Zupa karcho: przepisy kulinarne

Auchan

Zupy są popularnym daniem w Gruzji. Przygotowuje się je gęste, obfite, z mięsem, warzywami lub nabiałem. Prawie wszystkie pierwsze dania przygotowuje się bez ziemniaków, ale polewa się je sosem mącznym lub surowymi jajkami jako zagęszczaczem. Kwaśne składniki, takie jak maczoni, soki owocowe lub ocet winny są dodawane, aby nadać gruzińskim zupom szczególny smak. Jednym z najbardziej popularnych gruzińskich przepisów jest zupa kharcho. Przepis na niego przygotowuje się z wołowiny lub żeberek. Połączenie słodkawego bulionu wołowego i naturalnej kwaskowatości tklapi (grubo przetartych śliwek wiśniowych) z ostrymi ziołami i lekko cierpkim smakiem orzechów tworzy typowy smak i posmak zupy kharcho. Po ugotowaniu danie posypuje się kolendrą, czosnkiem, kolendrą i bazylią.

Klasyczna wersja przepisu

Ci, którzy mieli okazję usiąść na świeżym powietrzu przy stole gościnnych gospodarzy i cieszyć się ogromną miskę kharcho, przepis tego pysznego dania będzie pamiętany przez wiele lat. Co ciekawe, nawet w samej Gruzji toczy się gorąca debata na temat niektórych składników, które są kluczowe w procesie gotowania. Wynika to raczej z lokalnych tradycji, wartości rodzinnych i przyzwyczajeń.

Ale wszystkie różnice zdań zgadzają się, że zupa kharcho to przepis na obfite, mięsiste ryżowe pierwsze danie. Choć danie to pochodzi z Gruzji, to podobnie jak wiele innych gruzińskich potraw, rozpowszechniło się w całym byłym Związku Radzieckim.

Zestaw produktów:

  • 600 gr. miazgi wołowej lub żeberek;
  • 100 gr. ryżu;
  • 2-3 marchewki;
  • 2/3 filiżanki jąder orzechów włoskich;
  • 2-3 cebule;
  • 2 korzenie pietruszki;
  • 1 mały ząbek czosnku;
  • 1 pęczek kolendry;
  • 2 pęczki bazylii;
  • 1 łyżka suneli hoplity;
  • Alycha lub sos śliwkowy (tklapi lub tkemali) do smaku;
  • ½ łyżeczki nasion kolendry;
  • Pieprz, pieprz, pieprz angielski, sól;
  • Olej słonecznikowy.
Klasyczna wersja przepisuPrzygotować

:

  1. Mięso opłukać, pokroić na kawałki do zupy kharcho. Klasyczny przepis ze zdjęciami może się różnić, ale to jest najbliższa wersja.
  2. Proces gotowania mięsa jest standardowy: doprowadzić do wrzenia, usuwając hałas w procesie, zmniejszyć ogień, gotować na delikatnym bulgotanie. Należy pamiętać, że do rosołu nie wolno dodawać zimnej wody, dlatego jednorazowo należy użyć garnka o pojemności 3 litrów. Aby uzyskać intensywny smak, należy dusić mięso przez co najmniej 1,5 godziny. Ten czas można wykorzystać na przygotowanie reszty składników.
  3. Ryż należy kilkakrotnie umyć.
  4. Posiekaj orzechy nożem i włóż do miski.
  5. Marchewkę, cebulę, korzeń pietruszki na zupę kharcho klasyczny przepis obrać, umyć. Drobno posiekaj wyżej wymienione produkty.
  6. Rozgrzać patelnię z 1-2 łyżkami oleju, podsmażyć, lekko poddusić warzywa.
  7. Obrać czosnek, umyć ząbki czosnku i zioła.
  8. Zioła posiekać nożem, włożyć do miski. Czosnek drobno posiekać nożem i włożyć do miski.
  9. Po 1,5 godziny rosołu dodajemy do garnka ryż i orzechy włoskie.
  10. Po 5-10 minutach dodajemy ugotowane na parze warzywa, zatoki, miodunkę, ziarna kolendry, mieloną paprykę.
  11. Doprawić solą i doprowadzić do wrzenia.
  12. Dodaj sos na śliwce lub alycha, dostosuj przez kwaśność i zawartość soli twój kharcho. przepis klasyczny krok po kroku prawie gotowy. Pozostaje dodać posiekane zioła i czosnek. Zrób to tuż przed wyłączeniem, upewniając się, że ryż jest gotowy.
  13. Dodać zioła, wyłączyć ogień i przykryć. Odstawić na pół godziny, podawać.

Inna wersja autentycznego preparatu

Kuchnia gruzińska to mistrzowskie połączenie ziół i przypraw, które pozwolą Ci cieszyć się indyjską ostrością i śródziemnomorską delikatnością, z wyjątkowymi i żywymi produktami. To stwierdzenie najlepiej potwierdza zupa kharcho. Klasyczny przepis może różnić się sposobem przyrządzania mięsa. W niektórych regionach jest ona po prostu gotowana. Inni dodają do bulionu duszone mięso, aby wzmocnić smak. Właśnie taki wariant proponujemy dziś przygotować.

Składniki:

  • 450g kości wołowych lub cielęcych;
  • 3l. wody;
  • 800-900 gr. miazgi wołowej;
  • ½ szklanki ryżu;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • Świeża bazylia, koperek, kolendra;
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne;
  • ½ łyżeczki mielonej papryki;
  • 1/3 szklanki sosu tkemali;
  • Sól, posiekany słonecznik do smaku;
  • 1 duża cebula;
  • ½ filiżanki jąder orzecha włoskiego;
  • Lavrushka;
  • Olej słonecznikowy.
Inna wersja autentycznego przepisuPrzygotowanie

:

  1. Przepis na klasyczną zupę kharcho rozpocznijcie od rosołu. Napełnić kości wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać 2-3 gałązki kolendry, kilka ziaren czarnego pieprzu, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu przez co najmniej półtorej godziny.
  2. Rozgrzać patelnię z 1-2 łyżkami oleju słonecznikowego.
  3. Na rozgrzaną patelnię kładziemy pulpety, obsmażamy z obu stron, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. wyłączamy ogień, wyjmujemy na talerz.
  4. Cebulę obrać, posiekać. Smażyć na patelni, na której dusiło się mięso, na złoty kolor.
  5. Po 1,5 godziny przecedzić bulion do nowego garnka, kości i przyprawy nie są już używane w zupie kharcho. Kontynuując przepis ze zdjęciami, przygotuj ryż. Dobrze wypłukać i dodać do wywaru.
  6. Po 5 minutach dodajemy orzechy wraz z cebulą i gulaszem pokrojonym na dogodne wielkości kawałki.
  7. Doprawić solą i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
  8. Następnie dodajemy tkemali, dwa rodzaje papryki, paprykę, hopli suneli. Ostatnia przyprawa musi być pochodzenia gruzińskiego. Zawiera dziką niebieską kozieradkę, płatki nagietka, liść laurowy, czerwony pieprz, bazylię, koper włoski, pietruszkę i kolendrę. Jeśli go nie masz, zrób swój własny odpowiednik w zupie kharcho. Przepis ze zdjęciami jest prosty: użyj mieszanki ½ łyżeczki mielonej kolendry, suszonej bazylii, mielonego kminku, mielonych kwiatów nagietka (lub kurkumy) i dzikiej niebieskiej kozieradki.
  9. Gotuj przez kolejne 10 minut i dodaj posiekane zioła i czosnek. Pozostawić zupę na 5 minut przed podaniem.

Przepis z pomidorami

W niektóre regionach, wołowina kharcho polewka jest obfitym pierwszym daniem wołowina w pomidorowym rosole z zrównoważoną mieszanką przypraw i dużą ilością świeżych ziół. Zamiast tkemali, kwaskowatości dodaje przecier pomidorowy. To jest bardziej dostosowana wersja dla rosyjskiego kulinarnego smaku zupy kharcho. Przepis krok po kroku ze zdjęciami jest przygotowany bez orzechów włoskich, które są często ignorowane przez zwykłe gospodynie domowe.

Zestaw produktów:

  • 1kg. miazgi wołowej;
  • 1 średnia cebula;
  • 2 selery;
  • 2 l. lekkiego bulionu wołowego;
  • 3 łyżeczki soli;
  • 700 gr. pomidory;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka mielonej papryki;
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry;
  • 3 liście laurowe;
  • ½ szklanki ryżu;
  • sok z ½ cytryny;
  • ½ łyżki koperku i pietruszki;
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego.
Przepis z pomidoramiPrzygotowanie

:

  1. Mięso oprószyć solą, zupę kharcho zalać 2 łyżkami oleju. Zacznij przepis od zdjęcia wołowiny krok po kroku. Zakładając, że bulion jest już ugotowany. Jeśli bulion musi być ugotowany, zalej 0,6-0,8 kg kości wodą i gotuj przez półtorej godziny. Następnie przecedzić przez drobne sito, aby oddzielić drobne fragmenty kości.
  2. Na rozgrzaną patelnię kładziemy mięso, obsmażamy z obu stron. Piecz w dwóch partiach, jeśli cały baton nie mieści się na patelni. Grubość również ma znaczenie. Grubszy kawałek mięsa należy przekroić na pół.
  3. Usmażoną z obu stron wołowinę ułożyć na talerzu.
  4. Cebulę i seler obrać, umyć, drobno posiekać według przepisu na kharcho.
  5. Smażyć na oleju pozostałym z wołowiny. Resztę oleju wlewamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Smażyć krótko przez około 5 minut, aż będą miękkie.
  6. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Najłatwiejszym sposobem na usunięcie skórki jest sparzenie ich lub włożenie do wrzącej wody na 1-2 minuty. Skórki można łatwo oddzielić od miąższu.
  7. Dodaj pomidory do cebuli.
  8. Mięso pokroimy na dowolne kawałki i włożymy razem z cebulą i pomidorami. Zalewamy bulionem i dusimy przez 1,5 godziny.
  9. Dodać umyty ryż, sok z cytryny.
  10. Czosnek obieramy i siekamy nożem, dodajemy do kharcho według przepisu ze zdjęć razem z kolendrą i papryką.
  11. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  12. Zdjąć z ognia i dodać posiekane zioła. Przykryć i odstawić na kolejne 10 minut przed podaniem.
  13. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać ze świeżymi ziołami według uznania.

Przepis z miętowym akcentem

Ta zupa wołowa z ryżem, aromatyczną kozieradką i kolendrą, zagęszczona drobno posiekanymi orzechami włoskimi, nie jest niczym nadzwyczajnym. Wiele osób nazywa zupę kharcho ostoją kuchni gruzińskiej. Przepis krok po kroku z fotografiami, tradycyjnie uzyskuje swój pikantny smak z kwaśnego sosu śliwkowego tkemali. Melasa z granatów może być użyta jako zamiennik.

Zestaw produktów:

  • 900 g polędwicy wołowej;
  • ⅓ filiżanki jądra orzecha włoskiego;
  • 3 łyżki oleju roślinnego;
  • 2 duże cebule;
  • 2 marchewki;
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 4 ząbki czosnku;
  • ½ łyżeczki soli;
  • 2 łyżki słodkiej papryki;
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry.
  • 2 łyżki tkemali lub syropu z granatów
  • ½ łyżeczki suszonej mięty.
  • 1 łyżka pomidorów z puszki
  • 2 lt. wywaru z kości wołowych lub warzyw
  • ¼ łyżki białego ryżu długoziarnistego;
  • Świeżo zmielony czarny pieprz;
  • Świeża kolendra i koperek do podania.
Przepis z miętowym akcentemPrzygotuj

:

  1. Wołowinę opłukać, obrać z tłuszczu lub błon i pokroić w kostkę na smaczną zupę kharcho.
  2. W dużym rondlu, w którym będziesz gotować zupę, podgrzej olej na średnim ogniu. Smażyć partiami na całej powierzchni, smażąc każdą z nich przez około 5 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju. Usmażone mięso przełożyć na talerz.
  3. Przygotować warzywa: marchew, czosnek i cebulę obrać, umyć, posiekać.
  4. Umyć ryż i odcedzić, aby odsączyć nadmiar wilgoci.
  5. Pomidory z puszki pokroić w kostkę lub na kawałki.
  6. Orzechy włoskie posiekać w robocie kuchennym na drobno.
  7. Na patelni, na której smażyła się cebula do zupy kharcho, kontynuuj przepis krok po kroku z cebulą i marchewką. Po 5 minutach dodajemy czosnek i trochę soli.
  8. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, 8 do 10 minut.
  9. Dodaj paprykę, kozieradkę, kolendrę, miętę, paprykę i opiekaj, mieszając, aż uwolni się aromat, około 1 minuty.
  10. Dodaj pomidory, tkemali, kawałki wołowiny i bulion. Zwiększyć ogień do średniego i doprowadzić do wrzenia.
  11. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż wołowina będzie bardzo miękka, około 1,5 godziny.
  12. Wymieszać w misce orzechy włoskie, ryż, sól i odpowiednią ilość czarnego pieprzu. Kontynuuj gotowanie pod przykryciem, aż ryż będzie miękki, około 20 minut.
  13. Doprawić do smaku i dodać więcej soli i pieprzu, jeśli chcesz.
  14. Podawać z posiekanymi ziołami.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułeczki z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu