Zupa serowa: przepisy krok po kroku

Auchan

Wszyscy znamy korzyści płynące z pierwszych posiłków, ale nie zawsze jesteśmy gotowi, aby je zjeść. Jeszcze trudniej jest z dziećmi, które trudno nakłonić do zjedzenia obfitej, ale nudnej zupy. Abyś nie musiał borykać się z tym problemem, przygotuj dla swojej rodziny pyszną zupę serową. Już sam jego aromat sprawi, że każdemu zrobi się burczenie w brzuchu - niezależnie od tego, czy jest się dorosłym, czy dzieckiem.

Istnieje wiele przepisów na zupę serową - jest ona obecna w wielu kuchniach narodowych. W niektórych przypadkach ten produkt mleczny jest głównym składnikiem pierwszego dania, podczas gdy w innych uzupełnia pozostałe składniki. Zrobiliśmy dla ciebie wybór kilku ciekawych przepisów zupy serowej, które na pewno zostaną zapamiętane przez twoich bliskich za ich wyjątkowy smak, niezrównany smak i piękny wygląd.

Zupa cheeseburgerowa

Przepis na ten serowy przysmak dla pierwszaków oparty jest na mielonej wołowinie i dwóch rodzajach sera - śmietankowym i twardym. Ich połączenie, w połączeniu z warzywami, daje wspaniały efekt, który docenią zarówno dorośli, jak i dzieci.

Potrzebne składniki

Potrzebujemy następującego zestawu składników:

  • Mięso mielone (wołowina) - 0,25 kg;
  • Ser twardy - 30 gr;
  • Serek śmietankowy - 3 łyżki stołowe;
  • Ziemniaki (średnie) - 2 szt;
  • Marchew (średnia) - 1 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Kwaśna śmietana (15-20%) - 100 gramów;
  • Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
  • Sól i pieprz - po 2 szczypty.

Jeśli chcesz, możesz również przygotować pęczek ziół (opcjonalnie) - do ostatecznej dekoracji gotowego dania.

Zupa cheeseburgerowa: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

Gotowanie zupy cheeseburgerowej trwa nieco ponad 20 minut:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj warzywa. Obrać cebulę i pokroić na małe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę i wkładamy do osobnej miski. Marchew zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cebulą.
  2. Weź rondel (najlepiej z grubym dnem), wlej na dno olej i włóż mieloną wołowinę. Smażyć na średnio-wysokim ogniu przez 6-7 minut.
  3. Kiedy mięso mielone lekko się zrumieni, przełóż je do osobnej miski, a na tej samej patelni wsyp cebulę i marchewkę. Smażyć je przez 2,5-3 minuty.
  4. Następnie do cebuli i marchewki dodamy ziemniaki i pieczone mięso. Do garnka wlewamy wodę tak, aby przykryła wszystkie składniki, a na wierzchu jeszcze trochę.
  5. Posól i popieprz (według własnego gustu) i gotuj przez 14-15 minut.
  6. Podczas gdy zupa się gotuje, zetrzeć twardy ser na tarce o drobnych oczkach. Po kwadransie dodajemy go do garnka. Następnie dodać serek śmietankowy.
  7. Gotować przez dwie minuty, następnie dodać kwaśną śmietanę i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 1-1,5 minuty.

Zieleninę (opcjonalnie) można dodać bezpośrednio do garnka lub wlewając zupę do miseczek. Ta smaczna zupa serowa sprawi, że Twoi bliscy będą szczęśliwi i mało kto przejdzie obok niej obojętnie.

Zupa serowo-brokułowa

Tę bardzo smaczną zupę serową można słusznie nazwać jedną z najzdrowszych zup dla człowieka. Chodzi o brokuły - to warzywo jest po prostu pełne wszelkiego rodzaju witamin i pożytecznych mikroelementów. Fajnie jest móc łączyć w jedzeniu to, co smaczne i zdrowe. W ten sposób save krok po kroku serowa polewka przepis w twój kucharskiej książce i dostaje rezultat jak obrazujący.

Potrzebne składniki

W tym przepisie na pewno będziemy potrzebować:

  • Brokuły (szparagi) - 2,5 szklanki;
  • Starty twardy ser - 2 filiżanki;
  • Bulion (warzywny lub mięsny) - 1,5 szklanki;
  • Cebula - 1 cebula;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Marchew - 1 marchew;
  • Śmietana (30-33%) - pół filiżanki;
  • Sól - ćwierć łyżeczki;
  • Pieprz mielony - 2 szczypty.

Polecamy również przed podaniem udekorować ugotowaną zupę serową ziołami. Najlepiej komponuje się z natką pietruszki.

Zupa brokułowo-serowa: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

Jeśli kapusta brokułowa jest zamrożona, nie musisz czekać, aż się rozmrozi - nawet w tym stanie można ją łatwo pokroić. Od tego zaczniemy:

  1. Każdy "pąk" brokuła pokroić na kilka kawałków. Powinieneś otrzymać około 2 filiżanek pokrojonej kapusty.
  2. Obierz cebulę i marchew i również je posiekaj. Cebulę można pokroić w drobną kostkę, a marchewkę w cienkie plasterki.
  3. Czosnek nie musi być zbyt mocno zmielony - wystarczy posiekać każdy ząbek na 3-4 części. Następnie do rondla włożyć brokuły, marchew, cebulę, czosnek i zalać bulionem.
  4. Najpierw postawić na średnim ogniu, posolić i popieprzyć (do smaku). Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez 12-15 minut.
  5. W tym czasie wszystkie składniki zagotują się, więc możesz wyłączyć ogień. Za pomocą blendera (immersion blender) dokładnie zmielić wszystko na jednolitą masę.
  6. Następnie dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach ser i mieszamy - powinien rozpuścić się w gorącej zupie. Następnie wlewamy śmietanę i mieszamy po raz ostatni.

Odrobinę sera można zachować na ostatnią część. Używamy go razem z drobno posiekaną natką pietruszki do dekoracji naszej smacznej zupy serowej, którą już rozlewamy do porcji. To zależy od życzenia każdej osoby podczas obiadu lub kolacji.

Włoska zupa serowa z warzywami "Minestrone"

Bardzo obfita i zdecydowanie smaczna zupa z serem może być znaleziona, jeśli zwrócisz się do kuchni włoskiej. "Minestrone" jest popularne na Półwyspie Apenińskim i jesteśmy pewni, że Tobie również przypadnie do gustu.

Wymagane składniki

Do tej zupy z włoskim akcentem potrzebujemy:

  • Parmezan (lub podobny ser) - 100 gramów;
  • Pomidory (małe owoce) - 9 sztuk;
  • Fasola w puszce - 300 gramów;
  • Papryka słodka - 1 szt;
  • Marchew - 2 szt;
  • Makaron (dowolny rodzaj) - 150 gramów;
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki stołowe;
  • Olej słonecznikowy (do smażenia warzyw);
  • Mieszanka ziół włoskich - według gustu;
  • Sól (do smaku).

Polecamy użycie białej fasoli i zielonej papryki.

Włoska zupa serowa z warzywami "Minestrone"

proces gotowania

Rozpocznij nasze gotowanie od pieczenia warzyw, ale najpierw musisz je przygotować:

  1. Na każdym pomidorze zrobić nacięcie w kształcie krzyża i opłukać wrzącą wodą. Dzięki temu łatwo zdejmiesz z nich skórkę, a następnie pokroisz pomidory na małe kawałki. Następnie odstawić pomidory na bok.
  2. Obraną i umytą marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem słonecznikowym.
  3. Smażyć marchewkę i cebulę przez około 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i dalej smażymy przez kolejne 5-6 minut.
  4. W tym samym czasie postaw na ogniu średniej wielkości rondel wypełniony w około dwóch trzecich wodą.
  5. Do gotującej się wody dodać uduszone warzywa i dodać fasolę z puszki (płyn można odlać).
  6. Następnie dodać makaron, posolić (do smaku), doprawić i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut.
  7. Kiedy się skończy, wlewamy ocet i dodajemy rozdrobniony ser.
  8. Zawartość garnka dobrze wymieszać i wyłączyć kuchenkę.

Możesz zawołać swoich bliskich do stołu, choć sami przybiegną, gdy poczują aromat tej pysznej serowej zupy według włoskiego przepisu.

Zupa marchewkowo-serowa potage

Ta gęsta zupa-potrawa pochodzi do nas z kuchni francuskiej. Ci, którzy nie próbowali tego dania, muszą pilnie skorygować to nieporozumienie. Tym bardziej, że wiemy, jak zrobić tę zupę serową według oryginalnego przepisu. Jest jednocześnie delikatna i bardzo pożywna.

Wymagane składniki

Do jego przygotowania na pewno potrzebujemy następujących składników:

  • Ser twardy ("Emmental" lub podobny) - 100 gr;
  • Marchew - 4 szt;
  • Seler naciowy (łodyga) - 2 szt;
  • Ziemniaki (średnie) - 2 szt;
  • Śmietana - ½ szklanki;
  • Bulion (mięsny lub grzybowy) - 500 ml;
  • Gałka muszkatołowa - pół łyżeczki;
  • Liście mięty - 4 szt;
  • Liść laurowy - 1 szt;
  • Gałązka tymianku - 1 gałązka;
  • Sól i mielony pieprz do smaku.

Do podania przygotować również suche pieczywo lub grzanki (z białego lub czarnego chleba).

Zupa marchewkowo-serowa: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

Klasyczna francuska zupa potage jest rodzajem zupy krem, więc będziemy potrzebować również blendera do rozdrobnienia składników. Ale najpierw należy przygotować warzywa:

  1. Marchew i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Seler opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na małe kawałki.
  2. Pokrojone składniki włożyć do rondla, zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez pół godziny. Natychmiast dodać do wywaru gałązkę tymianku i liść laurowy.
  3. Gdy warzywa będą już gotowe, odlej bulion do osobnego pojemnika (ale nie wylewaj go - będzie nam potrzebny!).
  4. Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij ugotowane warzywa do uzyskania gładkiej masy. Następnie ponownie wlewamy bulion, solimy i pieprzymy (według uznania), dodajemy gałkę muszkatołową i doprowadzamy naszą zupę do wrzenia.
  5. Jak tylko to się stanie, dodajemy drobno starty ser. Gotuj przez 2-3 minuty, aż ser całkowicie się rozpuści.
  6. Następnie wyłączyć ogień i zdjąć garnek z kuchenki. Przykryj i odstaw zupę na 15-20 minut.
  7. Tuż przed podaniem wlać śmietanę i dobrze wymieszać.

Ta zupa krem jest po prostu świetna z różnymi rodzajami bułki tartej z białego lub czarnego chleba.

Teraz już wiesz, jak zrobić pyszną zupę serową z pospolitych składników. Nie ma nic skomplikowanego w jego przygotowaniu, jeśli będziesz postępować zgodnie z naszymi zaleceniami krok po kroku. Jakikolwiek nasz serowa polewka przepisy są wielcy dla rodzinnych obiadów lub lunchów, as well as dla specjalnych gości.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu