Zupa cebulowa: przepis kulinarny

Auchan

Będąc we Francji, koniecznie zamówcie zupę cebulową w lokalnej restauracji. Szefowie kuchni trzymają przepis na to danie w tajemnicy. Każdy z nich ma swój własny pikantny składnik, który dodaje niepowtarzalny smak do gotowego dania. Ten klasyczny przepis jest uznawany za znak rozpoznawczy francuskiej sceny kulinarnej. Zanim wyruszysz na podbój Pól Elizejskich, spróbuj w domu opanować przepis na klasyczną francuską zupę cebulową. Jeśli zastosujesz się do prostego przewodnika po przepisach, będziesz miał własnoręcznie przygotowany posiłek o jakości restauracyjnej.

Zupa cebulowa: tradycyjny przepis

Bez ziemniaków, bez marchewki i innych składników. Cebulowa polewka długo rozważał biednego człowieka podstawową karmę ponieważ swój bardzo ograniczeni składniki. Ale jak inne podobne potrawy (pizza, makaron flotsky, i tak dalej), szybko został uzupełniony i ulepszony. Później stał się on popularny na całym świecie. Zupa cebulowa przeszła wiele zmian zanim weszła do menu najlepszych restauracji we Francji i na całym świecie. Przepis na klasyczną, ostateczną wersję podajemy do Państwa wiadomości.

Przygotuj się:

  • 1,80 kg cebuli;
  • 120 ml. Calvadosu lub sherry;
  • 60g roztopionego lub całego masła;
  • 4,8-5 litrów ciepłego wywaru z kurczaka lub białej wołowiny;
  • 1 opakowanie przypraw saszetka d'epis (4 gałązki pietruszki, 1 gałązka suszonego tymianku lub 1 łyżka suszonego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1-2 ząbki czosnku);
  • Sól do smaku.
Zupa cebulowa: tradycyjny przepisJak

gotować:

  1. Cebulę obrać, umyć, pokroić w cienkie krążki.
  2. Przygotować rondel na zupę. Użyj wąskiej, ale wysokiej donicy. Z podanych produktów powinno powstać około 3,8 litra zupy. Jeśli potrzebujesz przygotować mniej, zmniejsz skład proporcjonalnie do francuskiej zupy cebulowej. W przepisie podany jest gotowy bulion. Jeśli nie ma gotowego bulionu, zróbcie rosół z zestawu do zupy z kości mięsa kurczaka lub wołowiny.
  3. Włóż masło do rondla i lekko je rozpuść, nie doprowadzając do wrzenia. Podsmażyć cebulę na maśle, mieszając od czasu do czasu. Ważne jest, aby nie przypalić cebuli, w przeciwnym razie zepsuje to jej smak. Optymalnie jest gotować na parze do uzyskania złotego koloru.
  4. Po 25-30 minutach pracy na małym ogniu, wlewamy Calvados i mieszamy, aby zebrać kawałki, które przywarły do dna patelni podczas smażenia.
  5. Gotować płyn do uzyskania gęstego syropu.
  6. Dodaj bulion do zupy cebulowej. Przepis jest prosty i nie zawiera wielu składników.
  7. Delikatnie wymieszać, doprawić solą.
  8. Uformować saszetkę z przyprawami d'epis. Często jest to woreczek z gazy, do którego wkłada się przyprawy, a następnie przewiązuje się go nitką. Zanurz opakowanie z przyprawami w bulionie. Gotować aż do uzyskania pełnego aromatu, około 35 minut.
  9. Zupę można podawać od razu lub schłodzić i przechowywać w lodówce do późniejszego wykorzystania.
  10. Dla "dokończenia" i przed podaniem, przynieść zupę cebulową przepis klasyczny francuski z fotografiami do wrzenia podawać w ogrzanych głębokich miseczkach lub filiżankach.

Zupa cebulowa puree gratinis

Ten przepis łączy dwa popularne sposoby robienia zupy cebulowej. Dla miłośników przecieranej konsystencji idealna będzie zupa jednorodna. Powstaje poprzez zmielenie cebuli na purée. W niektórych klasycznych przepisach, puree z cebuli

jest rozsmarowywany na grzankach. Dla pikantnego smaku i większej sytości, przy podawaniu francuskiej zupy cebulowej dodaje się grzanki posypane tartym serem. Klasyczny przepis ze zdjęciami z tym dodatkiem okazuje się obfity, aromatyczny i bardzo smaczny.

Przygotuj się:

  • 3 duże cebule;
  • 1 litr bulionu;
  • 1,5 łyżki mąki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 50g. masła;
  • 50 gr. sherry;
  • 1 bukiet przypraw;
  • ½ bagietki;
  • 200g sera szwajcarskiego.
Zupa cebulowa puree gratinisJak

gotować:

  1. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półpierścienie.
  2. W nieprzywierającym rondlu podsmaż masło.
  3. Roztopić masło, dodać cebulę, mieszając smażyć na małym ogniu.
  4. Po 5-10 minutach dodać sherry, wymieszać.
  5. Po 15-20 minutach dodajemy mąkę i drobno posiekany czosnek.
  6. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu. Regularnie mieszaj zawartość, aby wyszła smaczna zupa cebulowa. Klasyczny przepis ze zdjęciem zupy z tłuczonych ziemniaków wygląda bardzo apetycznie. Aby uzyskać taki sam, ważne jest, aby cebula na tym etapie zmiękła, ale nie rozgotowała się.
  7. Przełóż zawartość patelni do blendera. Posiekać na purée. Włożyć z powrotem na patelnię.
  8. Podgrzej bulion z kurczaka lub wołowiny i dodaj do podsmażonej cebuli.
  9. Doprawić solą i dodać szczyptę przypraw.
  10. Gotuj wszystkie składniki razem przez około 30 minut na małym ogniu.
  11. Podczas gdy zupa się gotuje, przygotować grzanki w zupie cebulowej francuskiej. Przepis ze zdjęciami jest bardzo prosty: bagietkę kroimy na kromki, posypujemy obficie startym serem. Optymalnie, na jedną porcję powinno przypadać około 30 g sera.
  12. Zapiekać grzanki i ser w nagrzanym piekarniku przez około 5 minut.
  13. Gotową zupę podawaj w głębokiej misce. Każdą porcję udekorować grzankami.

Zupa cebulowa w stylu meksykańskim

Powszechna popularność delikatnej zupy cebulowej wyszła daleko poza granice ojczyzny. W odległych regionach Meksyku, szefowie kuchni udoskonalili smak, aby dostosować go do charakterystycznych upodobań danego obszaru. W efekcie powstała bardzo oryginalna, smaczna i samodzielna pikantna zupa cebulowa. Użyj przepisu ze zdjęciem jako podstawy. Dopasuj ostrość dekoracji do własnych upodobań.

Przygotować się do zupy:

  • 3,4 l bulionu z kurczaka;
  • 1,3 kg całego (lub połówki) kurczaka;
  • 30 ml. oleju słonecznikowego;
  • 300 gr. cebula;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • 140 gr. pomidory;
  • Sól, pieprz mielony.

Przygotować do dekoracji:

  • 1 limonka, pokrojona na kliny;
  • 1 -2 ostre czerwone papryczki chili;
  • 115 gr. tartego sera monterey jack (lub innego);
  • 1 awokado;
  • 2 tortille kukurydziane.
Zupa cebulowa w stylu meksykańskimJak

gotować:

  1. Najpierw wszystko przygotowuje się tak, jak w klasycznym przepisie na zupę cebulową. Przepis na pikantne danie w stylu meksykańskim krok po kroku, zacznij od przygotowania bulionu i kurczaka.
  2. Włóż kurczaka do wywaru i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, aż zmięknie.
  3. Pod koniec czasu wyjąć kurczaka na talerz i odstawić do ostygnięcia.
  4. Rozgrzać olej w kadzi.
  5. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki.
  6. Dodać do rozgrzanego oleju.
  7. Obrać, posiekać czosnek. Dodać do kadzi z cebulą. Smażyć na małym ogniu aż do uzyskania złotego koloru, tak jak w przepisie na zupę cebulową. Dzięki zdjęciom przedstawiającym gotowanie krok po kroku, łatwo doprowadzisz się do optymalnego stanu.
  8. Podczas gdy cebula się gotuje, sparzyć pomidory wrzątkiem. Obrać i usunąć nasiona, miąższ pokroić na 4 części.
  9. Umieść pulpę pomidorową i duszoną cebulę w misie blendera. Rozetrzeć je na purée.
  10. Wlać powstałą mieszaninę do garnka z zupą i gotować na wrzącym ogniu przez 5 minut.
  11. Dodać przecedzony przez drobne sito wywar z kurczaka i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
  12. Dopasować ilość soli i pieprzu.
  13. Podczas gdy zupa się gotuje, przygotuj dodatek do zupy cebulowej. Nie będziesz potrzebował przepisu krok po kroku, ponieważ jest on łatwy do przygotowania.
  14. Papryczki chili upiecz w piekarniku lub pod brojlerem (możesz to zrobić w salamandrze).
  15. Usunąć nasiona i łodygi i pokroić w drobną kostkę.
  16. Pokrojone w julienne placki tortilli dobrze upiec w piekarniku w temperaturze 177°C. Wytrzeć ręcznikiem papierowym i zachować do późniejszego wykorzystania.
  17. Doprowadzić zupę do wrzenia przed podaniem. Podawać w ogrzanych talerzach lub filiżankach.
  18. Poszczególne porcje udekorować kostkami awokado, czerwoną ostrą papryką, chipsami z tortilli, cząstkami limonki, serem i mięsem kurczaka. Dekorację można również podawać w naczyniach lub talerzach razem z zupą.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można ugotować na obiad szybko i smacznie

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu