Zupa serowa: przepisy krok po kroku

Wszyscy znamy korzyści płynące z pierwszych posiłków, ale nie zawsze jesteśmy gotowi, aby je zjeść. Jeszcze trudniej jest z dziećmi, które trudno nakłonić do zjedzenia obfitej, ale nudnej zupy. Abyś nie musiał borykać się z tym problemem, przygotuj dla swojej rodziny pyszną zupę serową. Już sam jego aromat sprawi, że każdemu zrobi się burczenie w brzuchu - niezależnie od tego, czy jest się dorosłym, czy dzieckiem.

Istnieje wiele przepisów na zupę serową - jest ona obecna w wielu kuchniach narodowych. W niektórych przypadkach ten produkt mleczny jest głównym składnikiem pierwszego dania, podczas gdy w innych uzupełnia pozostałe składniki. Zrobiliśmy dla ciebie wybór kilku ciekawych przepisów zupy serowej, które na pewno zostaną zapamiętane przez twoich bliskich za ich wyjątkowy smak, niezrównany smak i piękny wygląd.

Zupa cheeseburgerowa

Przepis na ten serowy przysmak dla pierwszaków oparty jest na mielonej wołowinie i dwóch rodzajach sera - śmietankowym i twardym. Ich połączenie, w połączeniu z warzywami, daje wspaniały efekt, który docenią zarówno dorośli, jak i dzieci.

Potrzebne składniki

Potrzebujemy następującego zestawu składników:

  • Mięso mielone (wołowina) - 0,25 kg;
  • Ser twardy - 30 gr;
  • Serek śmietankowy - 3 łyżki stołowe;
  • Ziemniaki (średnie) - 2 szt;
  • Marchew (średnia) - 1 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Kwaśna śmietana (15-20%) - 100 gramów;
  • Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
  • Sól i pieprz - po 2 szczypty.

Jeśli chcesz, możesz również przygotować pęczek ziół (opcjonalnie) - do ostatecznej dekoracji gotowego dania.

Zupa cheeseburgerowa: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Gotowanie zupy cheeseburgerowej trwa nieco ponad 20 minut:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj warzywa. Obrać cebulę i pokroić na małe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę i wkładamy do osobnej miski. Marchew zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cebulą.
  2. Weź rondel (najlepiej z grubym dnem), wlej na dno olej i włóż mieloną wołowinę. Smażyć na średnio-wysokim ogniu przez 6-7 minut.
  3. Kiedy mięso mielone lekko się zrumieni, przełóż je do osobnej miski, a na tej samej patelni wsyp cebulę i marchewkę. Smażyć je przez 2,5-3 minuty.
  4. Następnie do cebuli i marchewki dodamy ziemniaki i pieczone mięso. Do garnka wlewamy wodę tak, aby przykryła wszystkie składniki, a na wierzchu jeszcze trochę.
  5. Posól i popieprz (według własnego gustu) i gotuj przez 14-15 minut.
  6. Podczas gdy zupa się gotuje, zetrzeć twardy ser na tarce o drobnych oczkach. Po kwadransie dodajemy go do garnka. Następnie dodać serek śmietankowy.
  7. Gotować przez dwie minuty, następnie dodać kwaśną śmietanę i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 1-1,5 minuty.

Zieleninę (opcjonalnie) można dodać bezpośrednio do garnka lub wlewając zupę do miseczek. Ta smaczna zupa serowa sprawi, że Twoi bliscy będą szczęśliwi i mało kto przejdzie obok niej obojętnie.

Zupa serowo-brokułowa

Tę bardzo smaczną zupę serową można słusznie nazwać jedną z najzdrowszych zup dla człowieka. Chodzi o brokuły - to warzywo jest po prostu pełne wszelkiego rodzaju witamin i pożytecznych mikroelementów. Fajnie jest móc łączyć w jedzeniu to, co smaczne i zdrowe. W ten sposób save krok po kroku serowa polewka przepis w twój kucharskiej książce i dostaje rezultat jak obrazujący.

Potrzebne składniki

W tym przepisie na pewno będziemy potrzebować:

  • Brokuły (szparagi) - 2,5 szklanki;
  • Starty twardy ser - 2 filiżanki;
  • Bulion (warzywny lub mięsny) - 1,5 szklanki;
  • Cebula - 1 cebula;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Marchew - 1 marchew;
  • Śmietana (30-33%) - pół filiżanki;
  • Sól - ćwierć łyżeczki;
  • Pieprz mielony - 2 szczypty.

Polecamy również przed podaniem udekorować ugotowaną zupę serową ziołami. Najlepiej komponuje się z natką pietruszki.

Zupa brokułowo-serowa: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

Jeśli kapusta brokułowa jest zamrożona, nie musisz czekać, aż się rozmrozi - nawet w tym stanie można ją łatwo pokroić. Od tego zaczniemy:

  1. Każdy "pąk" brokuła pokroić na kilka kawałków. Powinieneś otrzymać około 2 filiżanek pokrojonej kapusty.
  2. Obierz cebulę i marchew i również je posiekaj. Cebulę można pokroić w drobną kostkę, a marchewkę w cienkie plasterki.
  3. Czosnek nie musi być zbyt mocno zmielony - wystarczy posiekać każdy ząbek na 3-4 części. Następnie do rondla włożyć brokuły, marchew, cebulę, czosnek i zalać bulionem.
  4. Najpierw postawić na średnim ogniu, posolić i popieprzyć (do smaku). Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez 12-15 minut.
  5. W tym czasie wszystkie składniki zagotują się, więc możesz wyłączyć ogień. Za pomocą blendera (immersion blender) dokładnie zmielić wszystko na jednolitą masę.
  6. Następnie dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach ser i mieszamy - powinien rozpuścić się w gorącej zupie. Następnie wlewamy śmietanę i mieszamy po raz ostatni.

Odrobinę sera można zachować na ostatnią część. Używamy go razem z drobno posiekaną natką pietruszki do dekoracji naszej smacznej zupy serowej, którą już rozlewamy do porcji. To zależy od życzenia każdej osoby podczas obiadu lub kolacji.

Włoska zupa serowa z warzywami "Minestrone"

Bardzo obfita i zdecydowanie smaczna zupa z serem może być znaleziona, jeśli zwrócisz się do kuchni włoskiej. "Minestrone" jest popularne na Półwyspie Apenińskim i jesteśmy pewni, że Tobie również przypadnie do gustu.

Wymagane składniki

Do tej zupy z włoskim akcentem potrzebujemy:

  • Parmezan (lub podobny ser) - 100 gramów;
  • Pomidory (małe owoce) - 9 sztuk;
  • Fasola w puszce - 300 gramów;
  • Papryka słodka - 1 szt;
  • Marchew - 2 szt;
  • Makaron (dowolny rodzaj) - 150 gramów;
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki stołowe;
  • Olej słonecznikowy (do smażenia warzyw);
  • Mieszanka ziół włoskich - według gustu;
  • Sól (do smaku).

Polecamy użycie białej fasoli i zielonej papryki.

Włoska zupa serowa z warzywami "Minestrone"

proces gotowania

Rozpocznij nasze gotowanie od pieczenia warzyw, ale najpierw musisz je przygotować:

  1. Na każdym pomidorze zrobić nacięcie w kształcie krzyża i opłukać wrzącą wodą. Dzięki temu łatwo zdejmiesz z nich skórkę, a następnie pokroisz pomidory na małe kawałki. Następnie odstawić pomidory na bok.
  2. Obraną i umytą marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem słonecznikowym.
  3. Smażyć marchewkę i cebulę przez około 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i dalej smażymy przez kolejne 5-6 minut.
  4. W tym samym czasie postaw na ogniu średniej wielkości rondel wypełniony w około dwóch trzecich wodą.
  5. Do gotującej się wody dodać uduszone warzywa i dodać fasolę z puszki (płyn można odlać).
  6. Następnie dodać makaron, posolić (do smaku), doprawić i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut.
  7. Kiedy się skończy, wlewamy ocet i dodajemy rozdrobniony ser.
  8. Zawartość garnka dobrze wymieszać i wyłączyć kuchenkę.

Możesz zawołać swoich bliskich do stołu, choć sami przybiegną, gdy poczują aromat tej pysznej serowej zupy według włoskiego przepisu.

Zupa marchewkowo-serowa potage

Ta gęsta zupa-potrawa pochodzi do nas z kuchni francuskiej. Ci, którzy nie próbowali tego dania, muszą pilnie skorygować to nieporozumienie. Tym bardziej, że wiemy, jak zrobić tę zupę serową według oryginalnego przepisu. Jest jednocześnie delikatna i bardzo pożywna.

Wymagane składniki

Do jego przygotowania na pewno potrzebujemy następujących składników:

  • Ser twardy ("Emmental" lub podobny) - 100 gr;
  • Marchew - 4 szt;
  • Seler naciowy (łodyga) - 2 szt;
  • Ziemniaki (średnie) - 2 szt;
  • Śmietana - ½ szklanki;
  • Bulion (mięsny lub grzybowy) - 500 ml;
  • Gałka muszkatołowa - pół łyżeczki;
  • Liście mięty - 4 szt;
  • Liść laurowy - 1 szt;
  • Gałązka tymianku - 1 gałązka;
  • Sól i mielony pieprz do smaku.

Do podania przygotować również suche pieczywo lub grzanki (z białego lub czarnego chleba).

Zupa marchewkowo-serowa: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Klasyczna francuska zupa potage jest rodzajem zupy krem, więc będziemy potrzebować również blendera do rozdrobnienia składników. Ale najpierw należy przygotować warzywa:

  1. Marchew i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Seler opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na małe kawałki.
  2. Pokrojone składniki włożyć do rondla, zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez pół godziny. Natychmiast dodać do wywaru gałązkę tymianku i liść laurowy.
  3. Gdy warzywa będą już gotowe, odlej bulion do osobnego pojemnika (ale nie wylewaj go - będzie nam potrzebny!).
  4. Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij ugotowane warzywa do uzyskania gładkiej masy. Następnie ponownie wlewamy bulion, solimy i pieprzymy (według uznania), dodajemy gałkę muszkatołową i doprowadzamy naszą zupę do wrzenia.
  5. Jak tylko to się stanie, dodajemy drobno starty ser. Gotuj przez 2-3 minuty, aż ser całkowicie się rozpuści.
  6. Następnie wyłączyć ogień i zdjąć garnek z kuchenki. Przykryj i odstaw zupę na 15-20 minut.
  7. Tuż przed podaniem wlać śmietanę i dobrze wymieszać.

Ta zupa krem jest po prostu świetna z różnymi rodzajami bułki tartej z białego lub czarnego chleba.

Teraz już wiesz, jak zrobić pyszną zupę serową z pospolitych składników. Nie ma nic skomplikowanego w jego przygotowaniu, jeśli będziesz postępować zgodnie z naszymi zaleceniami krok po kroku. Jakikolwiek nasz serowa polewka przepisy są wielcy dla rodzinnych obiadów lub lunchów, as well as dla specjalnych gości.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu