Zupa grzybowa z serkiem topionym

Sezon grzybowy, który rozpoczyna się pod koniec lata i trwa przez większą część jesieni, to wspaniały czas i okazja, by rozpieszczać rodzinę i gości pyszną zupą grzybową.

Zupa grzybowa z serem topionym od dawna jest klasyką smaku, grzyby i ser świetnie się komponują, a zupa z takimi składnikami ma niezwykle apetyczny aromat i już sam zapach potrafi zgromadzić przy stole całą rodzinę.

Grzyby tworzą bogaty i gęsty bulion, ponieważ zawierają dużo białka, podobnie jak mięso. Współczesne gospodynie domowe najczęściej używają jednego rodzaju grzybów do zup. To są grzyby.

Jednak najsmaczniejszą zupę grzybową z serem topionym otrzymamy z grzybów wyhodowanych i zebranych bezpośrednio w lesie. Mogą to być prawdziwki, borowiki, szafranowe kapelusze mleczne, kurki lub rusałki. Najważniejsze jest, aby być pewnym jakości i nazwy grzybów.

Serka topionego można również użyć absolutnie każdego, co można znaleźć w lodówce, najważniejsze, że miał możliwość rozpuszczenia się w gorącej wodzie. Cechą tą charakteryzują się sery średniej i wysokiej kategorii cenowej.

Zupa grzybowa z kremowym serem

Przed Wami najprostsza wersja zrobienia zupy grzybowej puree, niemniej jednak będzie to wspaniały obiad lub kolacja dla całej rodziny.

Będziesz potrzebować:

    Grzyby - 0,5 kg; Cebula - 1 szt; Marchew - 1 szt; Woda - 2 l; Serek śmietankowy - 200 gr; Zielenina - 100 g; Olej słonecznikowy - 2-3 łyżki; Sól i przyprawy - według upodobań smakowych.

Przygotowanie:

    Oczyścić warzywa. Cebulę pokroić w półkrążki, a marchew zetrzeć na grubej tarce. Rozgrzać patelnię, dodać olej i rozgrzać go. Smażyć warzywa na małym ogniu do miękkości. Obrać grzyby, usunąć skórkę, przyciąć trzon. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Dodać na patelnię z warzywami i dusić przez 15 minut. Grzyby puszczą płyn, w którym będą się dusić. Kiedy cały płyn odparuje, zrumienić grzyby ze wszystkich stron, mieszając zawartość patelni łopatką. Wyłączyć palnik i przełożyć pieczeń do miski blendera. Ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji puree. Do garnka, w którym zamierzamy ugotować zupę, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zetrzeć ser na grubej tarce. Dodajemy pokrojone w blenderze dania gotowe i delikatnie dodajemy ser, mieszając jednocześnie w garnku. Zupę gotować przez około pół godziny. Pod koniec tego czasu dodaj do zupy swoje ulubione przyprawy i posiekane zioła. Przykryć i pozostawić zupę na 5-10 minut. Zupę podawać na gorąco. Porcje zupy byłyby świetne z grzankami lub grzankami.

Zupa grzybowa z kurczakiem i serem topionym

Mięsny bulion, mięso i grzyby sprawiają, że zupa jest bardzo sycącym i pełnowartościowym posiłkiem o bogatym smaku grzybów i mięsa domowego kurczaka. Jest prosty w przygotowaniu, a efektem jest dość nietypowa alternatywa dla codziennych zup. W przepisie zostaną użyte pieczarki.

Do przygotowania takiej zupy będziesz potrzebować:

    Pieczarki - 250 g; Tuszka z kurczaka - 1 szt; Pierś z kurczaka - 1 szt; Cebula - 1 szt; Olej słonecznikowy - 2 łyżki; Serek topiony - 150 g; Zielenina - 100 g; Sól i przyprawy - według smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

    Najpierw przygotuj bulion z kurczaka. W tym celu należy napełnić tuszę i pierś zimną wodą pitną. Przed momentem zagotowania ważne jest, aby usunąć z powierzchni wody wszystkie powstałe białe płatki. Wygodnie będzie to zrobić za pomocą skimmera lub łyżki. Im bardziej zadbasz o ten proces, tym bardziej przejrzysta będzie Twoja zupa. Po zagotowaniu, gotować bulion jeszcze przez 30-40 minut. Następnie wyjmujemy tuszkę (nie będzie nam już potrzebna), a mięso kroimy na porcje i wrzucamy z powrotem do rosołu. Dodaj do bulionu sól i przyprawy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę do zapiekania. Pieczarki obrać i wypestkować. Następnie przekroić na pół, położyć połowę pieczarki przeciętą stroną do dołu na desce do krojenia i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Tak samo postąpić z wszystkimi grzybami. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podgrzewamy. Podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy do niej pokrojone grzyby. Grzyby puszczą płyn, w którym będą się dusić. Proces ten potrwa około 10 minut. Do bulionu dodać wywar. Ser zetrzeć na grubej tarce i również wrzucić do garnka z gotującą się zupą. Wymieszaj. Zieleninę umyć i drobno pokroić. Można użyć mrożonych ziół w postaci posiekanej. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, następnie wyłączyć palnik i odstawić zupę na 15 minut.

Podawać na gorąco. Do zupy świetnie pasują grzanki natarte czosnkiem.

Pieczarkowa patelnia z serem topionym i kremowym sosem

Zupa przygotowana według tego przepisu, staje się delikatna i pożywna i jest idealna jako obfity obiad dla całej rodziny. Najważniejsze jest, aby wybrać świeże i wysokiej jakości składniki i wyraźnie przestrzegać instrukcji krok po kroku w przepisie. Idealnym wyborem do przygotowania takiej zupy będą białe, świeże grzyby.

Będziesz potrzebować:

    Pieczarki - 400 g; Ziemniaki - 4 szt; Cebula - 1 szt; Marchew - 1 szt; 20% śmietany - 1 filiżanka; Serek śmietankowy - 1 szt; Zielenina - 100 gr; Mąka - 2 łyżki; Olej słonecznikowy - do smażenia; Sól i przyprawy - według upodobań smakowych.

Przygotowanie:

    Grzyby umyć i oczyścić, usunąć zepsute i wątpliwe. Pokrój grzyby na małe kawałki i włóż je do miski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchew opłukać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni o grubych ściankach rozgrzać olej słonecznikowy. Wrzucić do niego cebulę i smażyć aż będzie przezroczysta. Następnie dodajemy grzyby i gotujemy przez 10 minut. Dodać marchew, odrobinę wody i mąkę, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Mąkę dodaje się, aby nadać zupie gęstszą konsystencję. Doprowadź oczyszczoną wodę do wrzenia w garnku, w którym planujesz ugotować zupę. Obrane ziemniaki kroimy w równą kostkę. Dodać do gotującej się wody w garnku. Dodajemy podsmażone ziemniaki z patelni i dusimy na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie dodajemy sól i przyprawy. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodawać do zupy po trochu, mieszając w trakcie dodawania. Ser rozpuści się w gorącym płynie. Do garnka dodajemy śmietanę. Zmniejszyć ogień do minimum. Otwórz pokrywę, aby zapobiec zagotowaniu się płynu po dodaniu śmietany. Umyć i drobno posiekać zioła. Dodać do zupy. Wyłączyć ogień i nałożyć pokrywkę. Pozostawić zupę do zaparzenia na 10 minut i podawać.

Zupa rybna z pieczarkami i serkiem topionym

Będziesz potrzebować:

    Filet z morszczuka - 500 gr; Cytryna - 0,5 szt; Cebula - 1 szt; Marchew - 1 szt; Pieczarki - 250 gr; Serek topiony - 1 szt; Liść laurowy - 1 szt; Koperek - 70 gr; Woda oczyszczona - 3 litry; Sól i przyprawy - według upodobań smakowych.

Przygotowanie:

    Do garnka włożyć oczyszczone z ości filety morszczuka i zalać zimną wodą tak, aby płyn całkowicie przykrył ryby. Dodaj liść laurowy, sól i przyprawy. Przybliżona objętość wody wynosi 3 litry. Zanim ciecz się zagotuje, spróbuj usunąć całą pianę, która utworzy się na powierzchni wody. Dzięki temu Twoja zupa będzie czysta i klarowna. Podczas gdy bulion rybny się gotuje, przygotuj warzywa. Marchewki obieramy i myjemy, a następnie kroimy w cienkie krążki lub półkrążki o grubości ok. 1-1,5 cm. Cebulę obrać i drobno posiekać jak w przypadku pieczeni. Kiedy bulion rybny zacznie wrzeć, włożyć do niego marchewki i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i rozgrzać go. Podsmaż cebulę, aż stanie się półprzezroczysta, a następnie dodaj grzyby na patelnię. Wymieszać. Dusimy cebulę i grzyby przez 10 minut. Ugotowaną w bulionie rybę pokroić na kawałki i wrzucić z powrotem na patelnię. Dodaj zawartość patelni do rondla. Wymieszać na patelni. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodawać do zupy, mieszając małymi porcjami. Ser szybko rozpuści się w gorącym płynie. Pod koniec gotowania zupy dodać drobno posiekany koperek. Wyciśnij sok z połowy cytryny i powoli dodawaj do zupy do smaku. Nie dodawaj zbyt dużo cytryny, ponieważ ma ona tendencję do uwydatniania mdłego smaku ryby.

Zupę podawać na gorąco z łyżką kwaśnej śmietany i bułką tartą.

Możesz również polubić:

Pyszne przepisy na mięso: szybko i łatwo

Jak własnoręcznie ozdobić jajka na Wielkanoc

Pyszne i oryginalne przepisy wielkanocne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj pysznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Auchan