do głębokich miseczek wkładamy serowe grzanki i każdą porcję zalewamy gorącą zupą.

Zalety zupy cebulowej

Cebula zawiera wiele pożytecznych witamin i minerałów: A, E, C, całą grupę witamin B, PP, a także cynk, mangan, żelazo, sód, jod i inne. Produkt ten jest nieoceniony, ponieważ zawiera lwią część przeciwutleniaczy i ma właściwości antybakteryjne, obniża ciśnienie krwi, zabija grzyby, a nawet działa jako środek przeciwrobaczy! Cebula przyspiesza metabolizm i jest nieoceniona przy odchudzaniu.

Przepis ten był szczególnie popularny we Francji już 4 wieki temu. Uwielbiali go zarówno biedni, jak i bogaci Francuzi, dlatego mogli go jeść niemal codziennie.

Przepisy krok po kroku na zupę cebulową

Istnieje ponad 400 odmian cebuli i każda z nich jest zdecydowanie zdrowa. Kiedyś uważano je za produkt nieustraszoności i odwagi. Legenda głosi, że greccy wojownicy spożywali je przed bitwą. Produkt ten usuwa "szkodliwy" cholesterol, zapobiegając w ten sposób chorobom serca i otyłości. Ale nie przesadzaj z tym, jeśli nie jesteś zbyt aktywny w ciągu dnia. Cebula jest bogata w węglowodany.

Zupa cebulowa długo była uważana za jedną z najbardziej skutecznych metod leczenia bólów głowy, kaca i przeziębień. Jest często podawana w klubach nocnych w Europie, aby zmęczeni imprezowicze mogli szybko dojść do siebie.

Powinien być przygotowany w sposób odpowiedzialny. Cebulę należy gotować ostrożnie, aby stwardniała, ale się nie przypaliła. To właśnie wtedy zaskoczy Cię bogaty smak i aromat. Ważne jest, aby wypróbować co najmniej kilka przepisów i wybrać swój ulubiony. To danie stanie się koronną zupą każdej gospodyni domowej. Można go modyfikować i uzupełniać. Znając przepis na zupę cebulową, nie ma wątpliwości, jak karmić dziecko cebulą.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu